Politică externă

Obama renunta la scutul antiracheta din Cehia si Polonia ca sa nu-i supere pe rusi

27.08.2009, 18:21 25

Casa Alba a renuntat la planurile de amplasare a unui scut antiracheta in Europa Centrala si de Est pentru a nu supara Rusia, si de aceea cauta alte locatii pentru sistemul de aparare, au declarat mai multi lobbyisti din Washington pentru presa poloneza.

"Semnalele oferite de Pentagon sunt clare: actuala administratie prezidentiala cauta alte solutii decat Polonia si Cehia pentru amplasarea scutului antiracheta. Noua administratie asculta cu mai mare atentie argumentele Rusiei", a declarat Riki Ellison - care face lobby pentru aparare militara pe langa Casa Alba - pentru Gazeta Wyborcza.

El a mai spus ca SUA isi indreapta acum atentia asupra altor zone, precum Turcia, Israel si Balcani.

Statele Unite intentionau sa amplaseze un scut antiracheta in Polonia si Cehia pentru a contracara - s-a spus oficial - eventualele atacuri din partea Iranului sau a Coreei de Nord. Aceste planuri au cazut insa, potrivit declaratiilor lobbyistilor americani. Rusia si-a declarat cu fiecare ocazie nemultumirea considerand scutul o amenintare la adresa securitatii granitelor sale.

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a amenintat ca Rusia va desfasura rachete Iskander la Kaliningrad, daca nu va ajunge la un acord cu SUA in privinta instalarii scutului antiracheta. "Consilierii lui Obama considera ca multe probleme din aceasta lume pot fi rezolvate mai usor cu ajutorul Moscovei. Este o chestiune de prioritati. Pentru multi democrati (Obama este democrat - n.n.) dezarmarea este o prioritate si sunt in stare sa faca orice numai sa se ajunga la un nou acord cu Rusia in ce priveste reducerea armelor nucleare", a mai spus Ellison.

Imediat dupa venirea la Casa Alba, in ianuarie, presedintele american Barack Obama a cerut revizuirea planului scutului antiracheta al predecesorului sau, George W. Bush.

Obama a mers la Moscova in iulie si s-a intalnit cu omologul sau Dmitri Medvedev, dar problema scutului nu a fost transata.

 

De frica Rusiei?

Vicepresedintele american Joe Biden declara luna trecuta sus si tare ca Rusia va ceda in fata Occidentului, fiindca e slabita de criza economica, dar pana in prezent lucrurile par sa fie invers. De altfel, Biden a vizitat Uniunea Europeana si Statele Unite au dat in ultimii ani dovada de multa moderatie fata de Rusia. Cel mai recent exemplu este cel al razboiului ruso-georgian din vara anului trecut in care Moscova a atacat Georgia. In ciuda sustinerii declarate de Vest pentru Georgia, Rusia a anulat, practic, sansele acestei mici tari de a fi prea curand acceptata in NATO.

De altfel, inca din aprilie 2008, Rusia a reusit (la summit-ul NATO de la Bucuresti) sa blocheze integrarea Ucrainei si a Georgiei in Alianta Nord-Atlantica. Germania si Franta s-au opus atunci acceptarii celor doua state in NATO de teama sa nu supere Rusia. In intentia sa de a se reafirma ca o mare putere, Rusia a recurs si la santajul energetic. De doua ori (in 2006 si in 2009), rusii au inchis robinetul de gaze catre Ucraina, ce a afectat si Europa. UE este dependenta de 25% din consumul sau de energie, 80% din acesta venind prin Ucraina.

Planurilor europene de a reduce dependenta energetica de Rusia - prin conducta Nabucco - le-au trebuit zece ani sa vada lumina verde. Tocmai luna trecuta premierii roman, ungar, bulgar, turc si cel austriac au semnat acordul pentru inceperea constructiilor si astfel peste cinci ani sa fie aduse gaze catre Europa din Asia Centrala. Dar Rusia vine tare din urma si promoveaza proiectul South Stream, considerat concurentul Nabucco.

Criza economica a trimis Rusia cu multi ani inapoi. Un stat consolidat in ultima vreme pe preturile mari la petrol, Rusia a cunoscut pierderi economice importante din cauza scaderii pretului aurului negru.

In 2009, Fondul Monetar International preconizeaza o scadere economica de 6,5% pentru Rusia. Gazprom, compania energetica de stat, a anuntat o scadere a profitului in primul trimestru, comparativ cu perioada similara a anului trecut, de 62%.

Dar Rusia ramane sa se impuna. Rusia este "disperata" sa fie recunoscuta ca mare putere, comenta The Wall Street Journal. Are si de ce, sustine cotidianul, pentru ca este cel mai mare stat din lune cu cea mai intinsa granita, dar influenteaza direct zonele din jur.

Distanta economica dintre Rusia si SUA ramane in continuare foarte mare. Anul trecut PIB-ul SUA a fost de aproape 14.200 de miliarde de dolari, in vreme ce PIB-ul Federatiei Ruse era de 1.670 de miliarde de dolari.

 

De la Razboiul stelelor la scutul abandonat

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO