Politică externă

Prima demisie in echipa lui Obama: ministrul comertului

05.01.2009, 18:56 10

Bill Richardson, desemnat pentru postul de secretar al comertului in viitoarea administratie americana a presedintelui ales Barack Obama, a anuntat ca renunta la functie din cauza anchetei asupra unei firme care are contracte cu statul New Mexico al carui guvernator este.

Intr-un comunicat, duminica, Obama afirma ca a acceptat "cu mare regret" retragerea lui Richardson, guvernator al statului New Mexico, si precizeaza ca va incerca sa nominalizeze rapid un inlocuitor pentru acesta.
Richardson a declarat in acelasi comunicat pe care il semneaza impreuna cu Obama ca a cerut retragerea "cu multa tristete". "Dar - adauga el - ancheta aflata in curs de desfasurare asupra unei companii care a avut contracte cu guvernul statului New Mexico risca sa dureze mai multe saptamani sau chiar luni."
Richardson nu precizeaza numele companiei vizate de ancheta, dar, potrivit presei americane, este vorba drespre CDR Financial Product, o firma care a contribuit financiar la activitatile politice ale lui Richardson si care a obtinut apoi un contract de aproximativ 1 miliard de dolari (in jur de 720 mld. euro) cu statul New Mexico. Un mare juriu federal a deschis o ancheta asupra acestei afaceri.
"Data fiind gravitatea situatiei economice care loveste tara, eu nu puteam sa am constiinta sa cer presedintelui ales si administratiei sale sa intarzie chiar si cu o singura zi activitatea importanta pe care trebuia sa o depun", spune Richardson, adaugand ca se retrage pentru ca ancheta ar putea dura mai multa vreme.
In varsta de 61 de ani, nascut
dintr-un tata american si o mama mexicana, Richardson este hispanicul cel mai vizibil de pe scena politica americana. Numele sau a fost vehiculat in presa pentru a prelua postul de vicepresedinte sau de ministru de externe inainte de a fi nominalizat pentru portofoliul comertului.
Guvernatorul New Mexico a fost secretar de stat pentru energie si apoi ambasador la Natiunile Unite in timpul administratiei Bill Clinton, la putere intre 1993 si 2001.
In 2002 el a devenit cu usurinta guvernatorul New Mexico, un stat cu o puternica minoritate hispanica pe care o reprezenta in Congres de 14 ani. In alegerile primare pentru desemnarea candidatului la presedintie din partea Partidului Democrat a intrat in cursa, iar dupa ce s-a retras l-a sustinut pe Barack Obama.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO