Politică externă

Romania ar putea fi implicata in razboiul vizelor UE-Canada

19.03.2007, 19:04 16

Comisia Europeana cere Canadei sa ridice vizele pentru Romania si restul de state care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 si 2007. In caz contrar, UE ameninta ca cele 27 de state membre vor impune vize cetatenilor canadieni. Potrivit cotidianului canadian La Presse, aceasta amenintare, inclusa intr-un document oficial, a fost transmisa autoritatilor canadiene de Delegatia Comisiei Europene la Ottawa.
Dupa aderarea a 12 noi tari la Uniunea Europeana in 2004 si 2007 situatia vizelor a devenit marul discordiei intre Bruxelles si Ottawa. Inainte de aceasta data, Canada aplica principiul reciprocitatii cu statele membre ale UE - adica nu le cerea cetatenilor acestor tari viza de intrare in Canada atat timp cat nici statele membre ale UE nu cereau vize canadienilor.
Cele 12 tari care au aderat dupa 2004 s-au conformat politicii comune de vize a Uniunii Europene, renuntand sa mai ceara vize cetatenilor canadieni. Principiul reciprocitatii nu a fost insa urmat de guvernul de la Ottawa decat pentru doua din cele 12 tari: Ungaria si Estonia. Amenintarea cu impunerea de vize facuta de UE la adresa Ottawei zilele acestea nu este noua.
Anul trecut, Franco Frattini, comisarul european pentru justitie, si colega lui de la relatii externe, Benita Ferrero-Waldner, au avertizat Canada si SUA, alt stat care impune vize unora din membrii UE, ca blocul comunitar ca intreg ar putea lua masuri similare pentru cetatenii americani si canadieni, daca la Washington si Ottawa nu se inregistreaza niciun progres in procesul de ridicare a vizelor pentru cele 12 tari.
In cazul SUA toate cele 12 tari care au aderat la UE in 2004 si 2007, in afara Sloveniei, sunt supuse regimului obligativitatii vizelor de catre autoritatile din Washington. Chiar si cetatenii Greciei, stat membru al UE inca din 1981, trebuie sa mearga la misiunile diplomatice ale SUA pentru a primi permisul de intrare pe teritoriul american inainte de a porni peste Ocean.
In 2006 situatia a inceput sa provoace iritare atat in Canada si SUA, cat si la Bruxelles. La presiunile noilor europeni Comisia Europeana a transmis in iunie 2006 un mesaj hotarat Washingtonului, in ciuda adoptarii de catre senatul american la 17 mai 2006 a unui proiect de amendament la Legea imigratiei care, printre altele, atingea si problema vizelor pentru noile tari membre ale UE.
Intransigenta Comisiei Europene, care la 24 iulie 2006 ar fi trebuit sa propuna masurile de retorsiune, s-a diluat insa intre timp. Executivul european amanase atunci raportul pentru septembrie, motivand ca trebuie sa analizeze "informatii noi". Daca in cazul Canadei demersurile oficialilor europeni nu au avut niciun impact, in cazul SUA situatia s-a schimbat semnificativ.
Saptamana trecuta, senatul american a adoptat un proiect de lege menit sa puna in aplicare recomandarile Comisiei independente pentru 11 septembrie, printre care si eliminarea vizelor pentru statele aliate.
Programul de exceptare de la obligativitatea vizelor ar include astfel tari care sustin SUA in lupta antiterorista, nu reprezinta o amenintare la adresa securitatii SUA si coopereaza cu Washingtonul in ceea ce priveste sporirea securitatii, inclusiv prin introducerea de pasapoarte cu grad de siguranta ridicat si schimb de informatii de securitate. De programul aplicat in prezent unui numar de 27 de state, ar putea beneficia si Romania, alaturi de Coreea de Sud si restul de 11 noi membri ai UE.
Programul american, cunoscut sub titlul de Visa Waiver, a intrat in vigoare in SUA in anul 1986. In baza lui, cetatenii din statele beneficiare pot intra fara viza in Statele Unite, pentru o perioada de cel mult trei luni. Desi numeroase tari si-au dorit sa fie incluse in program, prima suplimentare a numarului initial a avut loc in 1999.
Dupa progresul inregistrat cu autoritatile de la Washington, oficialii europeni asteapta un semnal similar si de la guvernul canadian.
Desi ameninta cu impunerea de vize pentru canadieni, Comisia Europeana spera sa rezolve problema eliminarii vizelor pe cale amiabila pe 4 iunie 2007, cand presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, se va intalni in Germania cu premierul Canadei, Stephen Harper.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO