Politică externă

Un nou-venit in politica ajunge presedinte in Slovenia

13.11.2007, 20:38 15

Danilo Turk, candidatul opozitiei de centru-stanga din Slovenia, un nou-venit pe scena politica slovena, a castigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale organizat la sfarsitul saptamanii trecute, obtinand aproape 70% din voturi, depasindu-l pe adversarul sau, fostul premier de centru-dreapta Lojze Peterle.
Turk (55 de ani), fost diplomat, care a intrat in cursa pentru alegerile prezidentiale pe ultima suta de metri, a reusit sa obtina 68,26%, fata de numai 31,74 procente ale adversarului sau.
Peterle, fost premier si actual eurodeputat din partea Partidului Democrat Sloven (SDS), care a ajutat la obtinerea independentei Sloveniei de Iugoslavia, a pierdut aceste alegeri in ciuda victoriei obtinuta in primul tur de la sfarsitul lunii trecute.
Pe 21 octombrie, rezultatele oficiale il indicau pe Lojze Peterle invingator cu 28,73%, urmat de Danilo Turk, cu 24,4 de procente, si Mitja Gaspari, fostul presedinte al Bancii Centrale Slovene, care stransese 24,10% din sufragii.
In jur de 1,7 milioane de electori au fost chemati la urne in primul tur, cota de participare fiind de 57,7%, fata de 72% de la alegerile prezidentiale din 2002. Potrivit Comisiei Electorale, la cel de-al doilea tur de scrutin, participarea a fost in proportie de 57,78%.
Actualul presedinte, Janez Drnovsek, un politician popular de stanga care s-a confruntat adesea cu Guvernul de centru-dreapta, nu a candidat pentru un al doilea mandat de cinci ani.
"Acest succes nu este o victorie personala, ci o victorie a tuturor slovenilor. Situatia din tara a aratat ca oamenii au dorit ceva nou", a afirmat Danilo Turk, castigatorul alegerilor, a carui victorie s-a bazat si pe voturile sustinatorilor lui Gaspari.
Profesor de Drept International, Danilo Turk a fost sustinut de opozitia social-democrata (SD), care spera sa castige alegerile legislative. Turk a fost primul ambasador al Sloveniei la ONU. El a condus Consiliul de Securitate al ONU in perioada 1998-1999, apoi a devenit consilier al secretarului general al Natiunilor Unite, Kofi Annan.
La 23 decembrie, data la care urmeaza sa fie investit ca presedinte al Sloveniei, Turk va deveni cel de-al treilea sef de stat al acestui stat dupa proclamarea independentei in 1991.
Alegerile prezidentiale au avut loc intr-un moment important pentru Slovenia. Tara se pregateste sa preia pentru prima data presedintia semestriala a Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2008.
Cu numai doua milioane de locuitori, Slovenia este tara cu cel mai mare produs intern brut din toate cele zece tari intrate in Uniunea Europeana in anul 2004. Ea a reusit sa depaseasca Portugalia la venituri pe cap de locuitori si a adoptat moneda europeana euro de la 1 ianuarie 2007. Turk este asteptat sa nu schimbe directia de politica externa a tarii, care se bazeaza pe o buna colaborare cu Europa si Statele Unite ale Americii. Rolul de presedinte e mai mult ceremonial, dar are largi prerogative in domeniul justitiei si al politicii externe.
Milan Zver, liderul principalului partid din colitia guvernamentala, Partidul Democrat Sloven (SDS), a recunoscut faptul ca esecul lui Lojze Peterle reprezinta si esecul partidului sau. Totusi, Zver a subliniat ca acest rezultat nu afecteaza cu nimic alegerile legislative din toamna lui 2008. "Incepand de acum, cartile vor fi facute in mai multe reprize", a afirmat el. Peterle si-a recunoscut esecul, felicitandu-l pe Turk pentru victoria obtinuta.
"Ma asteptam la un rezultat mai bun. Il felicit sincer pe Danilo Turk pentru victoria sa. Ii urez mult noroc in conducerea tarii de acum inainte", a declarat Peterle.
Esecul electoral al fostului sef de guvern si actual eurodeputat Lojze Peterle, in varsta de 59 de ani, este o noua lovitura pentru premierul Janesz Jansa dupa cea suferita la alegerile municipale din noiembrie 2006, cand partidele coalitiei guvernamentale de centru-dreapta au pierdut in special primariile celor mai mari doua orase ale tarii, capitala Ljubljana si Maribor.
Popularitatea premierului Janesz Jansa a scazut mult in decursul acestui an din cauza cresterii inflatiei, odata cu adoptarea monedei euro de catre Slovenia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO