Politică

Politicienii urca scandalul la cer, economia este dusa in spate de companiile private. Spuneti-va parerea!

Politicienii urca scandalul la cer, economia este dusa in spate de companiile private

Noul guvern, o combinatie dificila

08.12.2009, 23:10 15

Scandalul politic pare departe de final dupa alegerile deduminica si castigate, potrivit Biroului Electoral Central, deTraian Basescu in fata lui Mircea Geoana, la o diferenta mai micade un procent.

PSD a cerut ieri Curtii Constitutionale anularea alegerilor deduminica si repetarea lor, aducand partidei lui Traian Basescuacuzatii grave de fraudare a scrutinului. Sesizarea PSD amanaanuntul oficial al rezultatului care trebuie validat de aceeasiCurte Constitutionala.

Ieri, la doua zile dupa alegeri, nu s-a degajat o solutie deformare a guvernului, prima dintre urgentele Romaniei, inconditiile in care adoptarea bugetului este una dintre cerintele pecare FMI le are pentru a relua discutiile privind eliberareatranselor de imprumut. Transa a treia de 1,5 mld. euro a fostamanata din cauza incertitudinilor politice, in conditiile in careadministratia are nevoie de 5 mld. euro in prima parte a lui 2010pentru a-si achita obligatiile.

Or, incertitudinea politica s-ar putea prelungi si implicit sisituatia dificila in care se zbate Romania din punct de vedereeconomic.

PD-L, inclusiv prin vocea premierului Emil Boc, a invitat PNL saintre in guvern, insa presedintele partidului a pus conditiiexagerate - liberalii sa primeasca fotoliul de premier. Este putinprobabil insa ca acest lucru sa se intample (seful statului estecel care desemneaza premierul), dupa ce PNL l-a sustinut cu toatefortele pe Mircea Geoana.

Practic, PNL a mizat pe o solutie care a fost infirmata de cele5,2 milioane de voturi pe care le-a primit Basescu. Totusi, existasi liberali (intre care Calin Popescu-Tariceanu, care a vorbit latelefon cu Basescu) care ar fi inclinati sa mearga la guvernare,iar o decizie ar putea fi luata in PNL astazi, cand sunt convocatemai multe sedinte de partid.

Singura formatiune dispusa sa intre la guvernare a fost ieriUDMR. Emil Boc s-a intalnit aseara cu Marko Bela, insa, de cealaltaparte, PSD a insistat pentru mentinerea coalitiei parlamentare cuPNL si UDMR. Aceasta coalitie parlamentara de aproape 70% a fost siea infirmata de electorat, candidatul ei, Mircea Geoana, primindsub 50% din voturi. De asemenea, este de remarcat ca si liantulacesteia, Klaus Iohannis, a iesit din scena, dar Geoana a sustinutieri ca se poate discuta ca postul de premier sa fie atribuitliberalilor daca va exista o guvernare PSD-PNL-UDMR.

PSD, prin vocea lui Mircea Geoana, a cerut ieri sa guverneze informula PSD-PNL-UDMR pe motiv ca doar asa tara ar fi aparata de"Republica Belarus pe care vrea sa o instaureze Traian Basescu".Insa este la fel de putin probabil ca Basescu sa accepte sa-sitreaca propriul partid, PD-L, in opozitie, pentru a lasa aceastacoalitie sa guverneze.

In timp ce politicienii se cearta pentru putere, economia estedusa in spate de companiile private.

Vesti bune au venit ieri de la Dacia. In primele zece luni aleanului exporturile de automobile Logan ale Dacia catre Germania siFranta au atins pragul de 1 miliard de euro, socotind un volum depeste 122.000 de unitati si un pret mediu usor peste 8.000 de euro.Volumul automobilelor livrate catre primele doua tari de export aleDacia a fost sustinut in principal de bonusurile guvernamentale laachizitia unui automobil in urma casarii unuia uzat, ca masura desustinere a pietelor auto locale.

Comparativ, in Romania, potrivit reprezentantilor Dacia, inacelasi interval au fost comercializate aproape 37.000 de modeleLogan, de trei ori mai putine decat in Franta si Germania. In urmacresterii exporturilor la peste 80% din productie in acest an,Dacia a devenit principalul exportator local, acontand aproximativ10% din volumul total al marfurilor livrate peste hotare.

FMI: Venim cand sunteti gata

FMI a anuntat ieri ca nu a fixat o data pentru o noua misiune laBucuresti, dar ar fi gata sa trimita oficialii atunci cand siautoritatile locale vor fi pregatite.

Reprezentantul FMI in Romania, Tony Lybek a afirmat ca "nu numaiFMI, dar nici Comisia Europeana nu au fixat date pentru urmatoarelemisiuni. Vom fi gata cand sunteti si voi gata", a spus Lybek.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO