Politică

Presedintele si oamenii de afaceri vad salvarea Romaniei in Orientul Indepartat

21.01.2009, 19:00 12

Presedintele Traian Basescu ii indeamna pe oamenii de afaceri din Romania ca in contextual crizei economice globale sa se reorienteze catre Orientul Mijlociu si Asia si in special catre China, India, Coreea de Sud si Japonia.

"Romania doreste sa-si regaseasca dinamica anterioara a relatiilor cu statele din Orientul Mijlociu, din zona Golfului si statele asiatice sau sa creeze punti mai solide cu Africa si America Latina. In multe din aceste zone au loc procese de dezvoltare si modernizare care creeaza oportunitati importante pentru mediul de afaceri romanesc, asa cum Romania poate sa constituie o piata atractiva pentru companii mari din aceste regiuni. Mai ales in contextul crizei economice mondiale, ne trebuie o alta scara a schimburilor comerciale cu economii dinamice precum China, Coreea de Sud, Japonia, India, a spus ieri seful statului in discursul tinut in fata reprezentantilor corpului diplomatic acreditat la Bucuresti. O idee similara apare si in programul de guvernare al aliantei PSD-PD-L. Este viabila reorientarea firmelor romanesti catre Rasarit? Da, spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
"Gasirea de noi piete este acum cheia iesirii din criza economica", spune Pogonaru, care afirma ca a discutat cu ministrul pentru IMM-uri, Constantin Nita, despre crearea unor misiuni de promovare a intereselor economice romanesti in tarile din Orientul Indepartat.
"Noi credem ca astfel de misiuni, ministrul a vorbit de Bombay, unde avem relatii comerciale de traditie, ar trebui conduse de oameni platiti de camerele de comert si nu de functionari care ar avea drept principala calitate capabilitatea sa intocmeasca rapoarte", a spus Pogonaru.
Volumul exportului romanesc in China a fost la finele lui 2007 putin peste 260 de milioane de dolari si s-a concentrat pe masini electrice, produse textile confectii si incaltaminte, concentrate neferoase, produse din lemn, plastice sau alimente.
Volumul total al schimburilor in 2007 a fost de 2.188,00 milioane USD, in scadere cu 62,0% fata de valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului 2006, potrivit misiunii Romaniei la Beijing.
Ce anume ar putea face firmele romanesti in tari precum Coreea sau India? Firmele romanesti ar putea relua exporturile complexe, arata Pogonaru, adica afaceri de genul celor care se faceau in Irak in anii '70-'80: constructia unei fabrici de la zero, cu know how si muncitori romani, constructia unor retele de transport sau a unor conducte.
Bancile vor trebui sa acorde firmelor romanesti credite, pentru ca acestea sa-si duca la capat contractele, a explicat Pogonaru. 

Presedintele Basescu a mai spus ca in 2009 isi propun valorificarea parteneriatului strategic semnat anul trecut cu Coreea de Sud.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO