Politică

PSD implica Internationala Socialista sa-l sprijine pe Mircea Geoana

18.05.2004, 00:00 18

Secretatul general al Internationalei Socialiste (IS) Luis Ayala a venit ieri la Bucuresti, la invitatia PSD. Partidul de guvernamant l-a trimis pe oaspete sa se afiseze impreuna cu Mircea Geoana, candidat la primaria generala a Bucurestilor, pe santiere de constructii si la un miting electoral.
Liderii PSD au dat ieri asigurari ca Ayala a venit la Bucuresti sa-l sustina explicit pe Mircea Geoana in cursa pentru primaria Capitalei. Tonul l-a dat primul ministru Adrian Nastase care, intr-o declaratie de presa, a spus ca Ayala se afla la Bucuresti pentru a sprijini PSD in alegeri. Secretatul pentru relatii internationale al partidului de guvernamant, Victor Bostinaru a declarat ca Ayala a venit "pentru a participa la campania electorala a lui Mircea Geoana".
Nu este neobisnuit pentru IS sa sustina partidele care fac parte din organizatie. Neobisnuit este, de aceasta data, ca un important lider al Internationalei sprijina un partid social democrat (PSD) impotriva altui partid social democrat (PD) - ambele cu drepturi depline in organizatie. Bostinaru a spus ca Ayala nu va avea nici un contact cu reprezentantii PD, lucru confirmat de democrati.
Ayala este al doilea lider important al Internationalei care vine in Romania, dupa vizita de anul trecut al presedintelui IS Antonyo Guterres. Acum insa contextul este diferit si abordarea la fel de diferita. In vizita sa, - care a prefatat primirea PSD in Internationala, ca membru cu drepturi depline - Guterres nu a ocolit cel de-al doilea partid care este membru cu drepturi depline in organizatie, este vorba de Partidul Democrat al lui Traian Basescu. Acesta este astazi contracandidatul lui Mircea Geoana pentru primaria generala si sprijinul  acordat de IS lui Geoana (daca intentiile lui Ayala au fost corect explicate) incalca, intr-o oarecare masura, cutumele Internationalei, care in astfel de cazuri ramane neutra. Intr-o scurta declaratie de presa, ieri Luis Ayala s-a marginit sa spuna ca are incredere in rezultatele pe care PSD le va obtine pe 6 iunie, la locale. A vorbit, la modul general, despre alegerile pentru Parlamentul European din iunie, despre Europa social-democrata, despre tendintele electorale ale tarilor europene. Nu a amintit numele lui Mircea Geoana si nu a spus ca il sustine impotriva lui Traian Basescu.
PD a mimat ieri indiferenta fata de miscarea electorala a PSD. Surse din partid sustin insa ca, in randul democratilor, exista destula nervozitate, dar ei nu vor sa inceapa o polemica pe acest subiect, intrucat le-ar face mai mult rau.
Coordonatorul campaniei electorale a PD, Cozmin Gusa s-a aratat neinteresat: "Campania pentru locale nu are cum sa implice lobby strain, mai ale politic. Daca imi doream participanti de la Internationala Socialista sau din alte zone prestigioanse il aveam, pentru ca atunci cand eu l-am invitat in Romania pe Antonyo Guterres (presedintele IS - n.n.) nu-l cunosteau nici Geoana nici Nastase". Acest lucru se intampla pe vremea cand actualul sef de campanie al PD era secretar general al partidului de guvernamant. Vizita a fost si atunci intens mediatizata de PSD in favoarea sa. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO