Politică

PSD pune tunurile pe Tariceanu

20.12.2005, 21:08 11

Nu doar Alianta PNL-PD strange randurile, ci si PSD, partid care da semne ca a iesit din socul pierderii alegerilor si a luptelor interne pentru putere.

PSD si-a schimbat strategia de lupta cu Alianta, iar premierul Calin Popescu-Tariceanu nu mai este "preferatul" social-democratilor, ci o tinta politica. Vreme de luni intregi PSD a negat doar formal o intelegere cu premierul impotriva presedintelui Traian Basescu si a lasat intotdeauna deschisa o cale de dialog - si-a manifestat, de pilda, disponibilitatea de a sustine un guvern minoritar al liberalilor lui Tariceanu in cazul iesirii PD de la guvernare si a organizarii alegerilor anticipate.

Ieri tonul s-a schimbat. Triada social-democrata - Mircea Geoana, Adrian Nastase, Mi-ron Mitrea - careia i s-a asociat Ion Iliescu si-a indreptat atacurile politice cu precadere spre Tariceanu despre care a spus ca este un barbat slab care se lasa calcat in picioare de Basescu.

Reactia PSD vine la o zi dupa ce Alianta PNL-PD si-a prezentat bilantul unui an de guvernare, prilej cu care PSD a fost principala tinta politica. Motiv pentru Ion Iliescu, care multa vreme a pastrat o distanta rezervata fata de noua conducere a PSD, sa se afiseze impreuna cu noii lideri, din spirit de solidaritate, dupa cum singur a spus.

Este pentru prima data, dupa pierderea alegerilor interne, cand Ion Iliescu admite, formal, un rol secund in partid, el exprimandu-si ieri opiniile intr-o conferinta, dupa cei trei lideri din fruntea PSD. Noutate este si faptul ca el a acceptat sa se afiseze impreuna cu Geoana, Nastase si Mitrea, oameni despre care pana nu demult spunea ca l-au tradat in timpul congresului din aprilie cand a pierdut conducerea PSD. Tot formal, Iliescu a avut intotdeauna in partid un loc asigurat, dar realitatea este ca retragerea sa in planul secund nu a fost regretata de noua conducere.

Asadar, la un an de la pierderea alegrilor, PSD incearca sa se prezinte ca un partid unit care a depasit crizele intestine. Si cea mai mare dintre acestea a fost, fara indoiala, pierderea alegerilor interne de catre Ion Iliescu, urmata de procesul reconfigurarii noilor centre de putere. Geoana, ales in fruntea PSD fara a avea o experienta politica impresionanta, a incercat in toata aceasta vreme sa-si consolideze pozitia. Adrian Nastase, ajuns in planul secund in partid, a incercat, la randu-i, sa-si pastreze influenta. Diferendele dintre Geoana si Nastase au fost deseori la scena deschisa, fie ca a fost vorba despre propunerile de modificare a Constitutiei, despre rolul de portavoce a partidului sau despre realizarea unui congres extraordinar in PSD. Aducerea in discutie a acestui ultim aspect a aratat ca taberele in partid nu sunt definitiv asezate. Lucrurile nu sunt nici acum clarificate pe deplin. O decizie ar urma sa fie luata in forurile superioare ale PSD in ianuarie. Insa, dupa cum s-a vazut ieri, taberele au decis sa puna surdina neintelegerilor si sa se prezinte unit. Despre aceasta "unitate regasita" a vorbit ieri Mircea Geoana. El a anuntat ca, in 2006, partidul sau isi va dedica intreaga energie politica luptei cu actuala putere pe care a calificat-o drept "incompetenta si mincinoasa".

Alianta a avut destule probleme cu PSD in acest an. Cu un PSD refacut si impacat cu sine, 2006 s-ar putea dovedi, pentru coalitia la putere, mult mai dificil decat primul an de guvernare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO