Politică

PSD se pregateste sa tranteasca legea bugetului daca nu se accepta cele 700 de amendamente

10.12.2007, 17:14 11

PSD va vota impotriva bugetului de stat (caz in care el ar putea cadea in Parlament unde Guvernul are o sustinere de doar 20%) daca guvernul nu reface proiectul in concordanta cu noile date macroeconomice sau daca nu accepta cele peste 700 de amendamente ale social-democratilor, a anuntat ieri senatorul PSD Viorel Stefan (foto), vicepresedinte al Comisiei de buget-finante din Senat.
Comisiile reunite de buget-finante ale celor doua Camere parlamentere vor relua maine discutiile pe marginea bugetului de stat, insa PSD crede - potrivit lui Stefan - ca proiectul transmis de Guvern Parlamentului nu mai corespunde realitatilor macroeconomice (in principal in ceea ce priveste inflatia pe 2008), drept urmare trebuie refacut.
Proiectul bugetului de stat prognozeaza o inflatie pentru 2008 de 3,8%. Insa ultimele estimari ale BNR prevad o inflatie pentru 2008 de 4,3% (plus minus 1%). Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat saptamana trecuta ca nu este ingrijorat de parametrii economici. Insa PSD sustine, prin vocea lui Viorel Stefan, ca dezbaterile asupra bugetului pe 2008 sunt rupte de premisele macroeconomice certe. Stefan a declarat ieri ca formatiunea sa va da un vot favorabil bugetului doar daca acesta va include propunerile de modificare solicitate de social-democrati.
Potrivit senatorului PSD, exista doua solutii in ceea ce priveste proiectul de buget pe 2008: fie este retrimis la Guvern pentru a fi rescris in noile conditii macroeconomice, fie vor fi acceptate propunerile PSD de modificare a proiectul de buget.
Stefan sustine ca, din cauza intarzierii la adoptarea proiectului de buget pe 2008, vor exista disfunctionalitati in privinta executiei lui in trimestrul I al anului viitor. Daca proiectul de buget va fi respins, disfunctionalitatile se vor resimti in semestrul I al lui 2008 sau chiar pe intreg parcursul anului 2008, sustine Stefan.
PSD mai cere introducerea unui mecanism de supervizare a evolutiei macroeconomice, astfel incat executia bugetului pe 2008 sa fie monitorizata trimestrial de Parlament. PSD a depus 710 amendamente la proiectul bugetului de stat, care se refera la functionarea administratiei locale, majorarea sumelor alocate infrastructurii rurale, echilibrarea bugetelor locale, dar si masuri de protectie sociala in domenii precum educatia sau sanatatea. Suma cu care ar trebui suplimentat proiectul bugetului de stat pe 2008 pentru a acoperi masurile de protectie sociala cerute de PSD se ridica la circa 500 de milioane de lei, potrivit lui Stefan.
PSD si PNL s-au intalnit saptamana trecuta (s-ar putea intalni si astazi) pentru a discuta amendamentele pentru care social-democratii conditioneaza votul in Parlament asupra proiectului de buget pe 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO