Politică

Puscas cere Parlamentului sa grabeasca adoptarea legilor pentru integrare

25.05.2004, 00:00 11

Negociatorul-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana i-a convins ieri pe senatorii partidului de guvernamant sa renunte  la minivacanta de saptamana viitoare si sa vina la lucru pentru a adopta proiectele de lege necesare integrarii.
Potrivit unui proiect anterior al Senatului, senatorii ar fi urmat sa stea acasa vreme de o saptamana pentru a pregati campania electorala din 6 iunie.
Audiat de grupul parlamentar al PSD in legatura cu mersul negocierilor, Vasile Puscas le-a cerut senatorilor sa adopte rapid mai multe proiecte de lege - mai ales cele referitoare la administratie si justitie, dar si cele legate de protectia mediului - dat fiind ca ragazul pentru incheierea negocierilor de aderare este foarte scurt.
Riscul major al neincheierii negocierilor in acest an este iesirea din graficul stabilit la Consiliul European de la Bruxelles, din decembrie trecut, a spus ieri Vasile Puscas. Sefii de stat si de guverne ai UE s-au declarat in decembrie trecut optimisti in legatura cu capacitatea Romaniei si a Bulgariei de a incheia negocierile de aderare pana la sfarsitul acestui an, astfel incat sa semneze Tratatul de aderare anul viitor si sa adere la UE in 2007.
Bulgaria va incheia probabil negocierile in timpul presedintiei irlandeze a Uniunii, adica cel mai tarziu pana la sfarsitul lunii iunie. Cum Romania (care mai are de inchis provizoriu opt capitole, dintre cele mai grele) nu va realiza aceasta performanta, sansa este ca negocierile sa fie incheiate pana la sfarsitul anului, sub presedintie olandeza. In buna masura, acest proiect va depinde de Raportul de tara, care va fi publicat in septembrie, la finalul mandatului actualei Comisii Europene. Comisia lui Romano Prodi ar urma sa recomande sau nu viitorului executiv european incheierea negocierilor cu Romania, pana la finele anului.
 Ieri Vasile Puscas a vorbit despre un risc suplimentar. Anume ca, daca negocierile nu vor fi in mare finalizate sub mandatul actualei Comisii, Romania sa sara din graficul stabilit de Consiliul European. Adica viitoarea comisie sa-si fixeze alte prioritati, iar discutiile despre continutul Tratatului de aderare (care ar urma potrivit actualului grafic sa fie semnat in 2005) sa se prelungeasca foarte mult. Deja la Bruxelles se vorbeste despre inasprirea monitorizarii Romaniei si Bulgariei si exista opinii potrivit carora noile conditii ar trebui inscrise in chiar Tratatul de aderare. Saptamana trecuta BBC cita surse din Comisie care dadeau ca sigura o monitorizare mai atenta a Romaniei si Bulgariei (mult mai dura decat pentru tarile primului val) care ar face posibila amanarea datei de aderare. Nu ar mai fi vorba strict despre aquisul comunitar, cumva cuantificabil, ci de norme mult mai generale, deja invocate in primavara de Parlamentul European: asigurarea democratiei, libertatii presei, combaterea coruptiei. Autoritatile de la Bucuresti au raspuns linistitor pe diferite tonuri, dar nu au respins informatia.
Exista conditionari multiple pentru incheierea negocierilor, iar una dintre ele este adoptarea in normele interne a legislatiei europene (asa numitul aquis comunitar). Intre legile cele mai importante se afla cele privind reforma in justitie si in administratie - domenii considerare de UE deficitare. Seful senatorilor PSD, Ioan Solcanu, i-a promis ieri lui Vasile Puscas ca senatorii vor lucra peste program, astfel incat, pana saptamana viitoare plenul Senatului sa adopte modificarile la Codul Penal (proiect trecut deja de Camera Deputatilor). Potrivit unor surse din Senat, o alta lege importanta - legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, va fi dezbatuta saptamana viitoare, dupa ce, potrivit acelorasi surse, ea va fi adoptara in aceasta saptamana de Camera. Legea ar urma sa elimine controlul politic al Ministerului de Justitie asupra magistratilor, o coditie pentru inchiderea unui important capitol de negociere, justitie si afaceri interne. Alte doua proiecte importante, Statutul magistratilor si legea organizarii judiciare se afla in dezbatere la Camera. In domeniul administratiei, Executivul a promis sa va trimite spre dezbatere in Parlament doua proiecte - o lege cadru a derscentralizarii si legea privind institutia prefectului. Si acestea trebuie adoptate pana la inceputul vacantei parlamentare, la sfarsitul lui iunie.
Cu mai multa vreme in urma, ministrul Puscas le-a cerut si deputatilor sa se grabeasca cu adoptarea legilor necesare pentru integrare.Conducerea Camerei Deputatilor a decis ieri ca proiectul de lege privind organizarea puterii judecatoresti sa fie dezbatut in plen maine, zi consacrata, de obicei, activitatii in comisiile permanente. Secretarul Camerei, Tudor Mohora a anuntat ieri ca proiectul de lege referitor la Consiliul Superior al Magistraturii va fi dezbatut in plenul Camerei in cursul zilei de astazi.Potrivit secretarului Camerei, ambele proiecte sunt prioritati legislative si sunt incluse in pachetul ce trebuie adoptat rapid, pentru negocierile cu Uniunea Europeana.
Deputatul a mai declarat ca, saptaminal, conducerea Camerei face analize asupra modului in care decurge adoptarea pachetului legislativ in domeniul Justitiei. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO