Politică

"DA PNL - PD", in pericol de a fi respinsa de justitie pentru a doua oara

13.01.2004, 00:00 17



Tribunalul Bucuresti va decide astazi daca va admite sau va respinge, pentru a doua oara, inregistrarea aliantei Dreptate si Adevar "D.A. PNL - PD", dupa ce o asociatie de revolutionari a contestat in instanta demersul celor doua formatiuni. Asociatia de revolutionari, pe numele ei "Adevar si Dreptate - 1989", cu totul necunoscuta pana acum de vreme ce nu s-a manifestat in spatiul public, s-a ivit si a contestat inregistrarea Aliantei. Motivul invocat de asociatia de revolutionari ar fi ca cele doua cuvinte din titlu apartin numai revolutionarilor si, folosite de PNL si PD, ar putea crea confuzie in randul electoratului.



Tribunalul Bucuresti si apoi Curtea de Apel au respins anul trecut inregistrarea Aliantei "DA PNL - PD", la cererea a noua persoane fizice, sub motiv ca initialele "DA", de la Dreptate si Adevar induc confuzie in randul electoratului, invitandu-l sa voteze cu cele doua partide. In urma acestui lucru, PNL si PD au depus o noua cerere de inregistrare dupa ce si-au schimbat sigla, plasad cate un punct fiecare initiala a cuvintelor dreptate si adevar.



Avocatul Aliantei fostul ministru al justitiei Valeriu Stoica a declarat pentru FZ ca in sedinta de ieri, in care a fost prezentata contestatia revolutionarilor, procurorul de sedinta a recomandat instantei neinregistrarea aliantei, fara a-si motiva insa gestul. Stoica spune ca nu a auzit niciodata de asociatia de revolutionari care contesta alianta. Judecatorii urmeaza sa se pronunte astazi.



Liderii celor doua formatiuni Theodor Stolojan si Traian Basescu au criticat ieri pozitia procurorului, acuzad Parchetul ca raspunde comenzilor politice venite de la Palatul Victoria. "Procurorii nostri sunt instrumente politice ale Guvernului si isi fac 'datoria' in continuare", a declarat Stolojan.



Revolutionarii de la "Adevar si Dreptate au depus cererea de interventie saptamana trecuta, demers admis ieri deTribunalului Bucuresti. Potrivit Mediafax, avocatul revolutionarilor, Ana Bombas, a explicat, in fata judecatoarei, ca asociatia, infiintata din 1996, este foarte cunoscuta in tara si in strainatate, iar cuvintele "dreptate" si "adevar" reprezinta "idealul pentru care s-a luptat in decembrie 1989". "Daca se va admite inregistrarea Aliantei PNL-PD, cu aceste cuvinte, se poate crea confuzie in randul alegatorilor, care ar putea crede ca cei din Alianta PNL-PD au participat la revolutie", a mentionat Bombas.Presedintele Asociatiei revolutionarilor de la "Adevar si dreptate - 1989", Nicu Banutoiu, a declarat ieri, citat de Mediafax, ca organizatia pe care o reprezinta nu contesta inregistrarea aliantei din interese politice. "Am considerat ca cele doua cuvinte sunt proprii doar revolutionarilor si ca se poate crea confuzie printre alegatori, la scrutinul din acest an. Demersul nostru nu este motivat politic si nu avem legatura cu nici un partid", a subliniat presedintele asociatiei de revolutionari. Valeriu Stoica, a sustine ca argumentele invocate de revolutionari nu pot constitui motiv juridic de interventie in proces intrucat "adevar" si "dreptate" sunt cuvinte care apartin limbii romane, si nu unei asociatii de revolutionari, iar folosirea lor in denumirea Aliantei PNL-PD "nu are cum sa creeze confuzie, pentru ca asociatia de revolutionari nu este formatiune politica".



Revolutionarii care contesta inregistrarea Aliantei PNL-PD spun ca asociatia din care fac parte este infiintata din 1996, are 250 de membri si este recunoscuta international. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO