Politică

"Tradat" de PD, Stoica ticluieste un nou viitor pentru PNL: Alianta cu PNTCD

07.07.2005, 19:44 16

Valeriu Stoica impreuna cu un grup de 11 liberali, printre care si mai multi parlamentari ai partidului, i-au trimis ieri o scrisoare deschisa presedintelui PNL, Calin Popescu Tariceanu, in care propun "unificarea rapida" cu PPCD (PNTCD) si crearea unei constructii politice "liberal-populare".

Documentul intitulat "Apel catre liberali" se adreseaza atat lui Tari-ceanu, cat si membrilor si simpa-tizantilor PNL.

Acesta este al doilea demers care il are drept mentor pe Valeriu Stoica - dupa cel care viza fuziunea PNL cu PD si transformarea noului partid intr-unul popular - demers refuzat, deocamdata, de democrati. Trei demersuri consecutive pentru fuziune, initiate de Tariceanu, au fost refuzate de democrati.

Semnatarii Apelului adresat lui Tariceanu sunt: Valeriu Stoica, fost presedinte al PNL, Lucian Iliescu, presedinte PNL Giurgiu, Horatiu Buzatu, deputat si presedinte al PNL Dolj, Flavius Baias, reprezentant al PNL Bucuresti, precum si parlamentarii Crin Antonescu, Emilian Francu, Valeriu Gheorghe, Ioan Ghise, Radu Stroe, Ioan Hoban si Varujan Vosganian.

Acestia ii cer lui Tariceanu sa promoveze documentul in dezbaterea Delegatiei Permanente si a Consiliului Reprezentantilor Nationali, care vor avea loc astazi si maine.

"Constienti si ingrijorati de starea actuala si lipsa perspectivelor strategice concrete pentru PNL, propunem adoptarea de catre PNL a strategiei de coagulare a dreptei in Romania, cu PNL principal initiator si pivot politic", sustin semnatarii Apelului, transmis lui Tariceanu.

Grupul celor 11, sustinut si de alti lideri ai PNL, mai propune "unificarea rapida cu PPCD pentru crearea unei constructii politice liberal-populare".



Viitorul slogan: "Unirea asigura puterea"

De asemenea, in document se vorbeste despre crearea unui statut al PNL, care sa permita integrarea, "in mod institutionalizat si prin mentinerea identitatii, a tuturor fortelor politice de centru-dreapta".

Aceasta propunere este urmata, in document, de sloganul: "Unirea asigura puterea!".

Cei 11 semnatari considera ca "este necesar ca acest Apel sa constituie, de urgenta, punctul de plecare pentru o decizie majora in cadrul partidului".

Semnatarii documentului constata ca responsabilitatea guvernarii a captat total energiile si actiunile PNL. "Exista riscul major ca reusitele guvernarii sa fie revendicate mediatic de altii, convertite in scor electoral pentru acestia, iar nereusitele sa se contabilizeze doar in sarcina PNL", avertizeaza cei 11 liberali.

Ei sustin ca miza integrarii europene a facut ca PNL sa ramana fara o strategie de actiune politica proprie pentru o perioada medie de timp.

"Exista riscul ca protocolul Aliantei si cel al Coalitiei sa reprezinte prea putin, atunci cand, singur, PNL va fi pus in fata examenului electoral, la viitoarele alegeri", se mai arata in Apel.

Semnatarii documentului atrag atentia ca in prezent, "cantonarea in perceptia ca suntem liberali, ca ne pastram identitatea si ca exista un electorat liberal, ar putea reprezenta iluzia ca, indiferent de actiunile noastre, viitorul scor electoral al PNL va fi acelasi sau mai bun".

Tariceanu este atentionat ca dupa 1990, toate cele cinci alegeri parlamentare au consfiintit infrangerea partidului primului-ministru, partid perceput ca si conducator al guvernarii.

Ei mai spun ca relatia PNL-PD devine "tot mai dificila, pe masura trecerii timpului" si ca exista riscul ca toate celelalte forte politice de centru-dreapta (parlamentare si neparlamentare) sa realizeze un bloc politic din care PNL sa nu faca parte.

"Cu sau fara PNL, aceasta coagulare se va produce. Astfel, PNL va ramane izolat si va trage singur toate ponoasele electorale ale guvernarii unei Coalitii de patru partide. Apare ca necesara si urgenta adoptarea unei strategii politice pentru ca PNL sa creasca si sa se plaseze in fruntea initiativei politice de coagulare a fortelor politice de centru-dreapta din Romania", se mai arata in document.



Revine Stolojan?

Surse din partid sustin ca Apelul catre liberali a fost realizat, in mare parte, de fostul presedinte, Valeriu Stoica, un sustinator declarat al apropierii PNL de curentul popular. Stoica este cunoscut drept unul dintre cei mai priceputi strategi ai PNL. Multe dintre proiectele sale - parasirea CDR inainte de alegerile din 2000, proiectul coagularii partidelor liberale sau aducerea lui Theodor Stolojan in fruntea partidului - s-au dovedit profitabile pentru partid.

Potrivit acestor surse, exista tot mai multi liberali, mai ales in filiale, care agreeaza aceasta initiativa a fuziunii cu PPCD. Una din problemele acestui grup este aceea ca nu are un lider carismatic - de fapt acesta a fost unul dintre handicapurile lui Stoica -, capabil sa provoace, eventual, un congres extraordinar pentru schimbarea conducerii si strategiei partidului. De aceea, unii liberali sustin ca se incearca "reactivarea" lui Theodor Stolojan, care, spun aceleasi surse, urmeaza sa aiba, in curand, discutii cu reprezentantii unor filiale.

Noul demers al lui Valeriu Stoica intervine dupa modificarea doctrinei PD si transformarea partidului intr-unul popular.

Cotat mai bine in sondaje, PD afirma ca fuziunea cu PNL nu mai este de actualitate. Noua strategie a PD vizeaza acum crearea unui pol popular in jurul PD. Ideea a fost lansata de vicepresedintele PD, Sorin Frunzaverde, care a emis ipoteza unei aliante cu PPCD (PNTCD) cu UDMR si cu PC (PUR). Ieri, un alt vicepresedinte, Radu Berceanu, a spus ca PD trebuie sa se poarte cu grija cu partidele populare din Romania. Realizarea unei asemenea intentii ar izola, intr-un anume fel PNL si, mai mult, l-ar lipsi de initiativa de a realiza uniunea fortelor de dreapta in jurul sau, un proiect pe care liberalii il urmaresc cu obstinatie de mai multi ani.

Realizarea unei fuziuni cu PPCD (PNTCD) ar bara intentia PD de a fi singura formatiune populara puternica din Romania, care coaguleaza in jurul sau toate celelalte miscari de orientare crestin-democrata si populara.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO