Politică

Razboi cu Moscova? Basescu denunta pactul Ribbentrop-Molotov

Razboi cu Moscova? Basescu denunta pactul Ribbentrop-Molotov

Traian Basescu spune ca agenda Bucurestiului nu este dictata de Vladimir Voronin

24.12.2007, 18:11 79

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca va denunta in fata Parlamentului, dupa modelul declaratiei de condamnare a comunismului, Pactul Ribbentrop-Molotov.
Seful statului roman a facut aceste declaratii la finele saptamanii intr-un interviu la Radioul Public, pe fondul inmultirii atacurilor presedintelui moldovean Vladimir Voronin la adresa administratiei de la Bucuresti. Aceste atacuri sunt din ce in ce mai dure, pe masura ce relatiile dintre Moscova si Chisinau dau semne ca se incalzesc. Intr-un interviu pentru ZF, fostul premier Adrian Nastase afirma ca relatiile dintre Bucuresti si Chisinau depind in buna masura de "temperatura" relatiilor dintre Moscova si Chisinau. "Cine nu-si da seama de asta nu are ce cauta in politica", afirma Nastase.
Este deocamdata greu de spus cum vor evolua relatiile romano-ruse dupa aceasta denuntare sau daca ele vor avea un impact doar formal - de vreme ce acest pact a fost denuntat in Rusia inca de pe vremea presedintelui Boris Eltin, dupa destramarea Uniunii Sovietice.
Pactul Ribbentrop-Molotov a fost un tratat incheiat intre Uniunea Sovietica si Germania nazista prin care cele doua puteri isi imparteau Europa si stabileau sa nu se atace.
In baza acestui pact incheiat in august 1939 de catre ministrul rus de externe Viaceslav Molotov si ministrul de externe al celui de-al Treilea Reich, Joachim von Ribbentrop, Basarabia a ajuns in zona de influenta a Uniunii Sovietice, tarile baltice de asemenea, iar Polonia a fost impartita. Dupa caderea comunismului pactul a fost denuntat in aceste tari. Insa o denuntare oficiala in Parlamentul Romaniei poate avea o insemnatate aparte, dat fiind si faptul ca actuala administratie de la Chisinau (sustinuta de Moscova) afirma ca Moldova a fost dintotdeauna un alt stat si nu o provincie a Romaniei, iar limba vorbita peste Prut este moldoveneasca si nu romana. Voronin a sustinut in urma cu cateva luni ca, de fapt, Moldova romaneasca ar fi ocupata de Romania, aceasta fiind de fapt "ultimul imperiu" al Europei.
Basescu a explicat la Radioul Public - referindu-se la ultimele evolutii ale relatiilor dintre Republica Moldova si Romania - ca autoritatile de la Bucuresti nu au obiective pentru presedintele Republicii Moldova sau pentru Partidul Comunist (partidul lui Voronin), ci pentru cei 4,5 milioane de romani din tara vecina.
El a afirmat ca multi dintre politicienii europeni inteleg ca familiile celor doua tari sunt separate de Prut in urma unui pact "care nu are nimic comun cu realitatea de acum", pactul Ribbentrop-Molotov.
Basescu a anuntat cu acest prilej ca va denunta pactul respectiv printr-o declaratie pe care o va face in fata Parlamentului, dupa modelul declaratiei de condamnare a comunismului, insa nu a avansat o data legata de momentul acestui gest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO