Politică

Razboi total Guvern-Parlament: Senatul impune Executivului majorari salariale

10.11.2008, 19:35 11

"Pozitia noastra nu s-a schimbat. Nu vom acorda majorarile salariale de 50% profesorilor" de la 1 octombrie, a comentat ministrul finantelor Varujan Vosganian decizia Senatului de a res-pinge ordonanta de urgenta a Gu-vernului prin care majorarile salariale pentru cadrele didactice erau amanate pana la 1 aprilie viitor.

Senatul a respins ieri cu 79 de voturi pentru, 13 impotriva si 2 abtineri (un vot masiv) ordonanta de urgenta a Guvernului, prin care era amanat pentru 1 aprilie 2009 termenul de apli-care a legii prin care salariile cadrelor didactice erau majorate cu 50%, Camera Deputatilor fiind forul decizional in acest caz.
Ce poate face Guvernul daca si Camera Deputatilor va respinge in aceasta saptamana ordonanta? Vosganian nu a spus ce pasi va urma Gu-vernul, dar, anterior, premierul Calin Popescu-Tariceanu a afirmat ca Executivul are solutiii si pentru un astfel de scenariu, din ce in ce mai plauzibil dupa votul de ieri din Senat. Solutia nu este alta decat fie respectarea votului Parlamentului, fie o noua ordonanta de amanare a majorarilor in cauza.
Executivul este insa blocat daca Curtea Constitutionala care a fost sesizata de Avocatul poporului in privinta ordonantei de amanare a majorarilor decide ca acest act este neconstitutional.
"In Senat a fost un dialog al surzilor. Niciunul dintre partidele care au votat impotriva ordonantei nu a prezentat vreo solutie pentru ce va urma. Mai mult, niciun partid nu a inclus in oferta de guvernare aceasta majorare, ceea ce arata ca vor ca noi, liberalii, sa le majoram acum pentru a ne acuza mai tarziu. Pozitia noastra nu s-a schimbat, nu vor exista aceste majorari", a declarat ministrul finantelor.
Vosganian a reiterat ca majorarea cu 50% a salariilor din invatamant este "nesustenabila din punct de vedere economic, impactul majorarii salariilor fiind de 0,14% din PIB in 2008 si 0,74% din PIB in 2009".
El a mai mentionat ca aplicarea legii prin care se maresc cu 50% salariile cadrelor didactice echivaleaza cu un spor suplimentar pentru bugetul de stat de 4,2 miliarde de lei.
Potrivit ministrului, majorarea salariilor profesorilor va "secatui" fondul bugetar pentru investitii, va duce la reducerea numarului de locuri de munca si va avea un "impact major" asupra ratei somajului si a tintei de inflatie.
El a mai apreciat ca initiativa majorarii salariilor din invatamant cu 50% este "o masura luata intr-o febra inerenta campaniei electorale". Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat insa, dupa respingerea ordonantei de amanare a majorarii salariilor din educatie, ca a fost restabilita relatia fireasca dintre Parlament si Guvern si a anuntat ca PSD are un proiect de lege pentru limitarea salariilor profesorilor universitari.
De asemenea, el a mai spus ca Guvernul nu dorea prorogarea termenului de aplicare a legii de majorare a salariilor pana in aprilie 2009, ci abrogarea acestei legi si a cerut conducerii Camerei Deputatilor dezbaterea urgenta a acestei ordonante.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a cerut din nou ieri, inainte de votul din Senat liderilor de sindicat sa inteleaga ca majorarea cu 50% a salariilor va avea efecte negative asupra economiei si a acuzat partidele de stanga ca sustin aceasta crestere doar din motive electorale.
"Stanga are un program clar de a castiga alegerile, dar nu si un program de guvernare a Romaniei", a spus Tariceanu, intr-o declaratie de presa sustinuta la Guvern. El a amintit ca pentru astazi este programata semnarea unui acord cu sindicatele privind salarizarea in sectorul bugetar si a aratat ca salariile vor fi majorate in perioada urmatoare in mod responsabil, pe masura ce economia va permite o astfel de masura.
Sindicalistii afiliati la federatiile Alma Mater, FLSI, "Spiru Haret" si FEN s-au aflat ieri in greva de avertisment, pentru a protesta fata de decizia Guvernului de a suspenda aplicarea legii privind majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice.
 
Motiune amanata
Sedinta comuna a Camerei Deptuatilor si Senatului pentru dezbaterea motiunii de cenzura initiata de PD-L a fost suspendata ieri de presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu (PNL), dupa ce acesta a constatat ca nu era intrunit cvorumul necesar de sedinta, fiind prezenti doar 121 de parlamentari.
Olteanu a anuntat ca vor fi convocate Birourile Permanente ale celor doua camere legislative.
Deputatii si senatorii trebuia sa inceapa la ora 14.00 dezbaterea motiunii de cenzura "Guvernul pleaca, educatia ramane", initiata de PD-L si sustinuta de PRM.
Sedinta a inceput cu o jumatate de ora intarziere, timp in care soneria de chemare a parlamentarilor in sala de plen a rasunat indelung pe holurile Parlamentului.
Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului urmeaza sa decida cand se va dezbate motiunea de cenzura initiata de PD-L.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO