Politică

Stânga şi dreapta şi-au dat mâna: PSD, PNL şi PC au pus bazele „Uniunii Social-Liberale“

Stânga şi dreapta şi-au dat mâna: PSD, PNL şi PC au pus bazele „Uniunii Social-Liberale“

Autor: Iulian Anghel

06.02.2011, 23:50 92

PSD, PNL şi PC au pus bazele "Uniunii Social-Liberale" (USL),cea de-a treia mare uniune politică din ultimii 20 de dupăConvenţia Democrată şi Alianţa PNL-PD. Înţelegerea a fost semnatăpentru un interval de 10 ani - o perioadă neîntâlnit de lungă pânăla acest moment. Principalele două formaţiuni ale opoziţiei - PNLşi PSD - au împreună în sondaje peste 50% din opţiunile de vot.

Cele trei formaţiuni vor merge atât în alegerile locale, cât şiîn cele legislative pe liste comune.

PSD şi PNL au convenit să-şi împartă jumătate-jumătate locurilepentru toate poziţiile elective, urmând ca liberalii să cedeze dincota lor o parte din aceste poziţii PC. În alegerile locale pentruşefia consiliilor judeţene, PSD va avea candidaţi în 21 de judeţe,iar PNL şi PC în 20, la fel ca şi pentru primăriile municipiilorreşedinţă de judeţ. De asemenea, PSD va avea candidaţi în jumătatedintre cele 471 de colegii uninominale (sunt atâtea colegii câtnumărul parlamentarilor), iar PNL va ceda 21 dintre poziţiile carele revin conservatorilor.

Nu este limpede, deocamdată, care va fi sigla sub care vor intraîn alegeri cele două mari partide, liberalii şi social-democraţii,secondaţi de PC. Dacă vor stabili un simbol, altul decât cel alpartidelor lor, ar fi pentru prima dată când PSD ar renunţa la ceitrei trandafiri.

Nu este, de asemenea, limpede care va fi programul economic aacestei structuri, în condiţiile în care el nu a fost pus la punct,deocamdată.

PSD este cotat în sondajele de opinie cu o încredere careevoluează în intervalul 30-40% din intenţiile de vot. PNL evolueazăîn intervalul 20-30%.

Scenariile din trecut se repetă, dar acum protagoniştii suntalţii. Coaliţiile din trecut care au avut şi succes s-au îndreptatîmpotriva PSD, fie că anii au fost 1996 sau 2004. Acum ţinta estePDL, partid despre care protagoniştii susţin că trebuie înlăturatde la guvernare cât mai repede chiar şi cu riscul alegeriloranticipate. De asemenea, preşedintele Traian Băsescu este o ţintăexplicită.

În 1996, o coaliţie a partidelor din opoziţie, care cuprindea nudoar partidele de dreapta sau de centru (PD îşi spunea atuncipartid social-democrat), a câştigat alegerile, trimiţând înopoziţie PSD (PDSR pe atunci). Linia guvernării a fost însăpreponderent de dreapta.

Opt ani mai târziu, Alianţa PNL-PD câştiga şi ea alegerile înfaţa aceluiaşi PSD. Nici aici nu am avut de-a face o veritabilăcoaliţie a dreptei, întrucât PD (actualmente PDL) continua să-şispună partid de stânga. Totuşi, programul său economic a fost dedreapta (cota unică de impozitare a fost coloana vertebrală aacestui program).

De această dată avem explicit o ofertă politică în care stângaşi dreapta îşi dau mâna. De aceea va fi foarte interesant programuleconomic.

Preşedintele liberalilor, Crin Antonescu, a fost destul deevaziv în privinţa politicii economice a noii alianţe.

Într-un interviu pentru Mediafax, Antonescu a transmis mediuluide afaceri că PNL îşi păstrează intactă identitatea sa, drepturmare şi valorile pentru care a insistat în timp. El nu a răspunsînsă clar dacă cota unică va fi menţinută în cazul în care aceastăuniune ajunge la guvernare.

Liderii PDL au încercat să minimalizeze oficializarea alianţeidintre social-democraţi şi liberali. Unul dintre democrat-liberaliidin noua gardă a PDL, parlamentarul european Cristian Preda(profesor de ştiinţe politice), admite însă că naşterea noiistructuri politice este un eveniment important. El face ointeresantă incursiune în istoria liberalilor arătând că, defiecare dată când PNL a participat în alegeri într-o alianţă, aajuns la guvernare.

Întrebări nelămurite

Nu este clar sub ce siglă vor candida cele trei formaţiuni înalegeri. Dacă se caută un simbol nou, ar fi pentru prima dată cândPSD renunţă la "trandafiri".
Nu a fost stabilit programul economic - el va fi foarte interesant,în condiţiile în care şi PNL şi PSD susţin că-şi vor păstraideologia, de dreapta, respectiv de stânga.
Nu a fost stabilit dacă cota unică va fi menţinută în situaţia încare Uniunea Social-Liberală va ajunge la putere.
În alegerile locale şi parlamentare listele vor fi comune (PSD şiPNL şi-au împărţit egal poziţiile, urmând ca PNL să cedeze o partedin acestea PC), dar nu este stabilit cum va fi desemnat candidatulla alegerile prezidenţiale.
Înţelegerea a fost stabilită pentru un timp neobişnuit de lung -până în 2020 - în condiţiile în care distrugerea alianţelorpolitice în România, după 2-3 ani de funcţionare, este oobişnuinţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO