Politică

Stolojan critica iar Guvernul

13.01.2004, 00:00 34



Avertismentele BERD, referitoare la incetinirea ritmului reformelor in Romania reprezinta "un semnal de alarma", ce trebuie luat in serios, daca guvernul nu vrea sa puna in pericol finantarea externa a Romaniei. Motivul - cand se acorda un imprumut, institutiile internationale iau in calcul cifrele reale, si nu declaratiile optimiste ale oficialilor. Asertiunea ii apartine presedintelui liberal Theodor Stolojan, care a comentat ieri afirmatiile lui Willem Buiter, economist sef al BERD, potrivit carora reforma in Romania a incetinit in 2003. In cadrul unui seminar organizat la Sinaia la finele saptamanii Buiter a contrazis cu brutalitate cifrele economice optimiste prezentate de premierul Adrian Nastase. BERD este cel mai mare creditor al Romiei cu o expunere de peste 2 miliarde de euro.



Buiter a afirmat ca in 2003, "progresul in domeniul reformei a fost unul dureros de lent", lucru care "ridica intrebarea daca progresul este suficient pentru a asigura o aderare la Uniunea Europeana - n.n.) cu succes in 2007." Comentand aceste afirmatii, Stolojan, fost prim ministru si apoi functionar cu rang inalt in cadrul Bancii Mondiale, a declarat ca situatia este explicabila intrucat "organizatiile internationale nu se iau dupa declaratiile Guvernului, ci analizeaza cifrele si trag concluziile." "Ei ne spun sa continuam politicile prudente in domeniul macro-economic si reformele ca sa nu punem in pericol ce s-a obtinut", a declarat Stolojan.



La randul sau, partenerul sau de coalitie, liderul democrat, Traian Basescu, a declarat ca principalul domeniu in care se inregistreaza intarzieri ale reformelor este sistemul energetic, domeniu amintit de altfel si de Buiter. In opinia presedintelui PD, responsabil de intarzierile din reforma energetica ii apartin este ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu, unul dintre vicepresedintii PSD. Basescu l-a catalogat pe Dan Ioan Popescu "cel mai incompetent ministru al guvernului Adrian Nastase, care apare si pe lista celor mai corupti."



Liderii PNL si PD au criticat ieri si modul in care Guvernul negociaza conditiile de integrare in UE. Stolojan si Basescu sustin ca Guvernul Nastase prezinta intr-un mod demagogic populatiei pasii spre integrarea in UE. Potrivit lui Stolojan, liderul PSD, Adrian Nastase "dezinformeaza populatia", intrucat prezinta doar aspectele de 'onorabilitate' ale integrarii, dar nu si costurile ei, lucru care ar putea prezenta, in opinia sa, "surprize" odata ce Romania va deveni membru deplin al Uniunii, fapt care ar urma sa se petreaca in ianuarie 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO