Politică

Tariceanu anunta ca va cere sa ramana premier si intr-un guvern de coalitie

20.11.2008, 18:41 14

"Da, va trebui sa pun aceasta conditie, pentru ca PNL cere ca aceasta sa fie una dintre conditii. Acesta este punctul de vedere al PNL, deci colegii mei mi-au spus foarte clar: participam la o coalitie cu aceasta conditie. Tin la aceasta conditie, dar daca PNL va considera ca nu este o conditie obligatorie, sigur ca atunci nu ma voi agata eu personal. (...) PNL nu este un partid cu vocatie de partid de opozitie. Politica nu se face din tribuna, ci de pe teren", a spus Tariceanu la Antena 3 miercuri seara.

Este una dintre rarele situatii in care premierul in exercitiu a vorbit despre o coalitie dupa alegeri si a facut-o in chiar ziua in care surse din PD-L au confirmat disponibilitatea acestui partid de a forma o coalitie cu liberalii.
Intr-o alta emisiune, la postul public, Tariceanu a intarit ca viitoarea guvernare va fi una de coalitie si a venit cu o noua conditie.
"Cine e dispus sa accepte acest plan (planul anticriza al Guvernului - n.n.) si sa mearga alaturi de PNL atunci sigur ca va putea sa fie partenerul nostru. Dar va spun ca nu are niciun rost, si ma refer aici la negocierea politica, pana nu asteptam rezultatul alegerilor."
El i-a invitat ieri printr-o scrisoare pe contracandidatii sai pentru pozitia de premier, Theodor Stolojan si Mircea Geoana la o dezbatere privind planurile economice ale partidelor. Invitatia a fost adresata pentru astazi. Aseara liderii PD-L urmau sa se intalneasca pentru a dezbate propriul program anticriza.
Ieri Stolojan nu a refuzat, dar nici nu a acceptat invitatia lui Tariceanu, afirmand doar ca premierul "trebuie sa inceteze sa-si faca campanie electorala de la Palatul Victoria".
Geoana a fost la fel de discret. El nu a comentat invitatia punctuala a premierului afirmand doar ca, dupa alegerile din 30 noiembrie, sunt obligatorii consultari nu doar intre partide, ci si cu specialisti in diferite domenii, pentru conturarea unui plan de iesire din criza si de relansare a economiei.
Ca si liberalii, social-democratii sustin ca viitorul premier trebuie sa provina din acest partid. Mircea Geoana a fost desemnat de PSD sa ocupe aceasta pozitie.
Tariceanu a justificat solicitarea PNL: functia de prim-ministru este una importanta, nu doar de reprezentare. Pentru PNL este normal sa impuna aceasta conditie, pe baza a ceea ce a aratat in ultimii ani ca poate face.
Cel care propune Parlamentului o candidatura pentru fotoliul de prim-ministru este presedintele.
Potrivit unor surse din PD-L, citate de Mediafax, liderii acestui partid s-ar putea intalni, chiar in aceasta saptamana, cu membri ai conducerii PNL, pentru a negocia realizarea unei majoritati parlamentare care sa formeze viitorul guvern dupa alegerile parlamentare.
Potrivit surselor citate, pana in prezent au existat numai "tatonari la nivel de principiu" intre "factorii de decizie" ai PD-L si PNL. Acestea au adaugat insa ca este nevoie de intalniri care sa contureze punctele de vedere comune ale celor doua partide in vederea viitoarei guvernari.
"Au gresit si ei fata de noi. Noi recunoastem ca nici noi nu suntem ingeri. Am avut si noi greselile noastre. Am invatat si noi, si ei din greseli. Lucrurile se pot indrepta fara patima si fara politicianism", sustin sursele din conducerea PD-L.
Acestea au mai spus ca deocamdata nu s-a discutat despre problema refacerii Aliantei D.A.: "Este prematur. Si, oricum, acest for politic nu a fost desfiintat juridic. Alianta nu a fost denuntata de niciuna dintre formatiunile componente, astfel ca ea exista inca teoretic, la nivel juridic. Dar nu s-a discutat acest aspect juridic".
Sursele democrat-liberale sustin ca exista o serie de "diferente ireconciliabile" in acest moment intre PSD si PD-L, referitoare la masurile economice si fiscale pe care cele doua formatiuni le preconizeaza.
De asemenea, democrat-liberalii spun ca "PSD este adevaratul adversar al PD-L, din punct de vedere doctrinar, dar in PSD sunt si adevaratii adversari ai PD-L, din punct de vedere uman".
"Cea mai buna solutie pentru Romania este o dreapta la guvernare si o stanga in opozitie. Intre PD-L si PNL sunt apropieri certe la nivel economic si fiscal, iar acestea trebuie valorificate in continuare", au mai spus sursele citate.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO