Politică

Tariceanu i-a facut lui Stolojan "oferta" de a reveni la partid sau la Guvern

26.07.2005, 19:39 18

Theodor Stolojan ar putea ocupa o functie in Guvern, dar si in PNL, aceasta fiind oferta care i-a fost facuta ieri, e adevarat in termeni imprecisi, consilierului prezidential pentru probleme economice de catre premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Este o propunere de "recuperare" a fostului lider PNL care detensioneaza intr-o masura situatia ivita in urma cererilor unor lideri liberali de aplicare a unei masuri radicale in partid care ar fi presupus retragerea lui Tariceanu si revenirea lui Stolojan. Lui Stolojan nu i s-a facut o oferta concreta.

Cei doi au avut ieri o intalnire de mai multe ore, la Palatul Victoria, iar, potrivit PNL, Tariceanu, care este si lider al liberalilor, asteapta "implicarea lui Theodor Stolojan in cadrul partidului sau al Guvernului". Aceeasi sursa afirma ca "Theodor Stolojan a mentionat ca va reflecta asupra acestei propuneri".

Nici PNL si nici premierul nu au precizat daca prezenta lui Stolojan intr-o structura, la partid, de pilda, o exclude pe cealalta, adica prezenta in guvern.

Tariceanu a declarat ieri, dupa intalnirea intre patru ochi, ca "usa PNL este deschisa oricand pentru Theodor Stolojan" - a spus acest lucru si saptamana trecuta. Potrivit acestuia, dar si altor doi ministri ai Cabinetului - Ionut Popescu si Gheorghe Flutur - Stolojan nu a venit el insusi cu o propunere pentru partid. Saptamana trecuta el a anuntat ca s-ar putea implica, daca i se va cere.

Neintelegerile din PNL au atins cota maxima dupa decizia premierului de a renunta la demisia din fruntea guvernului pe care, vreme de doua saptamani, o definise drept "irevocabila". S-au facut auzite voci care au cerut retragerea lui Tariceanu si revenirea lui Stolojan fie la guvern, fie la partid, fie in ambele pozitii.

A urmat, la sfarsitul saptamanii trecute, o intalnire a premierului cu sefii filialelor PNL, de unde a reiesit, oficial, ca el are inca sprijin atat ca sef al guvernului, cat si ca lider al partidului. Neoficial insa, surse prezente la intalnire au spus ca 25 din cei 48 de lideri de filiale l-ar dori pe Stolojan in fruntea guvernului. Intalnirile vor continua, premierul va discuta astazi cu parlamentarii PNL, in vreme ce Stolojan va avea o intrevedere, tot astazi, cu unii lideri de filiale.

Ieri, atat premierul, cat si partidul au pus accent pe faptul ca tensiunile care apar in interiorul PNL trebuie rezolvate strict intr-un cadru intern, conform prevederilor statutului acestei formatiuni.

Or, statutul prevede si organizarea unui congres extraordinar care ar putea conduce la schimbari la varf, congres cerut de o serie de lideri.

Saptamana trecuta, cand a anuntat ca s-ar putea implica in unele schimbari din PNL, Stolojan a mai afirmat atunci ca nu poate asista impasibil la scaderea popularitatii partidului, pentru ca a muncit mult ca acesta sa devina unul cu adevarat important pe scena politica.

Intarirea PNL a fost un leitmotiv al declaratiilor dupa intrunirea de ieri, in lipsa unui raspuns clar din partea lui Stolojan.

"Principala concluzie a intalnirii se refera la necesitatea intaririi PNL si a Aliantei Dreptate si Adevar, obiective pentru care vor milita atat Calin Popescu-Tariceanu, cat si Theodor Stolojan", afirma ieri un comunicat al PNL.

"Domnul Stolojan, ca si mine suntem preocupati ca PNL sa fie in perspectiva un partid puternic, si Alianta la fel", a spus si Tariceanu.

Surse din partid sustin ca, in momentul de fata, nu se pune problema inlocuirii lui Tariceanu din functia de premier si nici din cea de sef al partidului. Insa, in cazul unei viitoare crize politice, Stolojan ar putea ocupa o functie in Executiv, poate chiar cea de prim-ministru, daca Tariceanu ar accepta sa-si concentreze activitatea la partid.

Pentru aceasta ar trebui ca, pana atunci, Stolojan sa fie implicat intr-un fel in activitatea partidului sau a Guvernului, au relatat sursele citate.

Ministrul finantelor Ionut Popescu a declarat ieri ca implicarea lui Stolojan in viata politica a PNL este in masura sa "detensioneze starea actuala" si a afirmat ca poate fi discutata si implicarea sa in activitatea guvernamentala: "Ramane de vazut ce isi doreste domnul Stolojan".

Ministrul agriculturii si vicepresedinte al PNL Gheorghe Flutur a apreciat ca nu exista un conflict intre Tariceanu si Stolojan si ca este foarte bine pentru partid ca au avut loc discutii intre cei doi.

Intrebat daca sustine varianta Stolojan - premier, Flutur a raspuns: "Eu sustin sa se discute in toate forurile partidului oferta domnului Stolojan". El a adaugat ca oferta acestuia este de a se implica in viata partidului. Flutur este unul dintre cei doi lideri ai liberalilor, alaturi de Mona Musca, care si-au pastrat, sub mandatul lui Tariceanu, functiile de vicepresedinti ai PNL, obtinute in vremea in care Stolojan conducea partidul.

"Azi PNL are un presedinte, un prim-ministru. De aici trebuie pornit si, daca Theodor Stolojan s-a oferit sa se implice pentru ca starea de sanatate ii permite, cred ca trebuie luat in seama si salut ideea premierului Tariceanu de a discuta cu Theodor Stolojan, lucru care cred ca a transat problema in PNL", a mai spus Gheorghe Flutur.

Stolojan s-a retras din viata publica in timpul campaniei electorale din toamna trecuta din motive de sanatate. Tariceanu a preluat conducerea partidului la congresul din februarie si ar putea fi schimbat de la sefia PNL doar in urma unui congres extraordinar, o ipoteza care, in ciuda faptului ca actualul lider este contestat de unele filiale, nu intruneste adeziuni suficiente. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO