Politică

Traian Basescu acuza Chisinaul de crime impotriva demonstrantilor

Traian Basescu acuza Chisinaul de crime impotriva demonstrantilor
14.04.2009, 19:32 44

Violentele de la Chisinau au fost provocate de regimul comunist care intoarce tara spre fostul regim sovietic, incalca grav drepturile omului, isi terorizeaza cetatenii. Regimul de la Chisinau este nedemocratic, a savarsit crime si trebuie judecat de institutiile internationale, a sustinut ieri presedintele Traian Basescu in fata Parlamentului de la Bucuresti in cea mai vehementa luare de pozitie a unui oficial roman fata de Chisinau din ultimii 20 de ani.

Presedintele a vorbit ieri despre ceea ce el a numit crime savarsite la Chisinau inclusiv impotriva cetatenilor romani si a spus ca Bucurestiul se va adresa institutiilor internationale pentru ca aceia care au savarsit aceste crime sa fie pedepsiti.
Potrivit presedintelui, autoritatile de la Chisinu impiedica dezvoltarea relatiilor dintre Moldova si Romania, mistifica realitatea si ii impiedica pe proprii cetateni sa-si afirme identitatea, cea de romani. Nu Romania este responsabila pentru esecul Republicii Moldova, ci comunistii de la putere care o conduc inapoi spre trecutul ei sovietic. Cei care au torturat, i-au batut pe oameni, i-au ucis in timpul protestelor de saptamana trecuta sunt criminali si trebuie adusi in fata justitiei internationale, a sustinut presedintele.
 
"Cei patru milioane de romani care traiesc in Moldova"
Traian Basescu l-a atacat cu o seara inainte pe Vladimir Voronin, despre care a spus ca "vrea sa creeze o cortina de fier peste Prut" si ca aduce acuzatii nefondate Romaniei, mentionand ca a-i fi raspuns "peste gard" acestuia ar fi fost chiar jocul in care acesta ar fi vrut sa intre Bucurestiul.
"Am avut, pe de o parte, foarte multa rabdare pentru a avea o analiza completa cu privire la ceea ce s-a intamplat in Republica Moldova, iar, pe de alta parte, mi s-a parut ca a raspunde peste gard presedintelui Voronin este exact jocul in care domnia sa ar fi vrut sa intre Romania", a spus seful statului, intrebat in legatura cu evenimentele din Republica Moldova.
"Sigur, dansul (Vladimir Voronin - n.r.) poate decide sau poate incerca sa ridice o cortina de fier peste Prut. Nu-i vom da ocazia sa faca acest lucru pentru ca vom avea un comportament european, un comportament responsabil, nu fata de presedintele Voronin, ci fata de cei patru milioane de romani care traiesc in Moldova, patru milioane de romani, cetateni ai Republicii Moldova, parte a acestui popor", a continuat Basescu.
 
"Tinerii arestati pe strazi sunt judecati pe loc"
Intre timp in Republica Moldova, situatia de pe strazi ramane tensionata, fiind inceputa o campanie impotriva tinerilor si mai nou a profesorilor, potrivit declaratiilor pentru ZF ale Alionei Negoita, cetatean moldovean in Romania.
"Tinerii sunt arestati de pe strazi, dusi la politie si judecati pe loc", a mai spus Aliona Negoita, care a adaugat ca judecatorii vin la sediul politiei pentru a-i judeca pe cei arestati.
Momentan in Bucuresti, tanara a declarat ca nu se intoarce in tara natala, deoarece granicerii moldoveni au toate numele si imaginile cu cei care au participat la protestele de sustinere a Republicii Moldovei si sunt pregatiti sa ii aresteze.
Ea a declarat ca are informatii de la studentii reintorsi peste Prut, carora li s-au luat actele romanesti si nu se mai pot intoarce in Romania.
 
Ce spune presedintele
  • Nu Romania e responsabila pentru esecul democratizarii in Republica Moldova, ci cei care o conduc inapoi spre trecutul sovietic
  • Romania nu va permite transformarea Prutului intr-o Cortina de Fier, care trebuie sa fie o granita temporara a Uniunii Europene
  • Nu vom accepta ca romanii sa fie culpabilizati ca sunt romani
  • E datoria noastra sa nu-i abandonam pe cei care ne vorbesc limba, care au o istorie comuna cu noi
  • Romania sprijina neconditionat Republica Moldova
  • Ne confruntam cu atitudini ostile si acuzatii din partea Chisinaului, dar nu si cu probe
  • Inchipuirea unui dusman extern si acuzele la adresa statului roman sunt inadmisibile. Cui folosesc?
  • Se incearca invinovatirea Romaniei pentru pasii inapoi din Republica Moldova
  • Permiterea de catre autoritati a accesului manifestantilor in sediile cladirilor oficiale ridica semne de intrebare. Distrugerea sediilor, care au fost provocate, au servit numai puterii si nu protestantilor
  • Suntem ingrijorati de incalcarea drepturilor omului in Moldova
  • Este condamnabila amenintarea cetatenilor cu arme din partea liderilor marcanti din Republica Moldova
  • Atragem atentia ca utilizarea armelor impotriva populatiei civile, printre care si romani, constituie o crima
  • Aceasta atitudine obliga Romania sa ceara o ancheta europeana asupra responsabilitatilor autoritatilor moldovenesti
  • Romania va face tot posibilul pentru pedepsirea celor responsabili
  • Consideram ca neinformarea partii romane cu privire la cetatenii sai retinuti sau arestati in R. Moldova constituie o incalcare grava a normelor internationale
  • Cerem Chisinaului accesul la cetatenii romani, eventual retinuti, daca aceasta situatie exista
  • Asemenea manifestari, romanofobe, incurajate de puterea politica din Moldova, reprezinta manifestari inacceptabile de intoleranta a unei puteri profund nedemocratice, straina de un spirit european

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO