Politică

Traian Băsescu descoperă corupţia din Ministerul de Interne: Unde pui degetul apar elemente de corupţie

 Traian Băsescu descoperă corupţia din Ministerul de Interne: Unde pui degetul apar elemente de corupţie

Autor: Iulian Anghel

22.02.2011, 23:58 123

Agitaţie mare ieri la prezentarea bilanţului MinisteruluiAdministraţiei şi Internelor. Preşedintele Traian Băsescu a tunatşi a fulgerat: Ministerul de Interne este o structură coruptă, undepui degetul iese la iveală corupţia. Preşedintele descoperă acumsituaţia alarmantă din cea mai birocratică structură a Guvernului -Ministerul de Interne. Dar problema este veche, timp în care laconducerea instituţiei s-au aflat şi miniştri ai PDL, în frunte cueminenţa cenuşie a partidului, Vasile Blaga. Cu 150.000 de oameni,între care în jur de 60.000 de poliţişti, Ministerul Administraţieişi Internelor se află de ani buni în centrul unor afaceriscandaloase - fie că vorbim despre eliberarea permiselor auto,despre angajări ilegale sau lupta pentru controlul serviciuluisecret al Internelor, ochiul şi timpanul oricărui ministru deresort. Scandalul poliţiştilor corupţi de la frontiere nu estedecât ultimul episod din lungul şir de ilegalităţi constatate înMinisterul de Interne.

De când preşedintele Traian Băsescu se află în fruntea statului,din 2005, schema de personal din Ministerul Administraţiei şiInternelor a crescut cu 50%, de la 104.000 de angajaţi în 2005 la158.000 în 2010. Salariile din administraţia publică, cea care îicuprinde şi pe o parte dintre salariaţii MinisteruluiAdministraţiei au fost întotdeauna cu mult peste salariul mediu netpe economie - în vara trecută, când salariul mediu pe economie erade 368 de euro, în administraţie acesta avea un nivel de 537 euro.Însă, când s-a pus problema restructurărilor, cei mai vehemenţiprotestatari au fost cei din Ministerul Administraţiei şiInternelor - de altfel, demisia lui Vasile Blaga, în toamnatrecută, are legătură, cel puţin formal, cu protestul poliţiştilor.Ce a constatat ieri actualul ministru? Că ministerul trebuiereformat. Ce spune preşedintele Băsescu? Că structura este coruptăpeste limită: "Oriunde pui degetul apar elemente de corupţie, fiecă vorbim de ceea ce am văzut anul trecut la Pi-teşti, cu permiseleauto, zilele acestea prin frontiere".

Dacă vorbim însă de corupţie, unul dintre cazurile cu implicărila vârf a fost acela al arestării senatorului Cătălin Voicu careare legătură cu elementele cercetate de serviciul secret alministerului. Tot acest serviciu a fost cauza demisiei a doiminiştri PSD ai internelor, Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea, laînceputul lui 2009. În 2010 şi începutul lui 2011, scandalul s-amutat în angajările ilegale din minister. Şefii Jandarmeriei aufost demişi şi sunt în cercetare ofiţeri superiori din MAI. Fostulşef al Poliţiei Române, Petre Tobă, ar fi ştiut ce se petrece înminister, dar a tăcut. Demisia chestorului Fătuloiu, secretar destat în MAI, s-a produs pe fondul unui scandal de corupţie.Corupţia din vămi este doar ultimul episod din lunga epopee ascandalurilor de la Interne.

Unde ne aflăm acum?

Este nevoie de o evaluare la sânge, susţine Traian Băsescu:"Orice numire cu sprijin politic la conducerea inspectoratelorjudeţene de poliţie nu face decât să vă decredibilizeze. (...) Estegreu pentru un şef de inspectorat judeţean să se impună (...) cândel profesional este şubred şi se ştie că a fost numit cu sprijinulpartidului X şi va pleca odată ce acel partid va pleca de laguvernare".

Şeful statului mai susţine că privind harta României, se vede dela mare distanţă unde Poliţia este tolerantă cu grupurile de crimăorganizată: "Nu avem şanse dacă nu se construieşte un concept decolaborare a Poliţiei locale şi MAI, nu avem şanse dacă în fiecarean venim cu promoţii întregi fără ca în interiorul aparatuluiexistent să facem necesara curăţenie".

"Luând harta se vede de la mare distanţă unde Poliţia estetolerantă cu grupurile de crimă organizată, de romi sau de români.Vă pot enumera judeţele unde Poliţia trebuie să fie mai atentă cuce se întâmplă acolo. Cred că trebuie să vă menţineţi priorităţileşi ele nu trebuie să fie doar declarative. Siguranţa cetăţeanului.În regulă. Luptăm pentru ea, luptaţi pentru ea. Lupta împotrivaevaziunii fiscale, luptaţi pentru ea în noul cadru. Lupta împotrivacrimei organizate. Am mai cerut-o, o cer din nou: vreau săpulverizati grupurile de crimă organizată de la nivel judeţean şide la nivel naţional, dacă există. Vreau să ştiu că aţi demontattoate aceste grupări ale ticăloşiei şi vreau să contribuiţi la a seafla către ce zone se duce protecţia acestor grupuri", a susţinutTraian Băsescu.

Nu este însă destul de târziu un asemenea îndemn venit de la unpreşedinte aflat în fruntea statului de şapte ani?

În faţa valului de critici, Traian Igaş, ministrul de resort,promite reforme, aşa cum o face şi şeful Guvernului, Emil Boc.

"Aştept în Guvern să văd cu ce propunere vine (Traian Igaş - n.red.) şi, dacă va fi nevoie, voi interveni peste ea", a spus Boc,citat de Mediafax, întrebat dacă a stabilit o dată până la careTraian Igaş să prezinte un plan de restructurare aministerului.

Întrebat în legătură cu afirmaţiile şefului statului că de 20 deani Ministerul de Interne nu a fost restructurat, premierul aarătat că sunt două ministere restante care nu şi-au făcutrestructurarea: Ministerul de Interne şi Ministerul Finanţelor.

"Sunt două ministere restante care nu şi-au făcutrestructurarea: Ministerul Finanţelor şi Ministerul de Interne. Amspus-o direct, cu subiect şi predicat, şi, evident, am solicitatminiştrilor să apese pe acceleraţie pentru finalizarea procesuluide restructurare şi modernizare la cele două ministere. Le-amspus-o direct, acolo, la bilanţ (bilanţul Ministerului de Interne -n.r.)", a arătat Boc.

Potrivit lui Igaş, obiectivul principal în acest an esteregândirea conceptului de ordine şi siguranţă publică, strâns legatde modernizarea structurilor MAI.

"Procesul de modernizare a ministerului va fi intensificat înanul 2011, astfel încât la final să se ajungă la un sistem suplu şieficient, adaptat la cerinţele Uniunii Europene şi la nevoilecetăţeanului. Obiectivul principal în acest an este redefinireaconceptului de siguranţă a cetăţeanului. Regândirea acestui conceptde siguranţă a cetăţeanului este în strânsă legătură cu procesul demodernizare a inspectoratelor generale şi structurilorsubordonate."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO