Prima pagina

Antreprenori romani, treceti granitele!

Antreprenori romani, treceti granitele!

Werner Schinhan (Petrom, stanga), Cezar Rapotan (Arabesque), Manuela Nestor (NNDKP), Nicolae Danila (BCR) si Calin Fusu (Neogen)

27.06.2007, 19:01 30

Pasul extinderii afacerilor din Romania la nivel regional sau chiar european merita facut, daca sunt bine luate in calcul si riscurile aferente - aceasta a fost concluzia seminarului "Cei mai mari jucatori din economie. Ce sanse are capitalul romanesc in UE?", organizat de ZF in parteneriat cu BCR, Petrom, casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) si Coface. Seminarul a reunit liderii de piata din Romania, conform datelor publicate in Anuarul de business al Romaniei, editat de ZF.
"Multe afaceri romanesti au atins un grad de sofisticare care le-ar permite intrarea pe piata din Uniunea Europeana. Capitalul romanesc trebuie sa iasa din gaoace. Provocarea este insa concurenta extraordinara din UE", spune Manuela Nestor, partener coordonator la NNDKP, liderul pietei de avocatura. Ea considera ca exista multe oportunitati pentru companiile cu capital romanesc in statele din regiune, ca prim pas catre extinderea europeana.
"Serbia, Macedonia, Albania si statele foste iugoslave ofera acum oportunitatile care existau in Romania in perioada '93-'96. Aceste state abia incep sa privatizeze, aproape toata industria lor este de vanzare", a precizat Manuela Nestor.
Dincolo de tentatia extinderii in statele din zona, companiile romanesti au de luptat cu cele straine tot mai puternic pe piata locala. "Piata romaneasca va ramane un mediu foarte atractiv pentru ivestitorii straini care vor cauta sa beneficieze de raportul avantajos risc-beneficiu", spune Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR, cea mai mare banca de pe piata.
Danila spune ca piata locala de consum nu este suficient penetrata si ofera un potential semnificativ de crestere, care ar putea fi valorificat prin fondurile europene si fluxurile de investitii, locale sau straine. In Romania, salariul mediu pe ora este de 2,3 euro, fata de 21,2 euro in UE25 (inainte de extinderea din 2007), a precizat Danila.
Werner Schinhan, director general adjunct al Petrom, spune ca "exista inca multe afaceri de vandut si de dezvoltat in Romania". In Austria, tara OMV - proprietarul Petrom, bursa a fost motorul de crestere a businessului si extinderii regionale, reteta care ar putea functiona si in Romania, spune el.
"Competentele lingvistice si educatia sunt printre punctele forte ale afacerilor romanesti", spune Schinhan, atribute care ar ajuta extinderea firmelor cu capital autohton. "Ca sa reusesti insa in Romania, iti trebuie si putin noroc", a mai precizat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO