Prima pagina

Avertisment: atingerea obiectivelor de integrare nu este garantata

10.03.2004, 00:00 16



Lupta dintre fortele care promoveaza reforma si acelea care ar dori sa mentina vechea stare de lucruri nu a fost inca transata in Romania, a apreciat ieri Quinton Quayle, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, la seminarul "Romania dupaa 2007: Stabilitate macroeconomica si perspective".



Intr-o evaluare a provocarilor cu care se confrunta Romania cu 1.000 de zile inainte de data la care ar trebui sa intre in UE, diplomatul britanic a aratat ca "prea multi oficiali, la toate nivelele, ori blocheaza reforma, ori fac prea putin pentru a o promova".



El spune ca schimbarea in Romania nu mai poate fi oprita, insa ritmul in care aceasta se realizeaza depinde de abilitatea tuturor de a lucra in echipa in interesul national mai degraba decat in interesul personal.



Ambasadorul britanic este de parere ca Romania ar esua in drumul sau spre aderare numai daca ar cadea in capcana complacerii si ar trage concluzia ca doar sprijinul politic este suficient pentru a-i garanta integrarea in UE.



"Sa fim cinstiti, atingerea obiectivelor de integrare nu este garantata. Nu cred ca acest guvern sau oricine preia puterea dupa alegeri isi va permite sa rateze aceasta sansa. Esecul negocierilor de aderare ar reprezenta o uriasa dezamagire", a spus Quayle.



El a acuzat din nou lipsa actiunilor ferme ale autoritatilor impotriva coruptiei. "Sunt de departe prea multe persoane implicate in acte de coruptie si nu se face destul pentru a se pune capat acestui fenomen", a aratat ambasadorul.



De asemenea, el a avertizat ca Romania nu ar trebui sa isi faca nici un fel de iluzii cu privire la proportia provocarilor cu care se confrunta.



"Mai nesigura este, in opinia mea, calitatea aderarii Romaniei la UE."



Quayle crede ca Romania poate ajunge din urma majoritatea statelor central europene in urmatorii 10 ani daca accelereaza reformele economice, creste eficienta si desfiinteaza sectorul de stat, daca realizeaza reforma in justitie si administratie si nu doar vorbeste despre ea.



"In nici un caz nu este sigur ca aceasta viziune va fi realizata" a avertizat ambasadorul britanic.



El a reluat plangerile investitorilor britanici si nu numai, aratand ca mediul de afaceri nu este atat de curat si transparent pe cat ar trebui existand in continuare prea multa toleranta fata de coruptie.



Iar cea mai buna dovada in acest sens este nivelul scazut al investitiilor straine pe care Romania a reusit sa-l atraga.



"Faptul ca in Romania nu intra mai multi bani straini este un semnal puternic ca aici mediul de afaceri nu este atat de bun pe cat ar trebui", a mai spus Quinton Quayle, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO