Prima pagina

Balbaielile Finantelor au zgaltait Bursa

Balbaielile Finantelor au zgaltait Bursa
10.02.2005, 00:00 10

Ieri capitalizarea Bursei a scazut cu 277 milioane de euro, iar in ultimele trei zile, din momentul aparitiei informatiei privind cresterea impozitului, piata a pierdut in jur de 800 milioane de euro. La sfarsitul sedintei de ieri, capitalizarea bursei se situa la 11,26 miliarde de euro.
Multi investitori au aruncat pe piata actiuni la preturi cu mult mai mici fata de cele din ziua anterioara temandu-se ca profiturile adunate in ultimii ani sa nu fie impozitate cu 10%.
Bursa a deschis ziua cu o cadere de 10%, iar dupa o tendinta scurta de revenire a continuat sa scada, multe dintre actiunile cotate inregistrand la un moment dat caderi de cate 15%, cea mai mare scadere permisa pentru o zi de tranzactionare.
Precizarile Ministerului de Finante, venite inainte de finalul zilei au adus o usoara revenire a preturilor, insa piata a incheiat ziua tot cu o scadere considerabila fata de ziua anterioara.
Brokerii nervosi spuneau ieri ca guvernul ar fi trebuit sa isi dea seama ca modul in care a fost facut anuntul maririi impozitului pe castigul la Bursa si neclaritatile lasate in urma de anuntul initial va produce panica intre investitori, mai ales ca intre membrii actualului guvern exista numerosi investitori pe piata de capital.
"Este prima mare greseala pe care actualul guvern o face. Nu este normal sa se dea astfel de comunicate privind cresterea de zece ori a impozitelor fara sa fie pregatiti si fara sa explice in ce mod se va aplica, mai ales ca membrii actualului guvern au experienta in ceea ce priveste piata de capital si stiu cum  se poate propaga panica in randul investitorilor de la Bursa, spune Octavian Molnar, directorul societatii de brokeraj IFB Finwest.
Directorul general al Bursei, Stere Farmache considera ca scaderea abrupta  a preturilor de ieri este normala in conditiile informatiilor care erau cunoscute pe piata.
"A fost o reactie normala a pietei pentru ca este firesc ca investitorii sa incerce sa se protejeze atunci cand considera ca sunt pe cale sa piarda 10% din castiguri," spune Farmache. El a adaugat ca piata si-a mai revenit atunci cand s-a lamurit ca impozitul de 10% se ca aplica doar castigurilor obtinute dupa 1 aprilie.
Cu putin timp inainte de inchiderea pietei un comunicat al Ministerului de Finante i-a mai linistit pe investitori precizand ca impozitul de zece ori mai mare se va aplica doar castigurilor obtinute dupa 1 aprilie, Cele aproximativ 30  de minute care au mai ramas pana la inchidere pietei au fost suficiente pentru ca preturile sa se aprecieze cu peste 5%, reducand astfel din pierderile inregistrate ieri de investitori.
"Sistemul de calcul in sine ramane acelasi ca si acum, cand castigul se impoziteaza cu 1%. Daca am intrat in piata inainte de 31 martie si vand in castig dupa 1 aprilie, pentru cresterea inregistrata intre data intrarii si pretul de inchidere de la 31 martie platesc impozit de 1%, iar pentru perioada de dupa 1 aprilie, impozitul va fi de 10% asupra restului de castig", a explicat pentru ZF Ionut Popescu, ministrul finantelor.
El spune ca in cazul in care se vinde in pierdere dupa 1 aprilie ar fi prea greoaie introducerea unei proceduri de compensare.  Ionut Popescu a admis ca intarzierea acestor precizari a creat multa confuzie pe piata, provocand caderea de ieri a bursei.
Ministrul vine si cu o nouate, nementionata in momentul anuntului majorarii impozitului de la 1% la 10%: "Daca tin actiunile mai mult de un an calendaristic incepand de la 1 aprilie 2005, platesc tot nivelul de impozit actual, de 1%, si nu pe cel de 10%", a precizat Popescu. Motivatia? "Ne intereseaza sa incurajam investitiile stabile la Bursa si mai putin tranzactiile speculative", a mai spus ministrul finantelor.
El a mentionat ca acelasi rationament va fi valabil si in cazul impozitarii castigului din rascumpararea de titluri la fondurile mutuale. In cazul impozitarii veniturilor din dobanzi, bancile vor aplica si retine direct cota de 10% incepand cu prima maturitate a unui depozit de dupa 1 aprilie 2005. La maturitatile de pana la 31 martie inclusiv, va fi retinut impozitul actual de 1%.
Evident ca in primul rand investitorii la bursa, dar si titularii de depozite bancare asteapta cu nerabdare sa citeasca un text final de act normativ, care sa cuprinda toate precizarile amintite. "Toate noutatile privind majorarile de impozite pe castigurile bursiere si veniturile din dobanzi vor fi incluse intr-un proiect de ordonanta de urgenta pe care sper sa-l adoptam in guvern cel tarziu saptamana viitoare", a declarat ministrul finantelor.
La randul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca reactia pietei , la anuntul cresterii impozitului pe castiguri, a fost exagerata. "In ceea ce-i priveste pe cei care au vandut, se verifica inca o data un adevarul ca nu trebuie sa vinzi pana nu intelegi foarte bine ce se intampla. Si cred ca au gresit cei care s-au grabit sa vanda, iar maine bursa va fi verde, adica va fi pe crestere. Daca ne comparam cu tarile din jurul nostru, acolo aceste niveluri ale impozitelor pe castiguri din piata de capital, din dobanzi, sunt mult mai ridicate si cred ca e normal sa se intample asa. Un impozit de 1% pentru cineva care castiga de pe pia?a de capital 120% intr-un an, este totusi prea putin daca comparam fie numai cu un impozit pe salariu.
Bursa a inregistrat ieri cea mai mare valoare a tranzactiilor din acest an, 21 milioane de euro, iar brokerii spun ca nu si amintesc sa mai fi avut vreodata o zi atat de grea.
"A fost o zi dramatica pentru cei care au facut ieri tranzactii si pentru cei care au bani in piata," spune Valerian Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj CA IB Securities. El spune ca au existat doua motive pentru care multi investitori au vandut ieri in graba la preturi din ce in ce mai mici: unii au dorit sa isi marcheze profiturile inainte de intrarea in vigoare a noii cote de impozit, iar altii s-au speriat de caderea pietei produsa de primii si au vandut temandu-se ca piata sa nu coboare si mai mult.
Sedinta bursiera de ieri a fost "condimentata" si cu doua intreruperi, care au mai temperat din panica de pe piata. "A fost o defectiune tehnica care a avut drept cauza intreruperi in comunicatiile ci brokerii si care au generat o coada lunga de asteptare pentru ordinele de tranzactionare din sistemul de tranzactionare Horizon. A doua oara am oprit sedinta de tranzactionare pentru ca investitorii sa poata fi informati despre comunicatul venit de la Ministerul de Finante", a spus Farmache. Bursa are dreptul sa opreasca tranzactionarea atunci cand scaderea indicilor depaseste 12%. Desi s-au apropiat foarte mult de aceasta valoare pierderile consemnate de indicii pietei nu au atins-o.
Indicii pietei au incheiat ziua cu scaderi de aproximativ 5% dupa ce pe parcursul zilei scaderea depasise 11%. Cele mai afectate de scaderile de pe parcursul zilei de ieri au fost actiunile societatilor de investitii financiare (SIF), pe care investitorii obtinusera castiguri substantiale de la inceputul anului. Pierderi mari au inregistrat pe parcursul zilei Banca Transilvania, Petrom, Petromidia, Carpatica sau Impact.
vlad.nicolaescu@zf.ro ; razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO