Prima pagina

Banca Nationala mai taie o data rata dobanzii

Banca Nationala mai taie o data rata dobanzii
22.11.2004, 00:00 7

Consiliul de Administratie al BNR a hotarat in sedinta de joia trecuta reducerea dobanzii de interventie cu inca o jumatate de punct procentual, pana la 17,75%, "pentru a valida procesul de dezinflatie".
"Indicele preturilor de consum pe ultimele 12 luni a scazut la nivelul de 10,8% in octombrie 2004 si se prognozeaza accelerarea reducerii acestui indicator in lunile noiembrie si decembrie. Pentru a valida acest proces de dezinflatie, Consiliul de administratie al BNR a hotarat reducerea ratei dobanzii de interventie cu 0,50 puncte procentuale, pana la nivelul de 17,75%", se arata intr-un comunicat al BNR.
In acelasi timp, Consiliul de administratie al BNR a decis pastrarea conduitei prudente a politicii monetare pentru atingerea obiectivelor de inflatie, inclusiv intr-o perspectiva mai indelungata. Banca centrala are in vedere mentinerea unei tendinte de crestere a cererii agregate pentru perioada urmatoare, precum si perspectiva aplicarea unor majorari ale preturilor administrate la inceputul anului 2005.
Evaluand ultimele evolutii de pe piata financiara de la precedentele masuri de politica monetara, conducerea BNR a apreciat ca decizia aplicarii unei politici favorabile accentuarii flexibilitatii cursului de schimb al leului a condus la cresterea substantiala a volumului tranzactiilor pe piata valutara si la o amplitudine sensibil mai mare a variabilitatii cursului de schimb.
"Se apreciaza ca imbunatatirea ratingului la nivel investitional acordat Romaniei va contribui la amplificarea investitiilor straine directe si de portofoliu, ceea ce va conduce la consolidarea tendintei de apreciere a monedei nationale, in conditiile inducerii in continuare de catre piata a unei variabilitati manifeste a cursului de schimb al leului. Aceasta semnifica o continuare a intaririi politicii monetare, care contribuie la procesul de dezinflatie", se mai spune in comunicatul BNR.
Din luna iunie 2004, cand banca centrala a considerat ca poate da semnalul de inceput al unei tendinte de scadere a dobanzii, au fost operate sase reduceri care cumuleaza 3,25 puncte procentuale. Fara insa ca acestea sa se vada in mod semnificativ la nivelul dobanzilor practicate de bancile comerciale in relatiile cu clientela nebancara.
Dincolo de consolidarea increderii publicului in mentinerea tendintei de scadere a inflatiei, BNR se afla sub presiunea nevoii de reducere a dobanzilor pe piata romaneasca in perspectiva deschiderii accesului strainilor la depozite bancare in lei incepand din luna aprilie 2005.
Dobanzile mai scazute si variabilitatea crescuta a cursului de schimb ar reprezenta principalele instrumente de protectie impotriva posibilelor intrari de capitaluri speculative.
Rata inflatiei ar putea cobori pana la circa 9,5% la sfarsitul lui decembrie, pentru ca in primele trei luni ale lui 2005 sa urce din nou, putandu-se incadra intr-un interval cuprins intre 10% si 10,6% la sfarsit de martie, potrivit prognozei Bancii Nationale.
In aceste conditii este de asteptat ca BNR sa faca o noua pauza in scaderea dobanzii la inceputul anului viitor. Bancherii comerciali spun ca ratele dobanzilor practicate de banci vor scadea intr-un ritm moderat, in conditiile in care miscarile bancii centrale sunt urmate cu intarziere de institutiile de credit.
"Scaderea in cascada, in timp, a dobanzii de interventie nu va duce automat la scaderea dobanzilor pe piata. Exista o provocare, pana la ce nivel vor putea bancile sa scada dobanda", afirma saptamana trecuta Nicolae Danila, presedintele Bancii Comerciale Romane, cu o cota de aproape 30% din piata. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO