Prima pagina

Banca Nationala prevesteste furtuna pe piata valutara

Banca Nationala prevesteste furtuna pe piata valutara
03.11.2004, 00:00 20

Schimbari dramatice pe piata valutara la inceput de noiembrie 2004: BNR vrea sa obisnuiasca piata cu aprecieri nominale ale leului, dupa ce ani de zile o invatase ca singura directie a cursului este de crestere, controlata prin interventii periodice.


"Consiliul de Administratie al BNR a hotarat sa promoveze o mai mare flexibilitate a cursului de schimb al leului prin limitarea interventiilor bancii centrale pe piata valutara", se spune intr-un comunicat al BNR, dat publicitatii la trei zile dupa sedinta in care conducerea executiva a bancii centrale a luat hotararea respectiva.


In acelasi context, BNR a renuntat la anuntarea publica a unei marje prognozate de apreciere reala a cursului de schimb al leului, "ceea ce invalideaza orice anticipare privind o iminenta depreciere a monedei nationale ca urmare a interventiilor bancii centrale". In hotararea sa, BNR a luat in calcul evolutiile investitiilor straine directe si de portofoliu, ale incasarilor din privatizare, transferurilor curente si altor intrari de capital in primele noua luni ale anului. "Desi in mod obisnuit in anii precedenti importurile de toamna-iarna micsorau excedentul valutar, in luna octombrie a.c. a continuat procesul de cumparare, BNR achizitionand din piata valutara inca 218,1 milioane euro, ceea ce, coroborat cu alte date, sugereaza ca intrsrile de capitaluri in Romania s-au imbunatatit pe baze structurale si sustenabile", se arata in comunicatul de presa al BNR.


Dupa doua saptamani de absenta a BNR din piata, euro alunecase ieri la 40.577 de lei, cu 1,3% sub cotatia de la inceputul anului. Fara o interventie de cumparare, cursul poate ajunge usor la 40.000 de lei/euro pana maine.


Cat despre dolar, acesta a cazut si sub pragul de 32.000 de lei, cursul calculat de BNR fiind de 31.939 de lei, cum s-a mai vazut si in 2002 - motiv de mare veselie pentru cei care au de rambursat credite in moneda americana si platesc rate din ce in ce mai mici.


Iar comunicatul BNR nu face decat sa intareasca aceasta imagine: "in conditiile intrarilor de capitaluri din aceasta perioada, aprecierea reala a leului se poate consolida, ceea ce semnifica o intarire importanta a politicii monetare".


Decizia de a permite aprecierea chiar nominala a leului are si o alta justificare - manifestarea unor presiuni inflationiste cauzate si de majorarea substantials a pretului titeiului pe plan mondial


BNR precizeaza insa ca aprecierea mai mare a cursului de schimb al leului isi gaseste fundamentul in cresterea productivitatii muncii in industrie si in tendintele pozitive de imbunatatire a structurii exporturilor.


Banca centrala vrea sa sustina continuarea procesului de dezinflatie prin consolidarea aprecierii reale a leului.


"In pofida unor cresteri de preturi in ultimele luni mai mari decat cele prognozate pentru aceasta perioada, indicele preturilor de consum pe ultimele 12 luni a scazut de la 14,1% in decembrie 2003 la 11,1% in septembrie 2004. Pentru a valida acest proces de dezinflatie, Consiliul de Administratie al BNR a hotarat reducerea ratei dobanzii de interventie cu 0,50 puncte procentuale, pana la nivelul de 18,25%", se arata in comunicatul BNR.


Este pentru prima oara cand Consiliul de Admistatie al bancii centrale da publicitatii un comunicat mai elaborat in care justifica din mai multe puncte de vedere o decizie de reducere a dobanzii de interventie.


Reducerea ratei nominale a dobanzii de interventie efectuate in perioada iunie-octombrie 2004 insumeaza 3 puncte procentuale, rata reala a acestei dobanzi revenind, astfel, la nivelul consemnat la finele anului 2003.


Decizia BNR de schimbare a politicii de curs poate da multe socoteli peste cap. In primul rand, raman in aer prognozele de curs pentru 2005, pe baza carora multe companii deja si-au construit bugetele. De asemenea, perspectiva aprecierii substantiale a leului urmata de o ceata de impredictibilitate incepe sa dea frisoane celor care se obisnuisera sa joace pe piata valutara facand abstractie de riscul valutar atat timp cat interventia BNR nu intarzia niciodata.


"Schimbarea strategiei de interventie a BNR va produce schimbari majore in evolutiile cursului de schimb, care cred ca ii vor lua prin surpindere pe multi observatori. Spre deosebire de situatia de pana acum cand BNR a asigurat o predictibilitate rezonabila a cursului prin interventii saptamanale, in perioada urmatoare cursul de schimb va fi mai ales o consecinta a fluxurilor valutare", apreciaza Radu Craciun, analist-sef al ABN Amro Romania. Ce inseamna aceasta? "Ca ne putem usor imagina o situatie in care leul sa se aprecieze timp de mai multe luni consecutive dupa care timp de alte cateva luni sa urmeze o depreciere. In aceste conditii tranzactii care acum se fac in valuta ar putea ca in viitor sa se faca in lei, sporind credibilitatea monedei nationale data fiind volatilitatea crescuta a cursului de schimb", spune Craciun.


Si astfel vine vremea instrumentelor de acoperire a riscului valutar.


"Impredictibilitatea cursului de schimb poate produce o anumita anxietate agentilor economici cu credite in valuta, care nu vor mai sti daca platesc o rata la 40.000 de lei/euro sau la 39.500 de lei/euro, diferenta fiind resimtita pe bugete", comenteaza Paul Prodan, director executiv de retail&piete financiare la ING Bank.


Pana unde ar putea cobori cursul? 39.000-39.500 lei pentru un euro? "Piata il va echilibra undeva. Acum nu stie nimeni unde este punctul de echilibru pentru ca totul era controlat. La un moment dat BNR va interveni pentru a prelua surplusul acumulat de banci, insa pana atunci multi vor plange, mai ales dintre cei care jucau pe piata bazandu-se pe interventiile bancii centrale", spune Paul Prodan.


In conjunctura de la acest final de an, aprecierea leului nu poate fi privita decat impreuna cu reaparitia presiunilor inflationiste.


"BNR a avut de facut o alegere si a ales sa lupte cu inflatia, respectiv cu presiunile din ultimul timp, mizand pe aprecierea leului. Teama lor mare este ca nu termina anul sub 10%. Numai ca astfel au bulversat piata valutara si au si o problema de credibilitate avand in vedere ce au anuntat ca politica de curs pentru 2004 - aprecierea reala cu 2-4%", comenteaza Daniel Daianu, profesor de economie, fost economist-sef al bancii centrale.


Cert este ca BNR nu va lasa leul sa se aprecieze dincolo de o anumita limita, dupa care va reveni pe piata pentru a construi mai departe un climat de incertitudine.


"Mesajul este clar: interventii mai rare si mai consistente. Nici vorba insa de ?piata libera?, ci doar temporar libera. Asadar vor exista cu siguranta tinte legate de cursul de schimb, insa banca centrala nu si le va mai asuma public; aceasta ii acorda o flexibilitate in directia cursului de schimb si aduce incertitudini pietei si capitalurilor speculative", spune Dorin Badea, chief dealer la Banc Post.


El crede ca BNR ar trebui sa ia in considerare si toleranta agentilor economici privind o variabilitate crescuta a cursului. "Nu cred ca va trece brusc la o apreciere de tip avalansa", comenteaza Badea.


"Cel putin pentru o perioada, sensul este unul singur - de apreciere a leului. E adevarat ca un curs spre 40.000 de lei/euro va taia expectatiile inflationiste, insa poarta si riscul ca oamenii sa se imprumute si mai mult in valuta. In acelasi timp, o mai mare libertate lasata pietei o va ajuta sa se dezvolte, prin nevoia acoperirii riscurilor valutare cu produse specifice", spune Cristian Sporis, trezorierul Raiffeisen Bank.


"Dupa cum arata lucrurile, flexibilitatea va fi intr-un singur sens. Piata poate intelege ca BNR este confortabila chiar cu o intarire nominala a leului. Oricum, este o schimbare de paradigma", afirma si Claudiu Cercel, directorul directiei operatiuni de piata la BRD.


El considera ca prin aceasta apreciere a leului BNR incearca sa contrabalanseze presiunile inflationiste. In acelasi timp, costul creditului in valuta se reduce puternic.


Al cincilea pas de scadere a dobanzii de interventie nu a surprins pe nimeni.


"Categoric reducerea de dobanda era previzibila si ca moment si ca marime. Foarte probabil va mai exista o reducere de 0,5-0,75%, poate doua depinzand de "incetinirea" inflatiei, astfel ajungandu-se la o dobanda de interventie de 17-17,75% pe sfarsit de an", estimeaza Dorin Badea. El spune ca, avand in vedere natura structurala a presiunilor inflationiste, nu este recomandabila contracararea acesteia prin intermediul ratei dobanzii.


Exista si un posibil scenariu negativ legat de schimbarea de politica de curs a BNR? "Singurul element care ar putea da peste cap planul indraznet al BNR ar fi o reinflamare a inflatiei dupa consumarea impactului pozitiv obtinut in urma aprecierii leului", considera Radu Craciun, analist-sef al ABN Amro Romania.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO