Prima pagina

Banca Nationala reduce din nou rata dobanzii

Banca Nationala reduce din nou rata dobanzii
30.08.2004, 00:00 13

Banca Nationala a anuntat ieri a patra scadere succesiva a dobanzii de interventie incepand din luna iunie, cu inca 0,5%, pana la nivelul de 18,75% pe an.
"Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a evaluat recentele evolutii in procesul de dezinflatie si in conturile externe, precum si tendintele pentru perioada urmatoare si a decis reducerea ratei dobanzii de interventie a bancii centrale cu 0,50 puncte procentuale", se spune intr-un comunicat al BNR.
Potrivit comunicatului, Banca Nationala "va continua sa mentina conduita prudenta a politicii monetare pentru asigurarea si in perspectiva a echilibrelor macroeconomice cu atingerea tintelor de inflatie pentru acest an si pentru 2005".
Este pentru prima data cand dobanda de interventie a BNR face doi pasi de reducere in decursul unei singure luni. Pornind de la un nivel de 21,25% pe an inainte de prima scadere din iunie, dobanda a coborat cu doua puncte si jumatate in mai putin de trei luni, ajungand sub nivelul din august 2003.
Anuntul BNR poate fi considerat o surpriza, mai ales ca de aceasta data nu a fost anticipat de declaratii ale ministrului finantelor.
Mai mult, decizia bancii centrale intrece asteptarile unor analisti care considerau ca si prima miscare din august, cu o amplitudine de 0,75%, a fost prea curajoasa.
In ceea ce priveste restrangerea amplitudinii la 0,5 puncte, similara primei reduceri timide de la inceputul lunii iunie, este explicabila ca urmare a cresterii frecventei pasilor de scadere.
Noua reducere a dobanzii de interventie sugereaza ca banca centrala se asteapta la o corectie substantiala a ratei inflatiei pe luna august, dupa varful de 1,3% din iulie care a depasit chiar si asteptarile BNR. Aceasta ar indica o disipare rapida a scumpirilor din iulie dar si a majorarii de pret la carburanti.
De asemenea, decizia vine sa contracareze anumite asteptari inflationiste inflamate de suprapunerile de majorari ale unor preturi administrate, dar si ale preturilor la produsele agricole, care au readus rata anuala usor peste 12% la sfarsitul lui iulie.
In conditiile in care analistii prognozau o rata a dobanzii de interventie de circa 19% la nivelul lunii septembrie, ajustarea cumulata de 2,5 puncte operata deja de BNR, pana la 18,75%, creeaza premise certe pentru ca bancile comerciale sa faca o miscare generalizata de reasezare a nivelurilor dobanzilor la creditele in moneda nationala. Desigur, in acest conditii ar fi de asteptat si reduceri ale dobanzilor la depozite, avand in vedere grija bancilor de a-si conserva nivelul marjelor.
"Este o evolutia fireasca, facand parte dintr-un orizont de asteptare privind scaderea dobanzii. Nu ne vom repezi asa sa diminuam dobanzile, insa este un trend deja vizibil in care toata piata se va inscrie pe termen mediu", apreciaza Bogdan Baltazar, presedintele BRD-SocGen, a doua banca de pe piata.
El spune ca BRD a operat recent scaderi ale dobanzilor practicate la anumite tipuri de credite in lei cu 1-1,5 puncte procentuale. "S-ar putea ca dupa aceasta noua reducere a dobanzii de interventie sa luam in calcul o scadere cu o jumatate de punct pe tot spectrul de dobanzi", a declarat Baltazar.
Pana in prezent, bancile au ezitat sa-si ajusteze dobanzile, asteptand inceputul toamnei, cand se va fi acumulat o scadere a dobanzii-reper a BNR suficient de confortabila. Primele au scazut dobanzile la titlurile de stat, precum si cele de pe piata monetara interbancara. Implicit, au beneficiat de reduceri clientii bancilor care s-au imprumutat la dobanzi indexate la dobanda afererenta depozitelor plasate de banci pe piata interbancara.
La nivelul lunii iunie, dobanda medie la creditele noi acordate clientilor persoane fizice se situa la 29,8% pe an, cu o minima scadere fata de luna mai, in timp ce clientii companii putea lua credite in moneda nationala la o dobanda de circa 25,3% pe an.
Pentru sfarsitul anului, analistii estimeaza ca dobanda de interventie a BNR ar putea scadea pana la 17,5-18%. Intre timp, BNR ar putea inlocui depozitele atrase la o luna cu o scadenta de doua saptamani.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO