Prima pagina

Banca Tiriac a numit un nou presedinte

Banca Tiriac a numit un nou presedinte
27.07.2004, 00:00 37



Consiliul de Administratie al Bancii Tiriac a decis in sedinta de ieri cooptarea in echipa de conducere a lui Selcuk Saldirak, director general al UniCredit Romania.



"Domnul Selcuk Saldirak va prelua functia de presedinte al consiliului de administratie incepand cu luna septembrie", a anuntat ieri Banca Tiriac.



George Mucibabici, care a asigurat interimatul conducerii incepand din august 2003, dupa plecarea olandezului Anthony van der Heijden, va ocupa in continuare functia de prim-vicepresedinte al Consiliului de administratie.



Selcuk Saldirak lucreaza in sistemul bancar romanesc din 1997, cand a fost numit presedinte al filialei locale a bancii turce Demirbank. El a dezvoltat aceasta banca de la zero. In septembrie 2001, banca a fost achizitionata de puternicul grup italian UniCredito.



Italienii l-au mentinut la conducerea bancii si dupa preluare, perioada in care a avut loc o expansiune a retelei UniCredit.



Desi nu a fost o figura prea vizibila a pietei bancare, Saldirak este apreciat in mediile financiare drept un bun bancher, un "supravietuitor" al perioadei de tranzitie si dezvoltare a sistemului bancar.



Omul de afaceri Ion Tiriac, principalul actionar al bancii, a fost in discutii cu doi investitori straini - grupul german HVB si banca elena Piraeus Bank - pentru o asociere. In final, Tiriac a decis sa nu vanda banca, considerand ca valoarea ei va spori mai mult in urmatorii ani, o data cu cresterea economiei romanesti.



Banca Tiriac se afla in topul primelor zece banci din sistem, activele bilantiere ajungand la jumatatea anului la 22.000 de miliarde de lei (545 milioane euro), in crestere cu circa 2.500 miliarde fata de sfarsitul lui 2003.



La jumatatea anului, banca a inregistrat un profit operational de 725 miliarde de lei (18 milioane de euro), in crestere cu 24% fata de aceeasi perioada a anului 2003.



La aceeasi data, banca avea fonduri proprii de 3.083 miliarde de lei (76 milioane de euro).



Anul trecut, Banca Tiriac a obtinut un profit de 800 miliarde de lei, de 2,5 ori mai mare decat in anul precedent. Banca detinea o cota de 3% din totalul activelor bancare.



Banca Tiriac detine o retea de peste 50 de sucursale, agentii si puncte de lucru, la care se adauga 200 de bancomate si 1.000 de POS-uri. In aprilie, banca a anuntat ca isi va majora capitalul social cu 207 miliarde de lei (5 mil. euro) prin aportul in numerar al actionarilor, pentru a sustine planul de investitii in perioada urmatoare.



Pentru anul 2004, banca si-a propus sa lanseze noi produse si servicii pentru persoane fizice si companii, cum ar fi creditul ipotecar si operatiuni de leasing financiar, cardurile de credit si servicii de internet banking si mobile banking.



La inceputul acestei luni, banca a semnat un acord cu o institutie financiara din Olanda -The Netherlandens Development Finance Company FMO - pentru deschiderea unei linii de credit pe termen lung in valoare de 10 milioane de euro. Finantarea va fi folosita pentru cresterea volumului creditelor imobiliare acordate de banca.



Pachetul majoritar de 73,61% din actiunile institutiei de credit se afla in posesia Tiriac Holdings. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare detine 5,43% din actiuni, iar alte persoane fizice si juridice romane si straine controleaza 20,96% din capital. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO