Prima pagina

Bancile se intrec la ieftinirea creditelor ipotecare

Bancile se intrec la ieftinirea creditelor ipotecare
01.02.2006, 21:02 19

Costul finantarilor in euro este in continuare mai mic decat cel al imprumuturilor in lei, facand abstractie de riscul valutar.

Luna februarie incepe cu o noua serie de scaderi ale dobanzilor la creditele ipotecare, atat in lei, cat si in valuta, din ce in ce mai multe banci consolidand niveluri sub pragul de 10% pe an.

Scaderile au loc in ciuda masurii BNR de a majora cu cinci puncte procentuale costul surselor atrase de banci in valuta, a cresterii dobanzilor pe piata internationala, cat si a dificultatilor invocate de banci in privinta posibilitatilor de atragere a unor surse de finantare in lei pe termen mediu si lung. In majoritatea cazurilor, creditele in euro sunt in continuare mai ieftine, atat ca nivel al dobanzii, cat si datorita tendintei de apreciere a leului.

O exceptie este cazul ING Bank, care reduce de astazi cu 0,25 puncte procentuale dobanda la creditele ipotecare in lei si cu 0,75 puncte dobanda la cele in euro, aliniind ambele dobanzi la nivelul de 9% pe an.

Si BRD taie astazi 2,1 puncte procentuale in cazul imprumuturilor in euro si 0,6% puncte la creditele in lei, finantarile in moneda nationala fiind insa cu un punct procentual mai scumpe. Nivelul dobanzii la creditele imobiliare sau ipotecare acordate in euro ajunge la 7,9%, iar dobanda pentru imprumuturile in lei coboara la 8,9% pe an. Dobanzile variaza in functie de ratele dobanzilor interbancare - BUBOR la 3 luni plus 1,4 puncte pentru creditele in lei, respectiv EURIBOR la 3 luni plus 5,4 puncte pentru creditele in euro. Intre veniturile luate in calcul, banca accepta acum si diurnele, pentru profesiile care sunt platite sub aceasta forma - navigatori, piloti, soferi de tir.

Recent, Raiffeisen Bank a redus cu doua puncte procentuale dobanda la creditele ipotecare in lei, de la 13,5% 11,5% pe an, si a extins perioada maxima de acordare de la 20 la 25 de ani. De asemenea, Volksbank a redus cu o jumatate de punct procentual dobanzile la lei si cu un sfert de punct la euro, pentru finantarile imobiliare, pentru imprumuturile de nevoi personale garante cu ipoteca, dar si pentru creditele auto.

Dobanzile sunt acum de 7,75% pe an la lei, respectiv 6,75% pe an pentru finantarile in euro. Pentru creditele in euro, banca percepe insa un comision "datorat rezervelor minime obligatorii" de 1,55% pe an, prin care incearca sa diminueze costurile suplimentare implicate de majorarea ratei rezervelor minime obligatorii pentru valuta impuse de BNR. La sfarsitul anului trecut, BNR a majorat nivelul ratei RMO cu cinci puncte procentuale, pana la 35%, insa bancile mari se arata capabile sa absoarba fara probleme acest cost. Inca din toamna trecuta, Bancpost acorda credite ipotecare in lei cu dobanzi de 7,9 sau 9,5% pe an.

Piata creditului ipotecar va inregistra o volatilitate ridicata in anii urmatori, multi clienti ai bancilor preferand sa ramburseze anticipat imprumuturi contractate mai demult, la costuri mai mari, sau sa le schimbe dintr-o moneda in alta, crede Dirk Serbruyns, presedintele ING Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO