Prima pagina

Bancile sunt datoare cu 7 mld. euro fata de strainatate

08.11.2005, 19:34 13

Bancile au ajuns sa se bazeze pe finantari externe la un nivel fara precedent, care s-a apropiat de sapte miliarde de euro la sfarsitul lunii septembrie, in timp ce activele externe de-abia insumau un miliard de euro, la jumatate fata de luna iunie.

De la inceputul anului, expunerea externa a sistemului bancar aproape s-a dublat, dupa o evolutie similara inregistrata si in 2004.

Potrivit statisticilor BNR, din suma de circa 6,8 miliarde de euro inregistrata in soldul cumulat la nivelul sistemului bancar, jumatate reprezentau linii de finantare pe termen mediu si lung. Acestea reprezinta inca singura solutie prin care bancile isi pot asigura surse pe termene mediu si lung prin care sa asigure refinantarea creditelor cu scadente lungi acordate clientelei, mai ales la capitolul finantarilor ipotecare.

De altfel, bancherii se plang ca in conditiile blocarii creditelor in moneda straina de catre BNR, riscul valutar ar putea fi inlocuit de un risc al cresterii creditelor in lei pe termen mediu si lung in conditiile in care bancile nu dispus de surse stabile de refinantare in aceeasi moneda.

Unele banci, precum Alpha Bank, Piraeus Bank, Volksbank si Sanpaolo IMI Bank, au apelat in ultima vreme la majorari de capital pentru a putea acorda mai departe credite in valuta, incadrandu-se in plafonul impus de BNR, respectiv in limita a de trei ori valoarea fondurilor proprii. Bancile mai mari nu au recurs la aceasta solutie avand in vedere ca astfel ar ajunge la o reducere a rentabilitatii capitalului, ceea ce i-ar putea nemultumi pe actionari.

Pe de alta parte, Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, afirma recent ca banca centrala nu ar trebui sa se bucure vazand in statistici o incetinire a creditarii in valuta, pentru ca multe astfel de finantari incep sa fie acordate direct din strainatate.

Astfel, una din temerile mari ale bancii centrale ramane faptul ca bancherii comerciali vor reusi sa ocoleasca intr-un grad tot mai mare bariera pusa la creditarea in valuta, mentinand gradul ridicat de euroizare a pietei. Oricum, prin restrictia impusa, BNR poate castiga chiar si cateva luni de limitare a finantarilor in moneda straina, care ar permite o echilibrare cat de cat intre acestea si creditarea in lei.

In acelasi timp, cresterea expunerii externe a sistemului bancar a fost alimentata si de majorarea sumelor aflate in depozite pe termen scurt deschise de banci straine, precum si de alti investitori nerezidenti, atrasi de dobanzile ridicate de pe piata romaneasca.

Astfel, depozitele pe termen scurt in valuta ale bancilor straine au crescut de 1,6 ori in luna august fata de iulie, ajungand la aproape 1,7 miliarde de euro. In acelasi interval, depozitele in lei ale nerezidentilor, de asemenea pe termen scurt, s-au triplat, insumand aproape 500 de milioane de euro.

Conform estimarilor bancii centrale, pe piata au intrat capitaluri speculative in valoare de circa doua miliarde de euro, din care 500 milioane ar fi si iesit deja, in conditiile scaderii abrupte ale dobanzilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO