Prima pagina

BM: companiile romanesti se finanteaza prin neplata obligatiilor, nu prin credit

15.06.2004, 00:00 17



Explicatia nivelului foarte scazut al intermedierii financiare bancare din Romania comparativ cu alte tari din Europa Centrala si de Est, sta in nivelul mare al arieratelor, estimat la 36% din PIB, in conditiile in care creditul pentru companii nu reprezinta mai mult de 8% din PIB, se arata in Memorandumul Economic de Tara pentru Romania realizat de Banca Mondiala.



"Multe companii romanesti neviabile se bazeaza pe neplata obligatiilor pentru a-si finanta implicit activitatea si nu pe credit bancar", a spus Rosalinda Quintanilla, responsabil al Bancii Mondiale cu intocmirea memorandumului.



Principala sursa a deficitelor cvasi-fiscale mari si persistente o constituie sectorul energetic. Expertii Bancii apreciaza ca subventiile ascunse si pierderile din acest sector sunt inca mari, desi au coborat de la 6,5% din PIB in 2001 la 3% in 2003, si trebuie eliminate. "Reformarea pana la capat a sectorului energetic reprezinta un prim pas esential pentru reducerea deficitelor cvasi-fiscale", se arata in memorandum. Marea provocare sta in disciplinarea financiara a companiilor din domeniu si incheierea restructurarii.



Potrivit oficialului Bancii, una dintre cele mai semnificative provocari cu care se confrunta Romania este reforma sectorului intreprinderilor in ansamblu.



"Reforma lenta si ineficienta a intreprinderilor de stat a facut ca, in Romania, numarul societatilor care trebuie privatizate sau lichidate sa fie mai mare decat in toate celalte tarii candidate la un loc", a spus ieri Quintanilla cu ocazia prezentarii raportului.



Companiile de stat reprezinta nucleul segmentului nerestructurat din economie, iar recentul elan pe care reforma intreprinderilor de stat l-a capatat trebuie mentinut, si chiar accelarat, se arata in memorandum.



"Romania a investit mai mult in intreprinderi neprofitabile, decat in educatie, care reprezinta viitorul", a spus Rosalinda Quintanilla.



In acelasi timp, raportul Bancii Mondiale constata ca productivitatea in domeniul agricol este foarte redusa si, mai grav, stagneaza. "Sectorul agricol concentreaza peste 40% din forta de munca din Romania, dar contribuie la crearea PIB cu numai 14%. Pentru ca Romania sa isi poata atinge potentialul economic si sa se integreze in UE, reforma si politicile agricole trebuie sa aiba in vedere in primul rand imbunatatirea competitivitatii produselor romanesti", arata autorii raportului.



In perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, structura produselor de export ale Romaniei, care incorporeaza valoare adaugata mica, trebuie schimbata. "Fara o crestere a ponderii sectorului privat in industrie, restructurarea agriculturii si crearea unei piete a muncii functionale, Romania are putine sanse sa isi imbunatateasca productivitatea prin implementarea noilor tehnologii, iar produsele sale sa devina competitive pe pietele internationale", avertizeaza raportul Bancii Mondiale.



In domeniul fiscal, reforma trebuie sa aduca solutii pentru doua categorii de riscuri care tin, pe de o parte, de slabiciunea financiara a sistemului de asigurari sociale, a carui reforma trebuie adancita, si pe de alta de gasirea de resurse pentru acoperirea costurilor legate de atingerea standardelor de protectie a mediului cerute de integrarea in UE.



Potrivit raportului Bancii Mondiale, piata muncii din Romania este, comparativ cu cele din tarile vecine, una dintre cele mai reglementate. Mai mult, unele din reglementari creeaza "stimulente perverse" pentru cresterea productivitatii muncii: de exemplu, acordarea periodica de majorari salariale automate bazate pe anii de munca acumulati si nu pe performanta si productivitate. "Codul Muncii trebuie schimbat pentru a mari flexibilitatea la angajare si concediere, fiind eliminate si prevederile descuranjante pentru cei care doresc sa lucreze si dupa pensionare, cu forme mai flexibile pentru slujbe temporare si part-time", apreciaza autorii raportului.



Prioritatea numarul unu in perspctiva aderarii la Uniunea Europeana o constituie insa reforma institutionala, esentiala fiind implementarea reglementarilor deja adoptate.



"Autoritatile trebuie sa finalizeze procesul de privatizare, sa reformeze administratia pentru a pregati aderarea la UE si sa incheie reforma sectorului energetic. Romania are o ocazie istorica de a profita de rezultatele bune de pana acum pentru a continua reformele structurale, cruciale pentru imbunatatirea nivelului de trai al populatiei", a declarat Anand Seth, directorul Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si de Sud.



razvan.voican@zf.ro





Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO