Prima pagina

BNR forteaza prabusirea dobazilor, bancile intra in joc

25.03.2005, 00:00 9


Strategia Bancii Nationale de a lasa piata sa se sufoce de lichiditati pentru a forta scaderea dobanzilor isi produce din plin efectele: dobanda minima la care BNR a atras depozite la o luna de pe piata monetara a cazut ieri cu aproape trei puncte procentuale, pana la 6,99% pe an. Aceasta dupa ce cu o zi in urma banca centrala refuzase toate ofertele bancilor, chiar si la dobanzi de 7,85%.


Dealerii spun ca singurul mesaj care se putea desprinde din aceasta abordare a pietei este ca BNR doreste o reducere inca si mai rapida a dobanzilor.


Dobanda medie la depozitele atrase de pe piata interbancara a coborat ieri pana la 7,74% pe an, fata de peste 9% la jumatatea lunii februarie.


Iar toata aceasta presiune nu este determinata decat de dorinta BNR ca momentul liberalizarii depozitelor in lei pentru nerezidenti sa nu mai gaseasca dobanzi atractive. In aceste conditii, scaderea abrupta a dobanzilor practicate de banci in relatiile cu clientela are o conotatie artificiala, fiind vorba de un trend care sfideaza riscurile ca dobanzile sa devina real negative. Iar consecinta nu va putea fi decat fuga economisirilor din banci. Deja trei mari banci de retail - BRD, Raiffeisen si CEC - au coborat dobanzile la depozite sub pragul de 10%. Dobanzile practicate de bancile concentrate pe serviciile pentru companii au ajuns chiar la minime de 5,5-6%, adica net sub cea mai optimista prognoza de inflatie.

Abundenta de lichiditate lasata de BNR pe piata pentru descurajarea capitalului strain loveste astfel puternic inclinatia de economisire. Iar banii nu pot ramane in banci decat in virtutea asteptarilor ca inflatia va fi totusi tinuta sub control, iar dobanzile ar urma sa inregistreze cresteri in a doua parte a anului. Devine insa vizibil ca avalansa de scumpiri provocata de majorarile de accize si de cresterile de tarife la utilitati anuntate pentru aprilie va lasa dobanzile in urma inflatiei.


Bancile comerciale au redus intr-un ritm alert dobanzile platite clientilor dupa ce pe piata monetara dobanzile au coborat sensibil pana spre 5% pe an, pe fondul mentinerii unui excedent de lei. Incepand din ianuarie, BNR aplica o noua politica de sterilizare, prin care atrage sume din piata numai in limita unui plafon dinainte stabilit. Astfel, bancile ofera dobanzi tot mai mici in cadrul licitatiilor, pentru a fi sigure ca nu raman cu banii neplasati.


"BNR beneficiaza de contextul actual, lasand in piata un exces mare de lichiditate pentru a putea sa impuna un ritm sustin de reducere a dobanzilor. Pe langa efectul de scadere a dobanzilor pentru clientul final, aceasta politica nu aduce nimic nou in piata, nu duce la o diverisificare a acesteia", comenteaza Liviu Olaru, senior dealer la ABN Amro Romania. El spune ca banca centrala nu a creat pana la acest moment instrumente de plasament pe perioade mai mari, cea mai extinsa scadenta fiind in prezent cea oferita de certificatele de depozit pe trei luni. "Ministerul Finantelor a aratat un interes mai mare de a prelungi scadentele, prin emisiunile de obligatiuni pe cinci ani, insa sumele atrase sunt modice", mai spune Liviu Olaru.


Majoritatea bancilor orientate preponderent spre segmentul de retail si-au asezat dobanzile platite la depozitele in lei in jurul nivelului de 10% pe an, dupa multiple modificari, a caror frecventa a crescut in ultima perioada. In cazul bancilor cu activitatea concentrata mai mult pe segmentul corporate, nivelul este mult mai scazut, de 5,5% - 7% pe an.


BRD - Societe Generale, un jucator de top pe piata de retail, a operat o reducere de pana la doua puncte a dobanzilor platite la depozitele in lei. Astfel, BRD plateste incepand de astazi clientilor dobanzi cuprinse intre 9% si 9,75% pe an.


BCR si Raiffeisen Bank au operat de asemenea saptamana aceasta ajustari ale dobanzilor platite la depozitele in lei, de 1-2 puncte procentuale. BCR plateste la depozitele in lei dobanzi cuprinse intre 10% si 10,5% pe an, in functie de termenul pe care sunt plasate sumele. Raiffeisen si-a micsorat dobanzile chiar mai mult, astfel ca acestea variaza acum intre 9% si 9,5% pe an.


Nu in ultimul rand, CEC, a patra banca din sistem si un jucator important pe piata de retail, plateste la depozitele in lei dobanzi intre 8% si 9% pe an. Nivelul redus se datoreaza si modului in care banca plaseaza fondurile atrase - in depozite la BNR, care a redus drastic dobanda in ultimele luni.


In tot acest timp, BNR afiseaza o asa-zisa dobanda de politica monetara de 14,5%, adica dublul dobanzii de interventie practicate pe piata, dar care ar trebui sa sugereze preocuparea bancii centrale fata de presiunile inflationiste. Adica dobanzile efective au loc sa si creasca o data ce izbucneste inflatia, fara ca BNR sa fie nevoita din prima faza sa semnalizeze formal incordarea politicii monetare.
razvan.voican@zf.ro ; liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO