Prima pagina

BNR nu se poate hotari sa reduca dobanda de interventie

02.06.2004, 00:00 17

Pentru a patra sedinta de tranzactionare consecutiv, Banca Nationala nu a fost prezenta ieri pe piata monetara interbancara pentru obisnuitul reglaj al lichiditatii.
BNR continua astfel sa tina piata in suspans, pe fondul acumularii asteptarilor privind iminenta unei reduceri a dobanzii de interventie.
Ultimele semnale indica faptul ca balanta deciziei in Consiliul de Administratie al BNR inclina spre amanarea reducerii, cel putin in aceasta saptamana.
Si cum s-ar putea altfel avand in vedere ca o relaxare a dobanzilor ar aparea ca o masura complet atipica pentru o economie care a ajuns sa creasca in ritmuri specifice unei supraincalziri din ce in ce mai evidente. Cum performanta din trimestrul I a avut loc in conditiile unor dobanzi considerate "foarte mari", cu cat ar mai creste economia daca dobanzile ar scadea? Amanarea de pana acum a decizie ar putea fi pusa tocmai pe seama acestor date, pe care banca centrala le avea mai din timp.
Ramane de vazut ce tip de risc va alege sa-si asume banca centrala.
Scaderea dobanzii de interventie ar putea veni fara un anunt oficial, bancile urmand sa afle primele noul nivel al acesteia la licitatia din piata. Iar semnalul ar urma sa se transmita apoi in nivelul dobanzilor practicate de jucatori. In aceasta perioada, banca centrala ar urma sa lanseze si primele emisiuni de certificate de depozit pe trei luni pentru a putea lupta mai usor cu lichiditatea.
Daca reducerea dobanzii nu are loc in aceasta saptamana, miscarea ar putea fi amanata chiar pentru luna viitoare, mai ales ca explozia fara precedent a consumului in trimestrul I este de natura sa puna pe ganduri banca centrala. De asemenea, nici mentinerea tendintei de crestere a deficitului comercial nu este linistitoare, fiind o alta reflexie a unei cereri care nu poate fi acoperita de economie din productia interna si ca atare se poate traduce in inflatie. In acest context, tendinta constanta de scadere a inflatiei si performanta exporturilor ar putea fi considerate insuficiente pentru a risca o relaxare a politicii monetare. Potrivit datelor preliminare, inflatia pe luna mai a continuat sa scada, pana la 0,5%. Insa in teorie, o crestere economica accelerata la peste 6% nu este compatibila cu o asemenea tendinta de dezinflatie in lipsa unui drenaj agresiv al lichiditatilor din piata. Economia romaneasca nu se inscrie insa defel in tipare.
In conditiile absentei relativ prelungite a bancii centrale de pe piata monetara, jucatorii se asteapta ca proxima actiune de sterilizare sa aiba loc direct la o dobanda redusa cu pana la un punct procentual. Estimarile analistilor indica o scadere de 0,5-1% fata de nivelul actual de 21,25% pe an. O interventie la o dobanda micsorata era asteptata chiar ieri, cu un grad mare de siguranta, insa nu s-a produs. Oricum, in aceste zile piata chiar nu a avut neaparata nevoie de sterilizare, cererea de lichiditati fiind ridicata. O acumulare de scadente urmeaza sa se produca pe 10 iunie. Daca BNR este cu adevarat ingrijorata de expansiunea spectaculoasa a cererii de consum, este posibil sa continue sa intervina la dobanda practicata constant din decembrie 2003, dupa trei majorari succesive, si care nu s-a dovedit nicum o frana pentru cererea agregata.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO