Bănci și Asigurări

BNR: Populatia ramane fara bani de rate pentru noi credite

14.05.2008, 16:04 13

Cererea pentru credite din partea populatiei ar putea sa scada in perioada urmatoare, in conditiile in care clientii individuali resimt deja constrangeri de lichiditate, iar optimismul privind evolutia viitoare a veniturilor s-a disipat, scriu analistii BNR in Raportul asupra inflatiei pe primul trimestru.
"Un indiciu al posibilei aparitii a constrangerior de lichiditate la nivelul populatiei il constituie scaderea incepand cu luna decembrie a dinamicii anuale reale a depozitelor bancare ale persoanelor fizice", apreciaza analistii BNR. Potrivit datelor publicate recent de banca centrala, cresterea anuala a depozitelor populatiei constituite in lei (exprimata in termeni reali) a franat sensibil, de la 41% in decembrie, la doar 27% in martie. O incetinire s-a vazut si la depozitele in valuta, desi amploarea a fost mai mica. Cresterea exprimata in euro a coborat de la 46% in decembrie la 41% in martie.
Analistii BNR noteaza ca veniturile disponibile ale clientilor individuali au crescut mai incet in termeni reali, fiind erodate de scumpirea preturilor la alimente, combustibili dar si la unele categorii de bunuri cu preturi administrate. Totodata, remiterile din strainatate au incetinit, iar perspectivele privind evolutia acestora s-a deteriorat.
Cei care au contractat deja credite au resimtit de asemenea in ultimele luni o crestere a ratelor, pe fondul majorarilor de dobanzi operate de bancile comerciale, ca raspuns la intarirea politicii monetare de catre BNR. Din toamna trecuta BNR a majorat de cinci ori la rand dobanda de politica monetara, ducand-o de la 7% la 10% pe an. Aceste miscari nu au fost inca integral reflectate in dobanzile practicate de banci la credite, considera analistii BNR.
Cei care s-au imprumutat in valuta au fost afectati si de deprecierea cursului, efortul de rambursare crescand sensibil pentru cei care inregistreaza venituri in lei.
"Este de asteptat ca un efect similar sa produca si o eventuala continuare a tendintei de ajustare ascendenta a ratelor dobanzilor aferente creditelor in euro, pe fondul inaspririi de catre bancile-mama a conditiilor si termenelor atasate fondurilor furnizate institutiilor de credit autohtone", se noteaza in Raport. Pe pietele financiare internationale turbulentele declansate de criza creditelor ipotecare din Statele Unite ale Americii din vara trecuta inca isi fac simtite efectele. Investitorii si-au reevaluat apetitul fata de risc, iar pretul lichiditatii a urcat sensibil. In aceste conditii, bancile locale nu mai au acces la finantari ieftine din strainatate, asa cum se intampla in anii trecuti. Bancherii au inceput deja sa se orienteze spre atragerea de resurse pe plan local, tendinta fiind reflectata de cresterea semnificativa a dobanzilor platite la depozite. Unele banci platesc chiar dobanzi la depozitele in lei, mai mari decat dobanda de politica monetara a BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO