Prima pagina

BNR reduce dobanda la 17% in cinstea scaderii inflatiei

BNR reduce dobanda la 17% in cinstea scaderii inflatiei
20.12.2004, 00:00 14

Banca Nationala a anuntat al saptelea pas de scadere a ratei dobanzii de interventie, pana la 17% pe an, respectiv cu 4,25 puncte procentuale mai jos fata de nivelul de 21,25% de la care a inceput trendul descendent in luna iunie a acestui an.
Consiliul de Administratie al bancii centrale a luat decizia de a ajusta dobanda de interventie cu 0,75 puncte procentuale pe 16 decembrie, la sase zile dupa ce Institutul National de Statistica anuntase scaderea in premiera a inflatiei pe douasprezece luni sub pragul de 10% (9,9% - noiembrie 2004 fata de noiembrie 2003).
Impreuna cu perspectiva mentinerii acestei tendinte de reducere a inflatiei in luna decembrie, acesta a fost principalul argument care a sustinut hotararea BNR.
"Rata anuala a inflatiei a scazut in luna noiembrie 2004 la nivelul de 9,9%, prognoza pentru perioada urmatoare indicand continuarea reducerii acesteia in luna decembrie. Pentru a valida acest proces al decelerarii inflatiei, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat reducerea ratei dobanzii de interventie cu 0,75 puncte procentuale, pana la nivelul de 17%", se spune intr-un comunicat de presa al bancii centrale.
"Decizia era asteptata de piata. Pasul de reducere este un pic mai agresiv decat anticipam, insa probabil este consecinta impactului aprecierii leului asupra evolutiei pozitive a inflatiei. BNR face astfel un pariu ca inversarea de trend al inflatiei anticipata pentru trimestrul I 2005 nu va fi foarte importanta", comenteaza Radu Craciun, analist-sef al ABN Amro Romania.
De altfel, BNR readuce in discutie prespectiva unor majorari de preturi asteptate in primele trei luni ale anului viitor, drept pentru care isi reafirma hotaarea de a pastra o politica prudenta in privinta frecventei si a marimii pasilor de scadere a dobanzii de interventie.
"Apreciind ca cererea agregata va continua sa creasca intr-un ritm sustinut si avand in vedere ajustarile de preturi relative ce se vor produce ca urmare a efectuarii unor corectii de preturi administrate in primul trimestru al anului 2005, Consiliul de administratie al BNR a decis sa mentina conduita prudenta a politicii monetare necesara atingerii obiectivelor de inflatie, inclusiv a celor stabilite pentru un orizont de timp mai indelungat", se mai spune in comunicatul BNR.
Dobanda practicata de banca centrala la depozitele atrase pe termen de o luna de la bancile comerciale a coborat cu 4,25 puncte procentuale in decurs de sase luni. Cat de jos poate merge insa in lunile ramase pana in aprilie 2005? - luna indicata de oficialii BNR drept termen limita pentru liberalizarea depozitelor in lei pentru nerezidenti.
Analistii apreciaza ca este greu de facut estimari, insa este posibil ca argumentul reprezentat de diferentialul foarte mare de dobanda intre piata locala si pietele externe sa prevaleze asupra unui supliment de prudenta cerut de posibile reveniri ale inflatiei. Luand in calcul cel mai mic pas de reducere a dobanzii practicat pana acum de BNR - 0,5% - rata dobanzii de interventie ar putea ajunge la circa 15% pe an la nivelul lunii aprilie.
In acest moment, nu se mai pune problema mentinerii unei tendinte de scadere a dobanzii de interventie, ci doar a vitezei cu care poate fi continuat acest proces. Iar dincolo de confirmarea scaderii inflatiei, descresterea dobanzii apare ca fiind impusa de apropiatul moment al deschiderii accesului strainilor la depozitele bancare deschise in lei si care ar putea veni chiar mai devreme de aprilie.
"BNR isi pregateste pasii de scadere a dobanzii in functie de momentul pe care il are in vedere pentru liberalizarea depozitelor in lei pentru nerezidenti. Nu stiu daca este deja ferm stabilit, insa cred ca va fi anuntat pe neasteptate, ca un element supriza care sa mai domoleasca elanul banilor din afara", apreciaza Ionut Popescu, unul din autorii programului economic al Aliantei PNL-PD (Popescu este si purtatorul de cuvant al Aliantei).
In acest context, el anticipeaza ca scaderea de dobanda va fi mult mai accentuata pana in aprilie-mai 2005 fata de viteza de pana acum, evident, in conditiile in care nu vor surveni anumite derapaje, putin probabile de altfel.
La randul sau, Radu Craciun spune ca anuntul BNR confirma faptul ca principala preocupare este micsorarea diferentialului de dobanda, chiar cu riscul unei politici monetare mai riscante, pentru prevenirea unui soc in momentul liberalizarii depozitelor in lei pentru nerezidenti.
Ramane insa de vazut cat de semnificativa va fi revenirea inflatiei in primele luni din 2005. Chiar daca sperietoarea pretului mondial al petrolului a iesit din scena, sunt de asteptat efecte ale majorarii salariului minim pe economie si a altor facilitati salariale acordate de guvern inainte de alegeri.
"Nu cred ca banca centrala poate continua cu un pas de reducere de 0,75 puncte procentuale, mai ales daca inflatia calculata an la an va creste, asa incat dobanda ar putea ajunge la 14,5-15% in aprilie-mai 2005", estimeaza Radu Craciun.
In acelasi timp, este evident ca viteza de scadere a dobanzii va incetini pana la stabilizare la un moment dat, in conditiile in care si continuarea reducerii inflatiei va fi din ce in ce mai de realizat.
Pana atunci, atractivitatea dobanzilor mari este oricum greu de atenuat chiar printr-un regim de fluctuare mai puternica a cursului de schimb al leului. Totusi, aprecierea in termeni nominali a monedei nationale face ca strainii sa obtina mai putini bani de plasat in depozite in schimbul valutei aduse pe piata. De asemenea, intra in calcul incertitudinea privind cursul din momentul in care un investitor hotaraste sa iasa de pe piata.



Dobanda de interventie si piata
Incepand din luna iunie, dobanda de interventie a BNR a coborat cu 4,25 puncte procentuale, dupa ce timp de cinci luni consecutive a fost inghetata la un nivel maxim de 21,25%.
In ciuda acestei scaderi cumulate destul de consistente, bancile comerciale continua sa reactioneze slab la semnalele BNR. Asa se face ca pana in luna octombrie dobanda medie la creditele noi in lei acordate de banci firmelor coborase cu numai doua puncte procentuale fata de luna mai 2004, respectiv cu 2,9 puncte in cazul clientilor persoane fizice. Nivelurile medii practicate au ajuns la 23,7% pentru clientii companii, 27,2% pentru clientii persoane fizice, potrivit datelor centralizate de BNR.
In acelasi timp, piata bancara se arata mult mai precauta decat in 2003 fata de riscul unei descurajari a economisirii, astfel incat au aplicat corectii minime, de 0,5% in medie, la dobanzile platite la depozitele in lei. In aceste conditii, dobanda medie s-a mentinut la un nivel de 13,7-13,9% in octombrie. Nici piata monetara interbancara nu a fost prea sensibila in a prelua semnalele de scadere a dobanzii, mentinand, cu anumite oscilatii, rate de 17-18% pentru scadentele de pana la sase luni.
Cu toate acestea, asteptarile pietei in privinta perspectivelor de scadere a dobanzii pe termen mediu sunt ilustrate de descresterea consistenta a ratelor la obligatiunile de stat. Acestea au ajuns la 12,25% pentru scadenta de doi ani, respectiv 10,9% pentru trei ani.
Singurul instrument care ofera o indicatie asupra evolutiei dobanzii pe termen scurt il constituie certificatele de depozit emise de banca centrala cu scadenta la trei luni.
La ultima licitatie, dobanda medie acceptata de BNR a fost de 17,04% pe an, ceea ce a reprezintat o scadere de circa 0,68 puncte procentuale fata de luna precedenta. Dobanda maxima pentru scadenta la trei luni a fost de 17,29% pe an.
Banca centrala a promis lansarea de certificate si cu scadente mai lungi, la sase luni, de exemplu, pentru a-si imbunatati dialogul cu piata in privinta asteptarilor reciproce legate de dobanzi si inflatie. Un asemenea schimb de informatii ar fi insa eficient de-abia in faza aparitiei unei piete secundare pentru aceste instrumente, care ar tinde sa substituie certificatele de trezorerie la care Ministerul Finantelor a renuntat incepand din lunaa septembrie a acestui an. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO