Prima pagina

BRD depaseste BCR la profit la jumatatea anului

BRD depaseste BCR la profit la jumatatea anului

Patrick Gelin, presedintele BRD, spune ca a controlat riguros cheltuielile bancii

07.08.2007, 21:13 15

BRD, a doua mare banca de pe piata dupa active, a inregistrat in primul semestru un profit net de 417 mil. lei (circa 133 mil. euro), in crestere cu 32% fata de prima jumatate a lui 2006 dupa standardele romanesti de contabilitate (RAS).
Pe primul trimestru, cresterea de profit fusese de doar 12%.
Profitul obtinut de BRD l-a intrecut pe cel al BCR, in conditiile in care cea mai mare institutie de credit a raportat la BNR un profit net in RAS de 403 mil. lei (129 mil. euro). La nivel de grup, BCR a raportat un profit net de 139,5 mil. euro calculat dupa standardele internationale, in urcare cu 21,4%.
"Rezultatele financiare excelente sunt consecinta conjugarii mai multor decizii strategice castigatoare: extinderea retelei de unitati, lansarea unor produse cu impact pe piata si un control riguros al cheltuielilor generale", a declarat Patrick Gelin, presedintele BRD - Groupe Societe Generale.
Profitul semestrial inregistrat de BRD este cel mai mare din istoria bancii. In acelasi timp, activele bancii au urcat la circa 9,8 mld. euro, fata de 16 mld. euro in cazul BCR.
Petre Bunescu, director general adjunct (vicepresedinte) al BRD, a precizat pentru ZF ca segmentul operatiunilor de retail, incluzand IMM-urile, a avut o contributie de peste 50% din profitul realizat.
"Este o evolutie in linie cu asteptarile noastre, determinata de dezvoltarea retelei de distributie si de promovarea unor oferte atractive, in special in domeniul creditelor de consum si ipotecare", a declarat Bunescu. La jumatatea anului, reteaua BRD a ajuns la 704 unitati, cu aproape 200 peste cea a BCR.
Bunescu spune ca introducerea noilor norme de creditare pentru persoanele fizice aprobate de BNR s-a reflectat intr-o crestere vizibila a vanzarilor in iunie comparativ cu luna mai: creditele ipotecare au crescut in volum cu peste 200%, in timp ce volumul creditelor de consum a crescut cu peste 25%.
La nivelul semestrului I, volumul total al creditelor in sold a insumat 20,8 miliarde de lei (6,6 mld. euro), in crestere cu 51% fata de aceeasi perioada din 2006. BCR are un portofoliu de credite de circa 7,3 mld. euro.
Cu tot avansul inregistrat pe retail, soldul creditelor corporate ale BRD a crescut ceva mai repede decat la creditele retail, respectiv cu 54% fata de un ritm de 48%. In aceste conditii, creditele pentru persoane fizice reprezinta peste 46% din totalul creditelor acordate de banca. Depozitele depasesc 21,3 miliarde lei (6,8 mld. euro), in crestere cu 32% fata de nivelul de la 30 iunie 2006, banca mentinandu-si pozitia lichida.
Rezultatul brut din exploatare, fara impactul costului net al riscului, a fost de 592 mil. lei, in crestere cu 59% fata de aceeasi perioada din 2006.
Banca precizeaza ca, datorita recuperarii unor creante, costul riscului a atins un minim istoric la sfarsitul perioadei.
BRD si-a imbunatatit semnificativ rentabilitatea fondurilor proprii (ROE), de la un nivel de 30% la sfarsitul primului trimestru la 38,1% la 30 iunie. La BCR, ROE pe primul semestru a fost de 21,2%. De asemenea, ponderea cheltuielilor generale ale BRD in venitul net bancar s-a situat la 45,2%.
Pretul actiunii BRD a scazut ieri usor in asteptarea rezultatelor financiare pe primul semestru. La inchidere se situa la 27,4 lei, in coborare cu 0,36%. Banca are o capitalizare cu putin peste 6 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO