Prima pagina

Capitalurile speculative intrate in ultimul an incep sa si iasa

Capitalurile speculative intrate in ultimul an incep sa si iasa
09.03.2005, 00:00 22



O parte din asa-numitele capitaluri speculative intrate in Romania in decurs de un an incepe deja sa iasa de pe piata, o data cu acumularea unor scaderi semnificative de dobanda la lei, dar si cu aparitia unor momente imprevizibile de volatilitate extrema a cursului de schimb.



De la inceputul anului, dobanzile pe piata monetara s-au prabusit pur si simplu, cu pana la zece puncte procentuale, in timp ce cursul a experimentat fluctuatii chiar mai mari de 10%.



Retragerile de valuta au avut loc in ultima vreme treptat, in sume relativ mici - 10 pana la maximum 50 milioane de euro, dar care s-au vazut pe piata sub forma "intepenirii" cursului de schimb la anumite niveluri, pe parcursul mai multor zile, asa cum a fost recent "pragul" de 36.500 de lei. Unii jucatori au vazut insa in aceasta rezistenta a cursului posibile interventii ale bancii centrale, derulate prin intermediari.



Numai ca BNR a confirmat ca au avut loc retrageri de capital de pe piata.



"Avem semnale ca o parte a capitalului speculativ a hotarat sa iasa din Romania, avand in vedere variatiile semnificative ale cursului de schimb", a declarat Cristian Popa, viceguvernator al bancii centrale, citat de agentia Dow Jones.



BNR a estimat volumul intrarilor respective la 1,5-2 miliarde de euro in decursul a 12-14 luni. In acest context, banca centrala a facut la jumatatea lui februarie un exercitiu de testare a capacitatii pietei de a rezista la iesiri bruste de capital, cumparand circa 600 milioane de euro in doua zile.



Popa spune ca banca centrala nu are de gand sa le interzica investitorilor straini accesul pe pietele financiare romanesti, atat timp cat acestia respecta legea.



"Nu este vorba de a le interzice accesul, ci de a aplica un set de politici incluzand reduceri graduale ale dobanzii si variabilitate a ratei de schimb, care sa faca piata romaneasca mai putin atractiva pentru capitalul strain", a spus viceguvernatorul.



Iar BNR chiar se pregateste sa faca un pas important de liberalizare a pietei valutare prin care arata ca nu se teme de jucatorii straini.



Astfel, potrivit unei circulare prin care este amendat regulamentul valutar si care urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial, accesul pe piata valutara interbancara cu ordine de cumparare/vanzare va fi permis deopotriva rezidentilor si nerezidentilor "pentru toate operatiunile care pot fi desfasurate in conditiile prezentului regulament". Potrivit unor surse bancare, liberalizarea vizeaza numai tranzactiile valutare la vedere. Adica pe langa firmele romanesti care asteapta de mai multa vreme deschiderea accesului la cumparari de valuta, vor putea juca pe piata si bancile straine care nu au o sucursala sau filiala in Romania, de exemplu. De asemenea, intermediarii vor putea stabili prin norme interne modalitatile de transmitere a ordinelor de la clienti, fiind permisa si utilizarea mijloacelor electronice.



Prin acest pas de liberalizare a pietei valutare, BNR inchide "oficial" ochii la portitele gasite deja de unii investitori straini pentru a patrunde in vederea realizarii de plasamente in lei atat de profitabile datorita dobanzilor inca mari si tendintei de intarire a leului. Sunt deja bine cunoscute asa-numitele "vehicule cu destinatie speciala" - nimic altceva decat SRL-uri infiintate de banci straine pentru a putea avea acces la diferite plasamente in moneda locala. O alta varianta, invocata chiar de guvernatorul BNR, este practica unor banci de a plati dobanzi ridicate la disponibilitatile in conturi curente, pe care strainii le pot deschide fara restrictii si folosi de fapt ca pe niste depozite clasice.



Dupa trei zile de stationare in jurul nivelului de 36.500 de lei pentru un euro, cursul a coborat ieri din nou sub cota de 36.000 de lei/euro, pana la 35.897 lei/euro. Pe 14 februarie, euro a stabilit un minim de 35.515 lei/euro, nemaiinregistrat din 2002.



Oficialii BNR au insistat in ultima vreme asupra mesajului conform caruia banca centrala nu intentioneaza sa "apere" anumite niveluri de curs, desi are capacitatea de a interveni pe piata atunci cand considera necesar.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO