Prima pagina

Castig sau pierdere pentru stat la BCR?

25.08.2006, 20:21 16

BERD si IFC isi vor incasa linistite cele 1,515 mld. euro din vanzarea catre Erste Bank a pachetelor de actiuni pe care le detin la BCR, insa statul roman si-ar putea vedea subtiat de-a binelea castigul de circa 2,2 mld. euro care-i revine, din cauza obligatiilor mostenite de BCR de la defuncta Bancorex.
Numai ieri ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat ca a descoperit un set de garantii in valoare de 500 milioane de dolari emise de Bancorex inainte de 1989 in favoarea unor state arabe.
Guvernul a aprobat la inceputul verii o ordonanta de urgenta pentru acoperirea eventualelor angajamente ale Bancorex cazute in sarcina BCR in limita a 50% din valoarea tranzactiei privind pachetul majoritar de la BCR, respectiv 1,8 miliarde euro. Recent, plafoanele de garantare au fost majorate cu inca circa 40 mil. euro, pentru acoperirea raspunderilor, inclusiv daunele directe si indirecte rezultate din sau in legatura cu litigiile izvorate din activitatea Bancorex.
Cu alte cuvinte, in scenariul cel mai pesimist, in care toate datoriile legate de Bancorex ar fi reclamate de creditori, statul ar putea nu doar sa nu ramana cu niciun castig financiar de pe urma privatizarii, ba chiar sa mai scoata bani din vistierie.
Evident, Erste Bank a avut mare grija la negocierea contractului de privatizare, ca sa nu ajunga in situatia de a plati ceva din vechile datorii preluate de BCR. "O evaluare exacta a obligatiilor BCR este greu de facut. Inainte de 1989, Bancorex a emis garantii in favoarea statelor in valoare de circa 500 de milioane de dolari, garantii nelimitate (ca perioada - n.r.) care nu stiu ce acopereau", a afirmat ieri Vladescu in sedinta comuna a Comisiei buget-finante-banci, a Comisiei juridice si a Comisiei de privatizare din Senat.
El a aratat ca este posibil ca un stat arab sa ceara plata unei garantii, desi pana in prezent nu a existat o astfel de solicitare.
"Nu exista o evaluare clara pentru ca datele pe care le avem sunt contradictorii. Exista chestiuni in activitatea Bancorex care ne scapa", a spus Vladescu.
La sfarsitul lunii iulie, ministrul finantelor estimase la 900 mil. euro potentialul ajutor de stat in cazul Bancorex, banca partial absorbita de BCR in 1999.
Contractul de privatizare a BCR cu Erste Bank include prevederi clare privind garantarea de catre stat a platii obligatiilor provenite din activitatea Bancorex. In 1999, statul a preluat imprumuturile neperformante ale Bancorex, iar BCR a absorbit restul activitatilor Bancorex. In acelasi timp, statul a acordat garantii nelimitate pentru pretentiile judiciare si angajamentele extrabilantiere rezultate din activitatea fostei Bancorex.
La inceputul lunii august, Consiliul Concurentei a autorizat masurile adoptate de stat in cazul Bancorex, precum si privatizarea BCR, prin care Erste Bank va prelua 61,88% din actiunile bancii. Practic, Consiliul a considerat ca vanzarea BCR nu a cuprins elemente de ajutor de stat. In acelasi timp, Consiliul Concurentei a solicitat AVAS si Ministerului Finantelor limitarea expunerii statului in legatura cu garantiile pentru obligatiile Bancorex, atat in timp, cat si ca suma.
In acest sens, Executivul a stabilit ca despagubirile intra in responsabilitatea statului daca sunt solicitate inainte de 2013.
Transferul de proprietate catre Erste Bank ar urma sa se incheie pana la 21 septembrie, urmand ca intre timp privatizarea sa fie aprobata si de Parlament.

Sume platite vs sume incasate
Suma pe care o incaseaza statul de la Erste - 2,2 mld. euro
Valoarea obligatiilor potentiale mostenite de BCR de la Bancorex si garantate de stat - circa 2,3 mld. euro
Statul incaseaza acum 7,65 euro/actiune, dupa ce in 2004 a vandut salariatilor BCR 8% din actiuni cu 30 de centi/actiune
In 2003, statul a incasat circa 208 mil. euro de la BERD si IFC pentru vanzarea a 22% din actiunile BCR
In fiecare an, statul a incasat prin AVAS dividende consistente de la BCR, care a inregistrat profituri in crestere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO