Prima pagina

Clientii creditului de consum asteapta scaderea dobanzilor

28.05.2004, 00:00 5

Creditul de consum nu mai gaseste clienti amatori la nivelurile actuale ale dobanzilor. Dupa caderea din februarie, soldul creditelor de consum a inregistrat in aprilie o noua scadere nominala, de 0,9% comparativ cu luna martie, potrivit unor date preliminare care includ numai principalul creditelor.
Desi mizau pe continuarea revirimentului din martie, bancile au asistat la rarirea solicitantilor de credite, in special de consum. Pentru acest tip de imprumut, bancile practica cele mai ridicate dobanzi in lei. In contextul discutiilor tot mai intense privind iminenta inceputului unei tendinte de ieftinire a creditelor in ansamblu, amanarea deciziei de contractare a unui credit in moneda nationala este justificata. De altfel, majoritatea creditelor de consum sunt acordate in lei - circa 88%, acestea fiind exceptia de la regula predominantei imprumuturilor in dolari sau euro.
In aceste zile, bancile si clientii lor asteapta un anunt din partea bancii centrale privind un prim semnal de relaxare a dobanzilor la credite. Bancile comerciale nu pot reactiona la mesaje de genul celor transmise de oficiali guvernamentali, in conditiile in care, oricat de bine ar arata anumiti indicatori economici precum inflatia, dar nu si deficitul extern, singurul parametru de referinta ramane dobanda de interventie a BNR.
Cererea de consum potentiala se mentine, ceea ce inseamna ca un nou val de credite ar putea urma chiar daca primul pas de scadere a dobanzilor va fi simbolic. Iar cererea este alimentata de cresteri salariale, atat nominale, cat si in echivalent valuta, datorita intaririi leului.
Pe langa declinul creditului de consum, soldul depozitelor pe termen in lei constituite de persoane fizice a scazut in aprilie in termeni nominali cu 6% fata de nivelul inregistat la sfarsitul lui martie, indicand reducerea disponibilitatilor pentru economisire, atat din punctul de vedere al resurselor dar si al inclinatiei puternice spre consumul imediat.
razvan.voican@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO