Prima pagina

Cresterea PIB de 1,8% pe trim. III, cea mai proasta veste

12.12.2005, 19:51 11

Anuntul Institutului de Statistica de la sfarsitul saptamanii trecute ca Produsul Intern Brut pe primele noua luni ale acestui an a fost cu doar 3,6% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut a dat peste cap estimarile tuturor oficialilor si analistilor.

Potrivit calculelor ZF, aceasta inseamna ca PIB a crescut cu doar 1,8% pe trimestrul III fata de trimestrul III 2004, in comparatie cu o crestere de 5,9% pe trimestrul I si de 4,1% pe trimestrul II fata de aceleasi perioade ale anului anterior.

Opt analisti si oficiali consultati de ZF acum doua saptamani au dat o crestere medie de 4,1% pentru trimestrul III. Inclusiv ZF a publicat vineri estimari eronate privind evolutia PIB, apreciind, pe baza unor surse din piata, ca Statistica va anunta o crestere de 3,6% pe trimestrul III.

In noile conditii, tinta Guvernului de 5,7% crestere economica pentru anul acesta (deja revizuita in jos de la 6%) este data complet peste cap, analistii apreciind ca foarte optimista o crestere de 4,5% pe tot anul.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a afirmat ca datele la noua luni sunt "un pic surprinzatoare", iar guvernatorul Bancii Nationale Mugur Isarescu a spus ca este posibil sa vedem o crestere economica sub 5% pe tot anul 2005.

Cauza a fost subevaluarea efectului inundatiilor. Pentru ca inundatiile au provocat pierderi economiei nu numai ca urmare a distrugerilor efective, ci si prin asa-numitele "pagube colaterale" - intarzieri in livrarea marfurilor in zonele cu infrastructura afectata, cheltuieli mai mari pentru companii, intreruperi ale afacerilor. Vestea proasta este intarita si de evolutia foarte slaba a productiei industriale, care in octombrie a crescut cu doar 0,9% fata de aceeasi luna a anului trecut, comparativ cu o medie de 1,5% pe primele noua luni ale anului. In 2004, productia industriala a crescut in medie cu 5,3% fata de 2003.

Acest aspect este mult mai ingrijorator decat inundatiile.

"Suntem ingrijorati daca observam in evolutia PIB accentuarea acestui decalaj intre tendinta de crestere a contributiei cererii si scaderea productiei industriale", afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Cresterea PIB este sustinuta in primul rand de consum, care s-a majorat cu peste 7% pe primele noua luni, iar consumul este satisfacut din import.

Premierul a afirmat ca datele la noua luni sunt "un pic surprinzatoare", iar guvernatorul BNR a spus ca este posibil sa vedem o crestere economica sub 5% pe tot anul 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO