Prima pagina

Curtea Constitutionala pune sub semnul intrebarii Codul fiscal

20.12.2005, 20:17 19

O decizie recenta a Curtii Constitutionale (nr. 568 din 2005) pune sub semnul intrebarii si aplicabilitatea actualului Cod fiscal, dupa ce guvernul a anuntat saptamana trecuta ca renunta la modificarea sa la 1 ianuarie 2006.

Curtea Constitutionala a decis ca unul din articolele din legea care aproba o ordonanta de urgenta a guvernului prin care era modificat Codul fiscal este neconstitutional. Curtea a fost sesizata de Avocatul Poporului. Aplicarea respectivului articol este astfel suspendata.

Decizia Curtii adanceste si mai mult starea de confuzie de pe piata cu privire la prevederile fiscale care vor fi aplicate incepand de anul viitor, in special in privinta dobanzilor, fondurilor mutuale, investitiilor imobiliare si in actiuni.

Legea fusese publicata pe 1 iunie si prevedea ca intra in vigoare la aceeasi data. Conform Constitutiei insa, legea nu putea intra in vigoare decat la trei zile dupa publicare, iar articolul se refera tocmai la momentul intrarii in vigoare a noilor prevederi fiscale. Neoficial, reprezentantii Ministerului de Finante considera ca articolul respectiv nu prezenta nici o problema, pentru ca oricum legea nu se putea aplica retroactiv si a luat in considerare acest fapt la elaborarea normelor.

Brokerii sustin ca in conditiile actuale, castigurile de pe Bursa vor fi impozitate cu 1% si anul viitor. "Avand in vedere decizia Curtii Constitutionale, din punctul meu de vedere pentru anul viitor va ramane in vigoare prevederea conform careia castigurile de pe Bursa se impoziteaza in continuare cu 1%," este de parere Rares Nilas, directorul general al BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania. Codul fiscal prevede impozitarea cu 16% a actiunilor cumparate dupa 1 iunie incepand de anul viitor. Decizia pune sub semnul intrebarii si impozitele majorate pe dobanzi si tranzactiile imobiliare retinute incepand din iunie.

"Decizia Curtii nu face decat sa legifereze o stare de fapt, pentru ca oricum legea s-a aplicat din 4 iunie, iar Ministerul de Finante a acceptat acest lucru prin normele de aplicare", spune Gabriel Biris, avocat in cadrul Salans.

Conform Constitutiei, Parlamentul va trebui sa corecteze legea astfel incat sa intre in prevederile constitutionale. Nu este insa sigur daca parlamentarii vor putea modifica legea, in sensul ca aceasta intra in vigoare la o data anterioara unei astfel de decizii. "Cred ca deputatii, care va trebui sa modifice legea, vor putea pune ca data de aplicare data de 4 iunie. Oricum, ar fi fost de datoria Curtii Constitutionale sa precizeze care este interpretarea care trebuie data acestei hotarari", spune Biris.

Proiectul de modificare a Codului fiscal, discutat in ultimele luni, va fi aprobat de Guvern dupa consultarile ministrului finantelor, programate pentru urmatoarele zile, cu comisarii europeni asupra taxelor si accizelor care urmeaza sa fie introduse la alcool si tutun, conform premierului Tariceanu, citat de Mediafax. El a tinut sa precizeze ca discutiile vor viza doar taxele si accizele la alcool si tutun, si nu intregul proiect de modificare a Codului, al carui text tine strict de responsabilitatea Guvernului.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat saptamana trecuta ca nu mai schimba nimic pana la 1 ianuarie 2006 in prevederile fiscale, fiscalitatea urmand sa fie modificata de la inceputul anului viitor conform actualului Cod. Aceasta dupa ce mai multe proiecte de modificare a Codului fiscal au facut obiectul dezbaterilor publice in ultimele luni.

Bursa a scazut ieri, brokerii punand aceasta evolutie si pe seama incertitudinilor privind fiscalitatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO