Prima pagina

Deficitul comercial a urcat la trei miliarde de euro in sase luni

04.08.2004, 00:00 15



Balanta comerciala a Romaniei a continuat sa se deterioreze in iunie, astfel ca dupa sase luni deficitul a ajuns la aproape trei miliarde de euro, fiind cu 28% mai mare decat in prima jumatate a lui 2003.



Exporturile au crescut in perioada ianuarie-iunie, cu 20,2% fata de intervalul corespunzator al anului precedent, insumand peste 9 miliarde de euro, in timp ce majorarea importurilor a fost de 22%, pana la 11,9 miliarde euro.



Noul record istoric inregistrat in luna iunie de exporturi, care au adus incasari de peste 1,6 miliarde de euro, nu a fost suficient pentru a tine pasul cu viteza accelerata a importurilor, a caror factura a sarit la 2,27 miliarde de euro. De la o crestere anuala de 23,6% la nivelul lunii mai, importurile au inregistrat in iunie un ritm de crestere de 29,6%. Si astfel deficitul pe luna iunie s-a ridicat la 632 milioane de euro.



Dupa sase luni, se mentine o tendinta de crestere spetaculoasa a importurilor de mijloace de transport, cu peste 81% comparativ cu semestrul I 2003, insumand mai mult de un miliard de euro. Mare parte din aceste importuri sunt finantate din credite, respectiv in leasing, cresterea fiind anuntata de vanzarile record inregistrate de importatorii de autoturisme in special.



O majorare solida, de 20%, a fost inregistrata si de achizitiile de produse minerale - titei, minereuri, carbuni - care au costat aproape 1,7 miliarde de euro.



Continua retehnologizarea in industrie, astfel incat cea mai importanta grupa de marfuri de import raman masinile si echipamentele, cu o dinamica in crestere, de peste 22% fata de prima jumatate a lui 2003. In sase luni, Romania a cheltuit 2,7 miliarde de euro pe dispozitive mecanice, echipamente electrice.



In luna iunie, exporturile au facut o noua sfortare, ajungand la un ritm de crestere de 28,9% in comparatie cu luna iunie a anului trecut, insa nu au putut egala "viteza" de 29,6% a importurilor.



Oricum, revirimentul economic inregistrat pe principalele piete care absorb marfuri exportate de Romania - Italia, Germania, Franta - a sustinut o tendinta de crestere a exporturilor surprinzatoare avand in vedere previziunile pesimiste de la inceputul anului.



Astfel, ponderea exporturilor catre tarile Uniunii Europene continua sa creasca treptat, pana la 73,7% la sfarsitul lunii iunie, de la 70% la inceputul anului. Comparativ cu semestrul I 2003, valoarea exporturilor pe piata UE a crescut cu peste 19%.





Achizitiile de marfuri din tari ale Uniunii Europene detin o pondere de 65,1% din totalul importurilor Romaniei, sensibil majorata de la 52% la inceputul acestui an.



Articolele de imbracaminte si materialele textile au ramas cea mai importanta componenta a exporturilor, cu o valoare de 2,03 miliarde euro, reprezentand 22,5% din total.



Romania a mai vandut catre partenerii externi masini si dispozitive mecanice si electrice in valoare de 1,64 miliarde de euro (18,2% din total), produse metalurgice de 1,34 miliarde de euro (14,9%).



La sase luni, produsele metalurgice au inregistrat cea mai mare crestere a incasarilor - peste 38% - pana la 1,3 miliarde de euro, urmate de masini si echipamente, cu peste 36%, insumand 1,6 miliarde. In schimb, exporturile de incaltaminte au fost in scadere fata de semestrul I 2003 cu 3,2%.





Nivelul deficitului comercial inregistrat in prima jumatate a anului, de 2,96 miliarde de euro, nu este ingrijorator, intrucat este finantat prin fondurile de preaderare acordate Romaniei de Uniunea Europeana si investitiile directe, sustine Departamentul de Comert Exterior (DCE).





Potrivit DCE, aceasta evolutie a fost incurajata, pe langa cresterea economica si investitiile din fondurile proprii ale companiilor, de factori cum ar fi importurile finantate din fondurile de pre-aderare de la UE, precum si de investitiile directe de capital, care au atins 845 milioane de euro in primele cinci luni.



DCE mentioneaza ca o mare parte a investitiilor a fost reprezentata de aporturi in natura, respectiv echipamente pentru productie, iar contravaloarea bunurilor si serviciilor importate in contul programelor ISPA, Phare si CBC (Cross Border Cooperation - programul de cooperare transfrontaliera) a atins 493 milioane euro.



Tendinta de majorare a importurilor finantate prin programele de praderare este estimata sa se mentina cel putin pana in anul 2007, cand Romania ar putea adera la UE, avand in vedere activarea programului SAPARD in acest an.



Departamentul considera ca importurile au fost favorizate si de transferurile de echipamente si utilaje de la firmele mama la filialele lor din Romania, pentru care platile au fost reflectate doar in contabilitatea firmelor respective, fara a reprezenta iesiri de capital din Romania.



De asemenea, in prima parte a acestui an, au fost realizate importuri agricole de completare de 848 milioane de euro, intrucat au fost resimtite in continuare efectele productiei agricole scazute de anul trecut. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO