Prima pagina

Deficitul comercial creste rapid, in ciuda performantei exporturilor

06.07.2004, 00:00 14



Deficitul comercial al Romaniei a atins dupa cinci luni din acest an suma de 2,31 miliarde de euro, in crestere cu aproape 27% fata de aceeasi perioada a anului trecut.



Mentinerea tendintei de crestere puternica a avut loc in ciuda unei performante peste asteptari a exporturilor, care au reusit in aprilie si mai sa creasca usor mai repede decat ritmul lunar al importurilor.



In ciuda revigorarii - in mare parte conjuncturale a exporturilor - Romania a importat in cinci luni marfuri in valoare de 9,7 miliarde de euro, in timp ce incasarile din exporturi i-au adus 7,4 miliarde de euro.



In luna mai, balanta comerciala a inregistrat un deficit de 672 milioane de euro, cu 23% mai mare decat in luna similara din 2003. In acelasi timp, deteriorarea a fost de aproape 35% comparativ cu soldul pe luna aprilie a anului curent, cand deficitul lunar a fost de 499 milioane de euro.



Si aceasta desi exporturile si-au pastrat un usor avans ca viteza de crestere, cu 23,8% fata de mai 2003, comparativ cu un ritm de 23,6% in cazul importurilor.



Valoarea exporturilor a urcat la 1,56 miliarde de euro, iar importurile au insumat 2,23 miliarde de euro.



Pe ansamblul primelor cinci luni, importurile au continuat insa sa creasca mai rapid decat exporturile. Astfel, valoarea exporturilor a atins, in perioada ianuarie-mai, 7,37 miliarde de euro, cu 18,4% mai mult deca in intervalul corespunzator al anului trecut. In schimb, importurile s-au majorat cu 20,2% pana la 9,69 miliarde de euro.



Ce se afla in spatele acestei cresteri solide a exporturilor, care contrazice asteptarile pesimite privind plafonarea incasarilor din cauza imobilitatii structurale si a predominantei marfurilor cu valoare adaugata scazuta, dar si a presiunii fiscale suportate de firmele din domeniu?



Datele privind structura pe marfuri a exporturilor indica o crestere spectaculoasa a vanzarilor de produse metalurgice. In cinci luni, acestea s-au majorat cu aproape 37% - cel mai mare ritm de crestere dintre toate grupele de marfuri - ajungand la o pondere de 15% in totalul incasarilor, cu 1,1 miliarde de euro.



Asadar exporturile Romaniei au contat intr-o masura din ce in ce mai mare pe conjunctura favorabila de pe piata internationala a otelului, aluminiului si a constructiilor de nave. Saltul s-a produs in februarie, cand de la o crestere anualizata de 1,4% in ianuarie, exporturile au inregistrat o majorare de 21% comparativ cu aceeasi luna din 2003. In lunile urmatoare, ritmul de crestere s-a mentinut la peste 20%.



"Nu putem vorbi de rezultatul unui proces gradual care sa justifice o asemenea crestere a exporturilor, sustenabila pe termen lung. Explicatia sta in mare masura in majorarea cererii pe piata internationala a otelului, reflectata in cresteri spectaculoase ale preturilor, conjunctura care da insa deja semne ca se incheie", comenteaza Radu Craciun, senior analist al ABN Amro Bank. El arata ca in ipoteza in care exporturile de produse metalurgice si-ar fi mentinut dinamica de anul trecut, cresterea incasarilor pe primele patru luni ale anului ar fi fost cu cinci puncte procentuale mai mica decat in conditiile date.



Ramane de vazut cum vor rezista exporturile in cursa cu importurile in conditiile in care nu vor mai putea beneficia de o conjunctura favorabila pe piata produselor metalurgice.



Performanta din aprilie a exporturilor, cand au reusit dupa opt luni de zile sa depaseasca viteza de crestere a importurilor, s-a reflectat intr-un deficit comercial de 499 milioane de euro care a presat mai putin deficitul de cont curent. Acesta ramane insa vulnerabil la fluctuatii conjuncturale ale exporturilor, dat fiind ca trendul solid de crestere a exporturilor este alimentat constant de cererea de consum care inca nu-si gaseste raspuns in oferta interna a economiei.



Exporturile romanesti si implicit potentialul de crestere depind in continuare de un numar restrans de categorii de marfuri. In ordinea ponderilor in incasari, cea mai importanta componenta a exporturilor a ramas grupa articolelor de imbracaminte si materialele textile, cu o valoare de 1,65 miliarde de euro, reprezentand 22,5% din totalul marfurilor vandute in primele cinci luni.



Romania a mai exportat masini si dispozitive mecanice si electrice in valoare de 1,33 miliarde de euro (18,1% din total), produse metalurgice de 1,1 miliarde de euro (15%), produse minerale de 547,3 milioane de euro (7,4%) si incaltaminte de 492,1 milioane de euro (6,7%).



Atat timp cat economia nu este capabila sa ajunga la o diversificare a marfurilor produse si exportate, gradul de vulnerabilitate al balantei comerciale ramane ridicat, conjunctura favorabila din prima parte a acestui an putandu-se transforma intr-o varianta negativa, care chiar sa anuleze performanta initiala.



Pietele din Uniunea Europeana au reprezentat destinatia a 73,3% din totalul exporturilor romaensti, in crestere cu aproape 17% fata de aceeasi perioada a anului trecut, reflectand integrarea comerciala din ce in ce mai mare a Romaniei. Principalii parteneri comerciali au fost in ordine Italia, Germania, Franta, Turcia si Marea Britanie.



In ceea ce priveste structura importurilor, au predominat masinile si dispozitivele mecanice, cu o pondere de 23% si o valoare de 2,23 miliarde de euro. De asemenea, Romania a importat articole de imbracaminte in valoare de 1,35 miliarde de euro (14% din totalul exporturilor), produse minerale de 1,27 miliarde de euro (13,1%) si mijloace de transport valorand 812,3 miliarde de euro (8,4%).



Tarile din Uniunea Europeana au detinut o pondere de 64,6% in volumul importurilor, cu 17,3% mai mare decat in 2003. Principalele tari partenere pe aceasta relatie au fost Italia, Germania, Franta, Federatia Rusa si Turcia. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO