Prima pagina

Diagnosticul agentiei de rating Fitch: economia este supraincalzita

23.11.2005, 19:24 10

Economia Romaniei prezinta multe din simptomele clasice ale supraincalzirii, in special adancirea semnificativa a deficitului de cont curent, determinata de cresterea rapida a creditelor in paralel cu intarirea leului, precum si lichiditatea in exces, care ar putea complica eforturile autoritatilor de tintire a inflatiei, avertizeaza o evaluare anuala facuta de agentia de rating Fitch.

Prima institutie internationala care a vorbit in aceasta toamna despre supraincalzirea economiei romanesti a fost FMI, care a pus diagnosticul in octombrie: "Economia continua sa se supraincalzeasca, cererea de consum depasind oferta de bunuri si servicii si, ca atare, traducandu-se in adancirea deficitului de cont curent si in presiuni inflationiste".

In acelasi timp, analistii Fitch considera ca autoritatile vor trebui sa gaseasca solutii pentru problema veniturilor bugetare prea scazute - aflate la cel mai redus nivel dintre toate tarile membre sau candidate la aderarea la Uniunea Europeana.

La un an dupa ce a introdus in premiera Romania in grupa tarilor cu risc scazut pentru investitii, Fitch Ratings a reafirmat calificativul "BBB minus", cu rezervele mentionate.

"Ratingul de risc scazut de investitii pentru Romania este in continuare justificat, dar autoritatile se confrunta cu o serie de provocari legate de povestea de succes a tarii. Economia prezinta multe din simptomele clasice ale supraincalzirii", a declarat Nick Eisinger, director la divizia Fitch pentru ratinguri de tara.

Viitoarele revizuiri in sens pozitiv ale calificativelor vor depinde de reducerea deficitului de cont curent, de consolidarea surselor de finantare externa (investitii straine si perspective mai clare de aderare la UE), dar si de dovezi concrete ale succesului regimului de tintire directa a inflatiei si ale unei politici fiscale sustenabile pe termen mediu.

Eisinger spune ca situatia finantelor publice inca reprezinta un element pozitiv, in masura in care deficitul bugetar se mentine la un nivel scazut, iar datoria publica scade in continuare.

"Restrictiile impuse cheltuielilor publice, care au permis reducerea deficitelor bugetare in ultimii ani, nu arata a fi sustenabile", afirma Nick Eisinger, comentand problema veniturilor bugetare foarte scazute.

In urma recentei rectificari bugetare, deficitul pe anul in curs ar urma sa urce la 1,1% din PIB, in timp ce proiectul de buget pentru 2006 prevede o tinta de numai 0,5% din PIB, in conditiile in care FMI a solicitat construirea unui buget complet echilibrat sau chiar cu excedent.

In acelasi timp, potrivit analizei Fitch, majorarea deficitului de cont curent trebuie supravegheata atent, desi nu reprezinta in prezent un motiv de panica. In urma ultimelor calcule, banca centrala estimeaza ca deficitul de cont curent se va ridica la 8,4-8,6% din PIB, adica aproape la acelasi nivel cu cel inregistrat si in 2004, conform cifrelor revizuite.

Fluxurile de investitii straine directe au o contributie importanta in finantarile externe din acest an si ar putea urca si mai mult in 2006, pe masura ce sunt finalizate cele mai importante tranzactii de privatizare, estimeaza Fitch.

Cu toate acestea, multe dintre aceste intrari de capital sunt sub forma unor credite, mai ales in sectorul bancar, iar cea mai mare parte sunt pe termen scurt. In consecinta, contul curent si, in ultima instanta, cursul de schimb devin mai vulnerabile la schimbarile in lichiditatea la nivel global, astfel ca autoritatile nu mai isi pot permite greseli majore de politica economica.

Necesitatile de finantare externa s-au accentuat in ultimii doi ani, in special pe fondul cresterii deficitului de cont curent si a datoriilor pe termen scurt. In 2006, necesarul de finantare este estimat la 14,2% din PIB, nivel care creste la 22% daca se include o refinantare a datoriilor pe termen scurt.

Agentia de evaluare mentioneaza ca perspectiva stabila presupune ca autoritatile vor lua masuri pentru a gestiona, in mod sustenabil, actualele probleme monetare, fiscale si de pozitie externa.

Prudenta fiscala este un element important in materie de rating, dar reducerea datoriei nu va fi suficienta pentru imbunatatirea calificativelor.

"Desi exista probabil posibilitatea majorarii cheltuielilor fara o deteriorare semnificativa a situatiei finantelor publice, aceasta ar accentua dezechilibrele macroeconomice prin cresterea deficitului de cont curent", apreciaza Fitch.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO