Prima pagina

Dificultatile aderarii la UE incep sa dea de gandit

08.03.2004, 00:00 18



Analistii bancii americane de investitii Bear Stearns si-au modificat recent perspectiva asupra Romaniei de la "pozitiv" la "negativ", pe fondul numeroaselor stiri negative si avertismente venite dinspre Bruxelles in legatura cu capacitatea Bucurestiului de a inchide capitolele de negociere cu Uniunea Europeana.



Acesta este primul semnal de pe pietele externe privind modificari de perceptie determinate de dificultatile din ce in ce mai vizibile ale Romaniei de a finaliza negocierile de aderare pana la sfarsitul acestui an, astfel incat intrarea in UE sa poata avea loc in 2007, o data cu Bulgaria. Altminteri, pietele nu par sa fi plecat urechea la comentariile agresive venite dinspre Parlamentul European, mergand chiar pana la amenintari cu suspendarea negocierilor daca Romania nu progreseaza substantial in reforma sistemului juridic, combaterea coruptiei si adoptiile internationale. Randamentele euroobligatiunilor romanesti nu au consemnat fluctuatii vizibile generate de eventuale reactii ale investitorilor la vestile negative privind aderarea, sugerand ca acestia inca au incredere in respectarea calendarului convenit cu UE. Cel putin deocamdata, nici agentiile internationale de rating nu si-au revizuit evaluarile privind Romania.



Fitch mentine perspectiva stabila de rating, ca si Moody's, in timp ce Standard&Poor's indica o perspectiva pozitiva, analistii sai avand programata o vizita la Bucuresti in aceasta luna.



Schimbarea de optica a Bear Stearns vine dupa ce in ultimii ani banca americana a avut o abordare constant pozitiva, considerand ca titlurile romanesti tranzactionate pe pietele internationale de capital ar merita un pret la fel de bun cu cele bulgaresti chiar daca acestea beneficiaza de un rating de tara superior cu pana la doua trepte. La prima tranzactie pe piata romaneasca, Bear Stearns a castigat recent, impreuna cu Raiffeisen Bank Austria, contractul de finantare a primilor doi ani de constructie a autostrazii Brasov - Bors, cu circa 250 milioane de euro.



Acum, analistii bancii iau in calcul posibilele reticente ale guvernului de a adopta unele din cele mai nepopulare masuri de reforma chiar inaintea alegerilor, considerand ca autoritatile romane mizeaza pe posibilitatea de a intarzia inchiderea capitolelor de negociere pana in prima parte a lui 2005, adica dupa alegerile generale.



Cert este ca, fara anumite gesturi clare de reforma in domeniile indicate de UE, autoritatile romane nu vor putea pune capat comentariilor negativiste privind sansele aderarii.



Ca atare, analistii Bear Stearns apreciaza ca Romania nu va mai putea beneficia de imbunatatiri ale ratingului de tara pana in 2005, cand se va clarifica situatia procesului de aderare. Ceea ce ar insemna o crestere de pana la trei trepte de distantei fata de ratingul Bulgariei, pe care banca americana o crediteaza cu sansa de a obtine in decurs de cateva luni calificativul "investment grade", corespunzator categoriei de rating "BBB" si care este acordat economiilor cu grad de risc speculativ minim. Bear Stearns apreciaza insa ca, in cele din urma, Romania va fi ajutata sa se incadreze in calendarul aderarii in 2007, astfel incat sa nu fie decuplata de Bulgaria.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO