Prima pagina

Dijmarescu: In banci sunt bani cat pentru trei autostrazi

06.04.2005, 19:39 9

Cu banii care zac nefolositi in sistemul bancar s-ar putea construi si doua-trei autostrazi in paralel, afirma viceguvernatorul BNR Eugen Dijmarescu.
Potrivit datelor bancii centrale, la sfarsitul lunii februarie bancile comerciale detineau in depozite la BNR echivalentul a circa 5,7 miliarde de euro, reprezentand bani care, neputand fi plasati in credite, stau in depozite pe o luna sau sunt investiti in certificate de depozit ale BNR pentru a aduce totusi un randament, chiar daca mai mic decat l-ar aduce creditarea.

"Capacitatea de creditare poate sa creasca cu usurinta cu 10 - 15% din PIB din resursele existente, daca companiile ar veni cu proiecte majore de investitii. S-ar putea construi astfel chiar doua sau trei autostrazi in paralel", a declarat ieri Eugen Dijmarescu, viceguvernator al BNR, la un seminar organizat de FinMedia. El spune ca practic sursele de finantare exista in sistemul bancar, insa lipsesc proiectele de investitii convingatoare, care sa le acceseze. "Disponibilul de capital din banci si asa-numitii ''idle money'' (bani nefolositi) depasesc de cel putin doua ori suma garantiilor de stat programate pentru anul 2005", a mai spus Dijmarescu.

Pe langa vechea problema a lipsei de proiecte fundamentate, bancile inca se codesc sa finanteze companii fara un istoric financiar relevant sau care nu sunt destul de transparente si riguroase in tratarea situatiilor financiare. Viceguvernatorul subliniaza ca in ultimele luni a aparut un decalaj substantial intre dobanzile platite de BNR si cele practicate de bancile comerciale in relatiile cu clientii. In acest context, el spune este de asteptat sa vedem in continuare reduceri ale dobanzilor percepute de banci.

"Exista o discrepanta mare intre dobanda practicata de BNR si dobanzile active ale bancilor comerciale. Eu cred ca perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, precum si atragerea de noi surse de finantare vor duce la scaderea dobanzilor, insa ramane de vazut unde e plafonul optim", a mai spus Dijmarescu.

In ultima perioada, piata bancara a lansat din ce in ce mai multe oferte de credite cu dobanda fixa in lei, fie ca este vorba de finantari pentru nevoi personale, fie de credite imobiliare. Astfel de variante de creditare se regasesc deja in portofoliile unor banci precum BCR, BRD, Banca Transilvania si ING Bank.

Un alt oficial al BNR, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, afirma ca ratele dobanzilor active si pasive vor fi influentate in continuare de dobanda de interventie a BNR.
"O data cu reducerea presiunilor inflationiste, cu inscrierea ireversibila a inflatiei pe o tendinta de descrestere si cu conturarea foarte clara a faptului ca vom atinge la finele anului tinta programata, ratele dobanzilor active vor continua sa scada, atat ca urmare a ofertei de bani care va veni din economisirea interna si din strainatate, cat si ca efect al politicii monetare a BNR, care va descuraja bancile comerciale sa constituie plasamente la noi. Deci, vom incuraja creditarea, dar cu respectarea normelor de prudentialitate si soliditate bancara", a afirmat Georgescu.

El sustine ca nu exista pericolul ca sistemul bancar sa se confrunte cu perspectiva dobanzilor real-negative (rata inflatiei mai mare decat dobanzile pasive).
"Pe de o parte, bancile trebuie sa priveasca cu mai multa atentie la dobanzile pasive, la costurile de operare, la eficienta. Ele trebuie sa faca profit nu atat din marja de dobanda, cat si din volumul credite acordate. Pe de alta parte, atat timp cat rata inflatiei se va mentine pe un trend descendent, BNR va incuraja procesul de economisire interna prin utilizarea instrumentelor monetare", a mai spus oficialul BNR.
razvan.voican@zf.ro ; liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO