Prima pagina

Dilema bancilor centrale: vindem aurul, sau nu

09.01.2003, 00:00 15

Bancile centrale din Polonia, Romania, Danemarca, Norvegia, Bulgaria si Slovacia au intrat in atentia puternicilor brokeri de marfuri de la Londra ca potentiali vanzatori de aur din rezervele lor nationale, pentru a profita de cresterea pretului metalului galben si a-si incasa profiturile, se arata intr-un material publicat de ziarul britanic The Times.
Aurul a urcat in ultimul an cu 20%, crestere considerata extrem de mare pentru o perioada atat de scurta de timp.
Brokerii londonezi specializati pe aur spun ca unele banci centrale europene renunta acum la o parte din rezerve, pentru a profita de acest salt al pretului. "Multe tranzactii au fost initiate de banci centrale din Europa, care s-au grabit sa-si reduca rezervele de aur, valorificandu-le in dolari", a declarat un broker.
Banca Nationala a Romaniei are o rezerva de aur de 105,3 tone, evaluata la 1,18 miliarde dolari. Din aceasta rezerva, aproape 60% este plasata in strainatate pentru fructificare, in depozite la Banca Angliei.
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat pentru ZF ca Banca Nationala nu a vandut "nici un gram de aur". "In Romania, lucrurile sunt mai complicate. Lucrurile nu se judeca numai din punct de vedere economic, ci si din punct de vedere psihologic. Din motive istorice, psihologic Romania traieste inca mitul aurului", a spus Vasilescu.
Temerile referitoare la izbucnirea conflictului armat in Irak mentin ridicat pretul aurului si incita interesul amatorilor de speculatii, insa jucatorii strategici observa cu atentie semnalele venite din partea bancilor centrale. Rezervele de aur detinute de bancile centrale concentreaza peste 33.000 tone, adica mai mult de un sfert din cantitatea totala de metal pretios din lume.
Romania se afla pe locul 31 in lume, din punct de vedere a rezervei de aur detinute, devansand Polonia (pozitia 32-102,9 tone), Bulgaria (pozitia 42-32,9 tone) si Republica Ceha (pozitia 59-13,7 tone).
In clasamentul realizat pe baza datelor oficiale privind rezervele de aur detinute in luna noiembrie, pe primele trei pozitii se afla Statele Unite -8149 tone, Germania si Fondul Monetar International-3217,3 tone.
Dealerii de metale pretioase au stabilit ieri la Londra pretul aurului la 346,5 dolari pe uncie la cumparare si 347,25 dolari la vanzare, sub pretul de tranzactionare de la New York, insa cu 25% mai mult decat in ianuarie anul trecut.
Lawrence Staden, presedintele grupului londonez de fonduri speculative GLC, avertizeaza ca "unul dintre cele mai mari riscuri cu care se confrunta acum cei care investesc in aur este acela ca este suficient ca una sau doua banci centrale sa incerce sa vanda cantitati mari din rezervele detinute in aur, pentru ca totul sa se duca de rapa".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO