Prima pagina

Economia incetineste, deficitul extern explodeaza, iar leul se duce la vale

Economia incetineste, deficitul extern explodeaza, iar leul se duce la vale

Click pentru imaginea marita

05.09.2007, 19:04 14

Cresterea economica a fost de numai 5,6% in trimestrul al doilea si de 5,8% pe primul semestru, mult sub asteptarile analistilor pentru al doilea trimestru consecutiv. 15 analisti si oficiali consultati de ZF se asteptau la o crestere economica de 6,1% pe trimestrul al doilea, estimarile lor dovedindu-se prea optimiste pentru mersul economiei.
Aceasta se afla intr-o tendinta evidenta de incetinire, de la 8,3% in T3 2006 la 7,7% in T4, 6% in T1 2007 si 5,6% in trimestrul al doilea al acestui an. Astfel, tabloul unei economii in fierbere este intunecat dintr-o data de cifrele macro. Cu toate acestea investitiile in economie raman ridicate, noi companii anuntand zilnic ca angajeaza sute de oameni. Economia (PIB) pierde viteza atat din cauza incetinirii productiei industriale, cat si din cauza secetei, care a afectat deja semnificativ agricultura.
Publicarea Produsului Intern Brut (PIB) de catre Institutul National de Statistica a permis si unele calcule noi privind deficitul de cont curent, indicatorul cel mai problematic al economiei. Astfel, deficitul de cont curent a ajuns in primul semestru la recordul istoric absolut de 16,8% din PIB, fata de 10,3% la sfarsitul anului trecut. Calculat pe ultimele patru trimestre, deficitul extern este de 13% din PIB.
Incetinirea economiei si estimarea privind deficitul extern i-a speriat ieri si pe investitorii de pe piata valutara. Leul a pierdut teren semnificativ in fata euro cu aceasta ocazie, cursul depreciindu-se continuu de la 3,25 la 3,3 lei pentru un euro pe durata sedintei de tranzactionare valutara de ieri.
Caderea leului incepuse inca de la finalul sedintei de tranzactionare de luni, cand agentia de rating Standard&Poor's a declarat ca Romania (alaturi de Bulgaria, Turcia si Islanda) este in grupul statelor europene care ar fi cel mai mult afectate de o noua criza a lichiditatii globale. Deprecierea leului a adus in atentie si un studiu al bancii elvetiene UBS.
Conform acestui raport, o depreciere semnificativa a leului este inevitabila in urmatoarele 18 luni. Deja, prognoza elvetienilor incepe sa prinda contur, leul pierzand 6,5% fata de euro in ultimele doua luni.
O alta veste proasta a venit din zona sistemului bancar. Dupa o crestere de aproape 14% dupa primele sase luni ale anului, dinamica profitului net pe sistemul bancar a incetinit brusc, consemnand la sfarsitul lunii iulie o scadere de 2,5% fata de primele sapte luni din 2006.
Perioada de vacanta a diminuat probabil vanzarile de credite ale bancilor, in ciuda apetitului creat de asteptarile privind introducerea noilor norme de creditare. Un alt factor care a contribuit la incetinirea profiturilor bancare poate fi cresterea costurilor cu deschiderea de noi unitati si cu forta de munca.

Economia a crescut cu 5,6% in trimestrul al doilea al acestui an, sub asteptari, conform datelor de la Institutul National de Statistica (INS). Analistii chestionati de ZF se asteptau la o crestere economica de 6,1% in T2, insa realitatea a aratat o crestere mai redusa cu jumatate de procent. Per total pe primul semestru, economia a crescut cu 5,8%, in pierdere evidenta de viteza fata de ritmul de 7,4% din primele sase luni din 2006. Incetinirea economiei a fost cauzata de industrie si agricultura.

Deficitul de cont curent, care masoara iesirile nete de valuta din tara, a explodat pur si simplu in primele sase luni ale acestui an, ajungand la recordul istoric de 16,8% din Produsul Intern Brut (PIB). In 2006, deficitul de cont curent era de 10,8% din PIB pe prima jumatate a anului si de 10,3% din PIB la nivelul intregului an. Nivelul deficitului extern de 16,8% din PIB plaseaza Romania printre statele cu cel mai mare dezechilibru extern din UE, alaturi de Bulgaria
si tarile baltice.

Cele 38 de banci de pe piata au obtinut pe primele sapte luni ale anului un profit net de circa 463 mil. euro (1,48 mld. lei), in scadere cu 2,5% in lei fata de aceeasi perioada a anului trecut, in contextul cresterii retelelor teritoriale cu 1.063 de unitati si a numarului de salariati cu 5.856. Profitul net pe salariat a scazut de la 27.000 de lei in iulie 2006 la 24.000 de lei in iulie 2007. In schimb, activele bancare si-au mentinut ritmul solid de crestere: dupa sapte luni a fost depasit pragul de 60 mld. euro.

Cursul leu/euro a urcat ieri energic, jucatorii cumparand agresiv valuta dupa ce in ultimele zile s-au acumulat mai multe informatii nevaforabile pentru leu. Euro a urcat la Bucuresti pe parcursul sedintei de tranzactionare cu aproape 4 bani, respectiv peste1%, in conditiile in care s-au tranzactionat volume semnificative. Fata de minimul ultimilor cinci ani, de 3,11 lei pentru un euro, atins la inceputului lui iulie, cursul este acum mai sus cu 6%. Dealerii spun ca euro ar putea sa urce chiar la 3,3 lei.

O corectie de curs este inevitabila in Romania in urmatoarele 18 luni, avand in vedere nivelul ridicat al deficitului de cont curent si finantarea tot mai slaba a acestuia prin investitii straine, este concluzia unui studiu publicat recent de banca elvetiana UBS. Deja, estimarea UBS se verifica. Elvetienii pun sub semnul intrebarii finantarea deficitului de cont curent. Daca in 2007 investitiile straine si finantarile externe atrase de banci ar putea sa acopere deficitul de cont curent, in 2008 este "improbabil" ca situatia sa se repete.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO