Prima pagina

EIU: Autoritatile trebuie sa faca mai mult

07.09.2004, 00:00 6



Romania mai are multe de facut in domenii cheie identificate in raportul pe 2003 al Comisiei Europene. Este insa probabil ca progresele de pana acum sa fie suficiente pentru primirea statutului de economie de piata functionala. PSD ar putea fi infrant in alegerile generale. O coalitie guvernamentala condusa de D.A. ar fi insa mai putin stabila si mai neexperimentata decat administratia PSD.



Asa arata tabloul economico-politic romanesc in ultimul raport realizat de Economist Intelligence Unit (EIU), divizia de analiza a grupului britanic The Economist.



La capitolul probleme economice persistente sunt incluse acumularea de arierate la bugetul de stat si in sectorul energetic, esecurile in lichidarea unor companii de stat cu pierderi, mentinerea pretului gazelor naturale la un nivel care nu reflecta costurile pe termen scurt si pe termen lung, extinderea restructurarii si privatizarii in domenii cheie precum energia, mineritul si transporturile.



EIU indentifica insa si aspecte care ar sustine acordare statutului de economie de piata functionala in acesta toamna.



"Privatizarea in sectorul energetic este acum avansata, in ciuda temerilor ca apropiatele alegeri ar determina amanarea unor vanzari importante", considera analistii EIU, aratand ca aceasta este o veste buna pentru bugetul de stat. "Privatizarea promite sa aiba un efect inca mult mai profund, punand capat ajutorului financiar de stat acordat unor societati cu probleme si ducand la disciplinarea platilor in economie", se spune in comentariul EIU.



Raportul mentioneaza in acest sens incheierea tranzactiei de calibru prin care Petrom a fost vanduta companiei austriece OMV, care va plati 669 milioane de euro pentru un pachet de 33,3% din actiuni si il va majora ulterior la 51% aducand inca 723 - 860 milioane de euro.



EIU considera ca aceasta vanzare, alaturi de privatizarea companiilor de distributie a energiei si a gazelor naturale, indica "un puternic angajament de reforma".



Analistii sai estimeaza ca Romania isi va mentine si in 2005 un ritm de crestere economica de peste 5% din PIB, in conditiile in care piata Uniunii Europene va fi in expansiune, capacitatile de productie noi si cele modernizate in ultimii ani vor intra in circuitul economic, investitiile se intensifica iar crestere consumului ramane puternica.



In acest context, si retailerii vor avea de beneficiat de pe urma majorarii reale anuale a salariilor cu circa 7% si in 2005, care va continua sa amplifice cererea de consum a gospodariilor, asa cum va face si cresterea rapida si continua a creditului.



EIU apreciaza ca majorarea rapida a salariilor nu reprezinta o amenintare serioasa pentru competivitatea Romaniei, citand un raport al Agentiei americane pentru Dezvoltare Internationala cae estimeaza la 1,3 euro pe ora salariul mediu pe ora in Romania, adica de 17 ori mai mic decat media de 23 de euro din Uniunea Europana cu 15 membri, respectiv de circa 3 ori sub media celor zece noi membri intrati la 1 mai 2004.



In ceea ce priveste scena politica, raportul EIU arata ca in contextul in care nici alianta D.A., nici PSD nu par capabile sa formeze o majoritate guvernamentala, iar circa 30% din electorat nu este hotarat cui ii va da votul, rezultatul alegerilor generale ramane foarte incert.



"Opozitia de centrista D.A., formata din PNL si PD, ar putea invinge PSD in alegerile generale din noiembrie. In acelasi timp, candidatul PSD la alegerile prezidentiale, premierul Adrian Nastase, ar putea fi infrant in turul al doilea", apreciaza analistii EIU, luand in calcul rezultatele sondajelor de opinie.



Pe de alta parte, EIU arata ca desi ambele forte politice ar urma in esenta aceleasi politici care sa asigure aderarea la UE in 2007, riscul principal in cazul victoriei aliantei D.A. ar fi slaba implementare a politicilor respective. "Aceasta a fost principala sursa de risc macroeconomic in trecut, subminand in mod serios guvernarea de centru-dreapta din anii 1996-2000", se spune in raportul EIU.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO