Prima pagina

Erste si portughezii cauta bani pentru lupta finala la BCR

Erste si portughezii cauta bani pentru lupta finala la BCR
28.10.2005, 19:43 22

Cea mai mare banca din Romania a atras oferte financiare intre 1,7 si 3,2 mld. euro din partea celor sapte investitori, ceea ce indica faptul ca BCR a fost pretuita intre 2,7 mld. euro si 5,17 mld. euro, au declarat pentru ZF surse apropiate procesului de privatizare.

Cea mai buna oferta financiara pentru pachetul de 61,88% din actiunile BCR a fost depusa de catre austriecii de la Erste, situata la nivelul a 3,2 mld. euro, care au fost urmati de catre portughezii de la Millennium cu o oferta ce a depasit cu putin pragul de 3 mld. euro, sustin sursele citate.

Ambele banci insa incep de saptamana viitoare negocierile cu autoritatile romane, in cursul carora ofertele financiare pot fi imbunatatite, astfel incat este de asteptat ca achizitia pachetului scos la vanzare sa ajunga spre 3,5 mld. euro.

Oficial, valoarea nici unei oferte nu va fi facuta publica.

Pe piata, anuntul ca BCR va fi preluata fie de Erste, fie de Millennium a provocat primele semne de ingrijorare cu privire la capacitatea financiara a acestora de a "inghiti" una dintre cele mai mari banci din regiune.

"Este o afacere buna pentru guvern si o afacere proasta pentru Romania", a comentat reprezentantul uneia dintre favoritele initiale ale competitiei de la BCR dupa anuntarea celor doi finalisti.

Anuntul si-a produs deja primele efecte si asupra lui Erste, respectiv Millennium. Anuntarea celor doi finalisti de catre Comisia de privatizare a provocat scaderea actiunilor BCP Millennium cu circa 8%, banca portugheza ajungand la o capitalizare bursiera de 6,6 mld. euro. Actiunile Erste Bank au inregistrat o crestere usoara de 0,5% pe bursa de la Viena, capitalizarea bancii austriece atingand ieri 10,33 mld. euro.

Analistii s-au aratat destul de sceptici fata de capacitatea bancii portugheze de a avea resursele financiare necesare achizitiei BCR. "Daca BCP invinge la BCR, perspectiva pe termen scurt este negativa, dar pe termen lung, in patru sau cinci ani, ar putea deveni pozitiva", comenteaza Tiago Dionisio, analist la BPI, citat de Reuters.

"Presupunand chiar o tinta de pret de 3,5 mld. euro pentru BCR, BCP, care are o capitalizare bursiera acum de 7,2 mld. euro, nu are surplus de capital si ar avea nevoie sa stranga cea mai mare parte a sumei de pe piata", spune Antonio Ramirez, analist al bancii de investitii Merrill Lynch.

De asemenea, analistii UBS (banca de investitii ce asigura consultanta Millennium la BCR) sunt de parere ca portughezii nu vor putea foarte probabil sa invinga pe Erste in aceasta cursa.

Parerile din lumea bancara de la noi sunt impartite in ceea ce priveste perspectivele BCR in cazul preluarii de catre Erste sau Millennium.

"Asa se intampla atunci cand pretul este cel care determina rezultatul. Probabil ca asa s-a dorit in momentul in care s-au stabilit criteriile de selectie", afirma Rasvan Radu, presedintele filialei din Romania a bancii italiene UniCredito. "Este o surpriza totala. Cred ca nu este deloc un rezultat bun pentru un mediu concurential mai puternic pe piata romaneasca", a comentat Petre Bunescu, vicepresedinte al BRD - SocGen, a doua banca din sistem, fara a oferi alte detalii.

"E foarte bine ca aceia care platesc sa si castige. Este mai bine sa intre pe piata jucatori dinamici, flamanzi si sa ocupe pozitii pe piata decat grupurile mari, iar cu cat pretul platit este mai mare, cu atat angajamentul este mai substantial", spune Mihai Bogza, presedintele Bancpost, fost viceguvernator al BNR.

Pe Bursa, actiunile SIF-urilor au pierdut ieri in medie 1,1%, pe fondul indoielii unora dintre investitorii de pe Bursa fata de capacitatea celor doua banci selectate la BCR de a impinge BCR inainte intr-un timp scurt, avand in vedere efortul financiar pe care trebuie sa-l faca acum. Cele cinci SIF-uri detin impreuna 30,12% din BCR.

Cele mai intens tranzactionate dintre SIF-uri in ultima perioada, Oltenia si Moldova, au inregistrat ieri scaderi de cate 0,5%.

Ultima tranzactie cu actiunile SIF Oltenia s-a perfectat la pretul de 2,22 lei/actiune, in timp ce in cazul SIF Moldova, inchiderea s-a facut la 1,95 lei/actiune.

Ofertele financiare ale celorlalti competitori s-au situat la mare distanta de primii doi. Italienii de la Banca Intesa au oferit pentru pachetul din BCR aproximativ 2,56 mld. euro, mai spun sursele citate. Germanii de la Deutsche Bank, plecati in cursa ca mari favoriti, au inaintat o oferta de 2,2 mld. euro pentru achizitia pachetului de actiuni, avansand de asemenea un plan de investitii de 250 mil. euro.

Surse apropiate procesului de privatizare sustin ca Deutsche Bank s-a clasat pe primul loc dupa depunerea ofertelor tehnice, obtinand cel mai bun punctaj inaintea deschiderii ofertelor financiare.

In oferta tehnica, germanii au acceptat conditia de a pastra numarul angajatilor la BCR pe o perioada de trei ani, de a plati dividende in acest interval si de a lista actiunile bancii la Bursa de Valori Bucuresti.

Planul de afaceri pe urmatorii cinci ani, inaintat de catre Deutsche Bank, prevedea propulsarea BCR ca un adevarat "hub" al bancii germane in zona Balcanilor pe pietele din Bulgaria, Serbia sau Turcia.

Nici una dintre aceste oferte nu a fost confirmata oficial.

Competitia a fost atat de dura intre cele sapte banci, ca unii dintre competitori si-au luat masuri de precautie pentru ca suma oferita sa nu poata fi descoperita pana la momentul deschiderii plicurilor: au invelit hartia cu pretul in foite speciale de protectie contra citirii cu echipamente speciale.

BCR va depasi tinta privind profitul net pentru acest an, stabilita la peste 190 de milioane euro, a declarat presedintele bancii, Nicolae Danila, prezent la Forumul sud-est european, organizat la Dubrovnik (Croatia) de Euromoney, potrivit Mediafax. adrian.mirsanu@zf.ro ; razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO