Prima pagina

Euro este mai usor in lei grei: 3,59 lei/euro

Euro este mai usor in lei grei: 3,59 lei/euro
05.07.2005, 20:24 19

Fluctuatiile valutare se vad mai greu in lei noi

Leul nou a iesit intarit din prima sa sedinta de tranzactionare pe piata valutara: raportul de schimb cu euro a scazut la 3,59 lei (35.986 lei vechi).

Este pentru a sasea oara in acest an cand euro coboara sub pragul de 3,6 lei, precedentele alunecari fiind inregistrate in perioada de maxima volatilitate a pietei din februarie-inceputul lui martie. De atunci si pana ieri, oscilatiile cursului au inghetat intr-un culoar ingust, cuprins intre 3,60-3,65 lei pentru un euro, ceea ce a contrazis mesajele lansate de BNR incepand din noiembrie 2004 privind perspectiva unei variabilitati crescute a cotatiilor, pe fondul neimplicarii sale.

In ciuda declaratiilor publice ale oficialilor BNR, piata a perceput stabilitatea cursului instaurata in ultimele patru luni ca pe un efect al interventiilor bancii, in apararea pragului de 36.000 de lei/euro.

Dupa panica provocata la inceputul anului de oscilatiile abrupte ale cursului, de la 38.500 lei/euro pana la 35.800 lei/euro si inapoi, pe piata valutara s-a instaurat o liniste netulburata. Clientii au uitat repede de riscul valutar si de nevoia de a-si lua masuri de siguranta, creditul in valuta a atins ritmuri de crestere anuala de peste 60%, iar importurile au explodat, antrenand majorarea deficitului de cont curent cu peste 70% fata de 2004. In acest context, s-a ajuns ca jucatori din piata sa reclame interventii ale BNR care sa intretina o volatilitate a cursului si sa previna efectele unor eventuale miscari-soc ulterioare.

Pe de alta parte, politica BNR a contrazis asteptarile pietei privind continuarea unei tendinte de apreciere a leului, care s-a intrerupt practic timp de patru luni. Dupa aceasta perioada de stabilitate, multe ipoteze sunt deschise. Semne ale acumularii unei presiuni de scadere a cursului aparusera de saptamana trecuta, piata fiind tinuta in frau de temerile privind o interventie substantiala a BNR.

"Ne asteptam ca euro sa cada luna aceasta sub 36.000 de lei, avand in vedere trendul sezonier al pietei care arata ca iulie este luna cu cele mai mari intrari de valuta si, ca atare, cu cea mai mare presiune de apreciere a leului", afirma Radu Craciun, analistul-sef al ABN Amro Romania. In acelasi timp, el spune ca este prematur de tras o concluzie: "Nu m-ar mira ca BNR sa se razgandeasca si sa duca in sus cursul".

Acum, este de asteptat ca piata sa incerce sa testeze disponibilitatea BNR de a lasa cursul sa alunece mai jos, pe fondul unei oferte de valuta care ar face poate prea costisitor efortul de sustinere a cotatiilor prin interventii de cumparare. Rezultatul va depinde in cea mai mare masura de ordinea prioritatilor destul de contradictorii ale BNR: lupta cu inflatia, in care are nevoie de aprecierea leului pentru a compensa efectele majorarilor in lant ale preturilor administrate, constructia unei piete valutare cu adevarat libere si mature, si, nu in ultimul rand, diminuarea presiunii de crestere a deficitului de cont curent.

Cert este ca situatia de pe piata din ultimele luni a aratat ca BNR nu mai considera necesara o volatilitate crescuta a cursului pentru a descuraja miscarile de capitaluri speculative.

"Probabilitatea mare asociata scenariului initial al iesirilor de capital a scazut mult, astfel ca si probabilitatea asociata deprecierii leului in trimestrul IV, cu presiunile aferente pe inflatie, a pierdut mult din consistenta. Prin urmare, exista sanse mari ca anul sa se incheie in mod echilibrat, cel putin datorita ÇscutuluiÈ celor 6 luni in care se pot adopta masurile de salvgardare", comenteaza analistul financiar Florian Lobocor.

In opinia lui Craciun, o corectie a cursului va aparea in mod natural in septembrie. "Importurile traditionale de combustibili ar putea induce o miscare inversa a cursului si ar fi normal ca BNR sa nu intervina pentru a o opri, desi va genera presiuni inflationiste", spune Radu Craciun. El afirma ca o fluctuatie a cursului de +/-10% a fost considerata normala in tarile din regiune si a functionat pentru reglarea pietelor.

In acelasi timp, Florian Libocor apreciaza ca potentialul de apreciere al leului nu este erodat, in schimb este posibil ca ritmul de intarire sa fie perceput a fi mai lent datorita denominarii monedei.

Piata valutara lucreaza cu cotatii exprimate cu patru zecimale (3,5986 lei/euro), insa pentru public acestea sunt mai greu de urmarit la inceput, astfel incat cursul ar putea fi perceput drept mai stabil decat pana acum, atat timp cat atentia va fi concentrata mai ales asupra primei zecimale - 3,5 - 3,6 lei pentru un euro. Cu alte cuvinte, fluctuatiile de curs vor fi traduse in continuare in bani si nu in lei, ca pana la denominare.



Dolarul a schimbat prefixul

Dolarul a continuat ieri sa se aprecieze in raport cu euro, atingand cel mai inalt nivel din ultimele 13 luni: 1,1896 $ pentru un euro. In a doua parte a zilei, cotatiile s-au stabilizat in jurul a 1,19 $/euro. La Bucuresti, dolarul a fost cotat in crestere la 3,0216 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO